Prima pagină » Local » Tradiții și obiceiuri de Crăciun! Ce fac românii în ziua Nașterii Domnului
Tradiții și obiceiuri de Crăciun! Ce fac românii în ziua Nașterii Domnului

Tradiții și obiceiuri de Crăciun! Ce fac românii în ziua Nașterii Domnului

25 dec. 2024, 02:00, 1 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Creştinii celebrează Naşterea Domnului, în fiecare an, pe 25 decembrie. Sărbătoarea Crăciunului este încărcată de bucurie, dar şi de numeroase tradiţii şi obiceiuri, care s-au păstrat neschimbate în ciuda trecerii timpului.

Nașterea Domnului: istoric și semnificație

Creștinismul pune un accent mai mare pe sărbătoarea învierii lui Iisus Hristos, aşa cum se întâmplă şi în cazul sfinţilor, în calendar fiind consemnată data la care aceştia au trecut la viaţa veşnică, nu ziua în care s-au născut. De aceea, Nașterea Domnului este considerată o sărbătoare cu origini mai noi decât Paștele, care se celebra și de către iudei. Primele informații despre sărbătorirea Nașterii Domnului datează din secolul al III-lea, când istoricul bizantin Nichifor Calist consemnează că, pe timpul prigoanei lui Dioclețian și Maximilian, o mulțime de creștini s-au adunat într-o biserică din Nicomedia să sărbătorească Nașterea Mântuitorului și au murit arși de vii. Pruncul Iisus Hristos s-a născut într-o peșteră din Betleem, în timpul împăratului roman Octavian Augustus.

La vremea aceea, guvernator în Iudeea era Irod. Sfântul Dionisie Exiguul datează Nașterea Mântuitorului în anul 753 de la întemeierea Romei. Fecioara Maria a ajuns să-l nască pe Iisus Hristos în Betleem, deoarece împreună cu Iosif a pornit să se înscrie la recensământul organizat de Imperiul Roman. Deoarece Betleemul era suprapopulat de persoane venite pentru recensământ, Fecioara Maria și Iosif, deși au bătut din poartă în poartă, nu au găsit o gazdă și au fost nevoiți să se adăpostească într-o peșteră, care era staul al vitelor.

Aici, în cea mai cruntă sărăcie, a venit pe lume Iisus Hristos. Pentru a marca locul în care s-a născut Iisus Hristos, împărăteasa Elena a construit, în secolul IV, deasupra peșterii Nașterii Domnului, un lăcaș de cult. Biserica a rezistat până în zilele noastre. Nașterea Domnului Iisus nu este doar un eveniment religios, ci și unul istoric, ceea ce demonstrează că Fiul lui Dumnezeu a avut cu adevărat trup omenesc. Acum, creștinii din întreaga lume sărbătoresc Naşterea Domnului la aceeaşi dată, dar lucrurile nu au stat mereu aşa. În primii ani ai creștinismului, în Apus, Naşterea Domnului se sărbătorea în data de 25 decembrie, în timp ce în Răsărit era sărbătorită în aceeași zi cu Botezul Domnului, adică pe 6 ianuarie. Dubla sărbătoare era numită, în acele timpuri, Arătarea Domnului.

Ce tradiții și obiceiuri respectă românii cu prilejul Crăciunului

Nașterea Domnului este una dintre cele mai mari sărbători creștine, motiv pentru care este celebrată cu foarte mare solemnitate. Pentru a fi pregătiți să întâmpine așa cum se cuvine această sărbătoare și să-i înțeleagă adevărata însemnătate, creștinii ortodocși postesc 40 de zile și își dedică timpul rugăciunii și faptelor bune. Ziua de Crăciun era extrem de respectată și în trecut, încât până și sclavii erau lipsiți de corvezi și se bucurau de o zi de repaus.

De asemenea, erau oprite cu desăvârșire orice spectacole, jocuri de teatru și alte astfel de forme de divertisment. Naşterea Domnului, cea mai minunată sărbătoare de peste an, este vestită de colindători de sute de ani. Acest obicei diferă de la o zonă la alta. În Moldova şi Bucovina se merge doar cu Moş Crăciun, cu Steaua sau cu Vicleimul, în timp ce în zona Transilvaniei se rostesc şi alte poezii populare, cum ar fi Mioriţa. Începând cu prima zi de Crăciun, copiii merg cu Steaua. Pentru aceasta, își confecționează o stea de hârtie colorată, în mijlocul căreia trebuie să se regăsească o icoană cu Nașterea Domnului. În cele trei zile de Crăciun, se merge cu Vicleimul sau Irozii. Acesta este momentul în care tinerii pun în scenă nașterea lui Iisus Hristos și șiretenia lui Irod care a poruncit uciderea pruncilor din Betleem. În zilele de Crăciun, este bine ca la masă să se asculte colinde, care fac atmosfera să fie mai armonioasă. Înainte de a lua tradiționala masă în familie, credincioșii merg mai întâi la biserică pentru a asista la Sfânta Liturghie. Dacă au postit, credincioșii se împărtășesc, iar abia mai apoi se întorc acasă ca să ia masa în familie. Sărbătoarea Nașterii Domnului este extrem de iubită și așteptată de copii, care în Ajun primesc dulciuri, jucării și alte daruri de la Moș Crăciun.

Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
redactia.ro
Prima decizie importantă luată de americani în privința României imediat după alegerea lui Nicușor Dan ca președinte
Bugetul.ro
Moștenitorul lui Cristian Popescu Piedone nu se joacă. Primarul sectorului 5 vrea să-l facă uitat pe tatăl său și demarează un proiect care i-ar putea aduce și alte mandate
a1.ro
Ce va face Ana Maria Gavrilă după victoria lui Nicușor Dan la prezidențiale. Decizia categorică anunțată în online
Playtech.ro
De când revin temperaturile de vară în România după valul de frig. Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza
observatornews.ro
Nicuşor Dan scoate agenţii SPP la plimbare. Nu vrea coloană oficială, nu se mută îşi va duce fiica la şcoală pe jos
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Doliu la Casa Regală. A murit un personaj cunoscut
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Vizită surpriză pentru George Simion în toiul nopții. A dat cu el de pământ!
Playtech.ro
Ce se întâmplă în culisele PSD? PNL și USR își împart rămășițele partidului condus de Ciolacu / Surse EXCLUSIVE
Dailybusiness.ro
AUR, anunţ de ultimă oră pentru susţinătorii săi: „Refuzăm să girăm o farsă. Suntem într-un punct mai grav decât în noiembrie”
RomaniaTV
Carmen Iohannis și-a făcut INTERVENȚII la față. Soția lui Iohannis a întinerit peste noapte. Toți și-au dat coate când au văzut-o / FOTO
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Şoc pentru români, se dau banii înapoi. Anunţ oficial de la Curtea de conturi
redactia.ro
Gestul neașteptat făcut de Gigi Becali în miez de noapte pentru George Simion.
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`