Prima pagină » Radio » Actualitate » Tradiții și obiceiuri de Înălţarea Domnului. Acestea trebuie respectate cu sfințenie pentru a fi feriți de necazuri
Tradiții și obiceiuri de Înălţarea Domnului. Acestea trebuie respectate cu sfințenie pentru a fi feriți de necazuri

Tradiții și obiceiuri de Înălţarea Domnului. Acestea trebuie respectate cu sfințenie pentru a fi feriți de necazuri

09 iun. 2021, 11:09,
BZI.ro, în Radio

Joi, 10 iunie, este mare sărbătoare, ocazie cu care creștinii ortodocși trebuie să respecte anumite tradiții și obiceiuri de Înălţarea Domnului. Aceasta este următoarea cea mai importantă sărbătoare după Paste şi se celebrează în fiecare an la 40 de zile după Înviere. Se spune că în această zi se deschid cerurile, iar celor care văd acest lucru, Dumnezeu le îndeplinește dorințele.

Anul acesta, Înălțarea Domnului este sărbătorită pe 10 iunie de creștinii ortodocși, în timp ce la catolici a fost celebrată pe 13 mai. Evenimentul Înălțării marchează trecerea de la momentul important al Învierii la alăturarea lui Iisus de Tatăl Lui.

Astfel, scripturile spuns că Iisus s-a arătat apostolilor după Înviere timp de 40 de zile, după care s-a înălțat la cer. Ultima apariție a lui Iisus se sfârșește prin intrarea ireversibilă a umanității sale în gloria dumnezeiască simbolizată de norul și cerul în care șade de acum înainte de-a dreapta lui Dumnezeu. În cuvântul său către Maria Magdalena, Iisus i-a spus să meargă la frații lui și să le dea de veste că se va înălța.

Tradiții și obiceiuri de Înălţarea Domnului

În această zi, creştinii renunţă la urarea „Hristos a Înviat„, care este înlocuită cu „Hristos s-a Înălţat”, răspunsul fiind „Adevărat s-a înălţat”. Această mare Sărbătoare, care mai poartă și numele de Ispas, aduce cu sine şi o serie de tradiţii şi obiceiuri păstrate din străbuni. Există credința că de Înălţare se deschid cerurile, iar celui care vede acest lucru, Dumnezeu îi îndeplineşte dorinţele. De asemenea, acum se poartă frunze de nuc la brâu, pentru că şi Iisus Hristos şi-a pus când s-a înălţat. Totodată, cine moare de Ispas ajunge în Rai.

Altă tradiție presupune baterea vitelor cu leuştean, pentru a se îngrăşa. Apoi, se zice că e bine să se taie păr din vârful cozilor de la vite şi se îngroapă într-un mușuroi de furnici. După care se rosteşte următoarea formulă: „Să dea Dumnezeu să fie atâţia miei şi viței câte furnici sunt în acest furnicar!”. Nu în ultimul rând, de Ispas nu se dau foc şi sare din casă, deoarece oamenii vor avea inimă rea în casă ca focul, iar sarea nu se dă, pentru că vacile nu vor avea smântână. Iar cine mai seamănă după Ispas, nu va avea niciun fel de rod.

Cine a fost Ispas

În tradiţia populară, se spune că Ispas a fost un martor ocular la Înălţarea Domnului, alături de Apostoli. El era un om bun şi vesel şi, de aceea, la praznicul Înălţării Domnului, de Ispas, este bine ca oamenii să-i urmeze exemplul: să fie bine dispuşi, să evite supărările şi să nu-şi facă necazuri unul altuia. Împlinind această datină, veselia va rămâne în familia respectivă, iar necazurile şi ghinioanele vor dispărea din viaţa gospodarilor.

De Înălţarea Domnului, femeile trebuie să împartă azime calde, ceapă verde şi rachiu pentru sufletele morţilor. Se mai împarte lapte dulce fiert cu păsat, împreună cu un buchet de mături adunate de pe câmp. Având în vedere că Înălţarea Domnului este considerată o sărbătoare la fel de mare ca aceea a Învierii, credincioşii înroşesc ouă şi petrec ca la Paşti. Nu în ultimul rând, sărbătoarea este o zi de împăcare, de reconciliere cu rudele şi prietenii din comunitatea în care au domnit resentimentele. Creștinii merg de dimineață la biserică și fac rugăciuni pentru sănătatea familiei. Așadar, e bine ca aceste tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului să fie respectate cu strictețe pentru a fi feriți de rele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *