Prima pagină » Local » Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire! Ce nu este bine să faci în această zi

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire! Ce nu este bine să faci în această zi

25 mart. 2023, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ, în Local

An de an, în data de 25 martie, creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire, cunoscută în popor drept Blagovestenia. Sărbătoarea amintește de ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Buna Vestire este una dintre marile sărbători de peste an și este încărcată de tradiții și obiceiuri

Buna Vestire nu a fost mereu sărbătorită pe 25 martie. Inițial era celebrată pe 5 ianuarie, în ajunul Bobotezei. Pentru o perioadă, Buna Vestire a fost sărbătorită și pe 18 decembrie. În Răsărit a început să fie sărbătorită pe 25 martie în secolul al V-lea, după stabilirea datei de 25 decembrie ca serbare a Nașterii Domnului. Armenii sărbătoresc Buna Vestire pe 7 aprilie, cu nouă luni înainte de Nașterea Domnului, care este pe 6 ianuarie.

 o imagine cu un cuc pe o creanga

În tradiția populară, cucul este vestitorul lucrurilor importante din viața cotidiană a oamenilor

Ce semnificație are Buna Vestire

o imagine cu doi tineri care se tin de mana

Mai exista obiceiul ca fetele să taie creanga pe care a cântat cucu și să o pună în apa de baie pentru a fi plăcute de băieți

Buna Vestire este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox. Aceasta se sărbătorește cu nouă luni înainte de Crăciun, când este sărbătorită Nașterea lui Iisus Hristos. Evanghelia după Luca ne dezvăluie că Buna Vestire a avut loc în a șasea lună de sarcină a Elisabetei, mama lui Ioan Botezătorul. Atât tradiția catolică, cât și tradiția ortodoxă localizează Buna Vestire în Nazaret, însă nu se știe locația exactă. Catolicii susțin că, atunci când a fost anunțată că îl va aduce pe lume pe Fiul lui Dumnezeu, Fecioara Maria s-ar fi aflat în Bazilica Anunțării, în timp ce punctul de referință în tradiția ortodoxă este Biserica Ortodoxă Grecească a Bunei Vestiri.

Buna Vestire făcută de Arhanghelul Gavriil Mariei simbolizează împlinirea timpului, adică împlinirea făgăduințelor și pregătirilor venirii lui Hristos. Maria este chemată să-l zămislească pe Fiul lui Dumnezeu. Încuviințând, a devenit Născătoare de Dumnezeu. Întruparea Domnului nu se petrece fără acordul Fecioarei Maria. După cuvintele rostite de Fecioara Maria, „Fie mie după cuvântul tău!”, Fiul lui Dumnezeu se pogoară în pântecele ei, prin Duhul Sfânt, pentru a Se înomeni. Astfel, Buna Vestire devine temeiul tuturor praznicelor, întrucât toate celelalte momente importante ale iconomiei mântuirii, serbate în cadrul anului bisericesc, derivă din ea.

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire. Ce fac toți creștinii ortodocși în această zi

 o imagine cu o closca

În zona Bucovinei există obiceiul ca în ziua de Buna Vestire să nu se pună ouă la cloșcă

În calendarul popular, Buna Vestire este cunoscută și ca Ziua Cucului, deoarece în această zi ar avea loc primul cântec al cucului, care vestește venirea primăverii. În tradiția populară, cucul este vestitorul lucrurilor importante din viața cotidiană a oamenilor. Se spune că, dacă primul cântec al cucului este auzit pe stomacul gol, în spatele omului, atunci este semn rău: „Cucu-n spate mi-a cântat/și moartea m-a săgetat!”.

În funcție de cântecul cucului, tinerii puteau să afle dacă se vor căsători sau nu în anul următor. Pentru aceasta, ei rosteau: „Cucule, voinicule/Câți ani îmi vei da/pân’ m-oi însura/mărita?”. Dacă, după rostirea acestor cuvinte, cucul continua să cânte, însemna că tinerii vor mai aștepta cel puțin un an până la căsătorie. În cazul în care cucul înceta să cânte, atunci însemna că se va încheia o căsătorie grabnică. De asemenea, mai exista obiceiul ca fetele să taie creanga pe care a cântat cucu și să o pună în apa de baie pentru a fi plăcute de băieți. Există superstiția ca în ziua de 25 martie să se pună, pe pragul casei, sare și pâine, care se crede că vor fi mâncate de îngeri. Se crede că ziua de Buna Vestire vine întotdeauna cu vești bune.

De aceea, oamenii nu ar trebuie să se certe în această zi. Se crede că persoanele care se ceartă în această zi vor avea parte de necaz tot anul. În zona Bucovinei există obiceiul ca în ziua de Buna Vestire să nu se pună ouă la cloșcă, deoarece se crede că puii ar putea ieși cu două capete sau cu mai multe picioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *