Sărbătoare importantă în Săptămâna Patimilor pentru creștini, ocazie cu care trebuie respectate anumite tradiții și obiceiuri de Marțea Mare. În această zi, care se mai numește Marțea Seacă, nu se mănâncă preparate care conțin oțet. Astăzi, încă mai sunt permise muncile, fie ele agricole ori casnice, iar de miercuri toate aceste activități trebuie oprite.
În 27 aprilie 2021 este marcata Marțea Mare din Săptămâna Patimilor. Această zi sfântă vine cu anumite tradiții și obiceiuri care trebuie neapărat respectate. Totodată, în această zi, Sfinții Părinți au rânduit să se citească Pilda celor zece fecioare.
Tradiții și obiceiuri de Marțea Mare
În această zi, care se mai numește și Marțea Seacă, bărbaţii trebuie să îşi termine toate muncile câmpului, iar apoi să îşi ajute nevestele în gospodărie. De asemenea, nu se mănâncă preparate care conţin oţet. În Marțea Mare se poate aspira, da cu mătura, se spală geamuri şi se fac treburi grele din curte şi grădină. Totodată, această zi este ultima în care bărbaţii mai pot lucra la câmp sau în care se mai poate spăla şi călca. De asemenea, este interzis cu desăvârșire să te speli pe cap, căci pierzi din sănătatea părului. Începând de Miercurea Mare, gospodinele nu au voie să mai spele şi să calce până după Sfintele Paști. Din această zi încolo, bărbaţii trebuie să stea pe lângă gospodărie şi să îşi ajute soţiile.
Totodată, în marţea din Săptămâna Mare va avea loc uscarea şi sfărâmarea Sfântului Agneţ care este sfinţit în timpul Liturghiei Sfântului Vasile. Al doilea Agnet este uscat şi sfărâmat după reguli speciale. După ce va fi sfărâmat, acesta este aşezat într-un chivot pe Sfânta Masă din interiorul Altarului. Agneţul este folosit în timpul întregului an pentru a împărtăşi bolnavii sau a celor care nu pot ajunge la slujba din motive întemeiate. Mai mult, exista superstiţia conform căreia în Marţea Mare, toţi trebuie să ne spălăm ritualic pentru a seca bolile.
Recomandări creștinești pentru Marțea Mare
Predica ortodoxă din Marţea Mare le aminteşte credincioşilor că trebuie să se întărească în post, să nu cedeze lenei şi adormirii sufleteşti și să păstreze trezvia duhovnicească. Potrivit Triodului, sunt anumite cuvinte esenţiale care se cântă în biserică în Marţea Mare:
- Să lepădăm lenea departe de noi şi să întâmpinăm pe Hristos, Mirele cel fără de moarte, cu făclii luminoase şi cu cântări;
- Să avem din destul în vasele sufletului nostru untdelemn de împărtăşire;
- Zis-ai ucenicilor, Bunule, privegheaţi că nu ştiţi ceasul în care va veni Domnul…
- De lenea sufletului meu dormitând eu, Mire-Hristoase, n-am agonisit candela aprinsă din virtuţi şi m-am asemănat fecioarelor neînţelepte, trândăvind în vremea lucrării…
- Stăpâne, scutura somnul meu cel întunecat, scoală-mă şi mă primeşte în cămara ta, împreună cu fecioarele cele înţelepte, unde este glasul cel curat al celor ce prăznuiesc şi cânta neîncetat Doamne, slavă Ţie!
Așadar, această zi sfântă din Săptămâna Patimilor ne aduce mai aproape de sărbătoarea Învierii Domnului, astfel că e bine să fie respectet toate aceste tradiții și obiceiuri de Marțea Mare…