Prima pagină » WoW! » Tradiții și obiceiuri. Colacii pentru pomenirea morților, cheia de acces către lumea de dincolo
Tradiții și obiceiuri. Colacii pentru pomenirea morților, cheia de acces către lumea de dincolo

Tradiții și obiceiuri. Colacii pentru pomenirea morților, cheia de acces către lumea de dincolo

18 ian. 2024, 13:08,
în WoW!

Biserica Ortodoxă susține că viața omului nu se încheie odată cu trecerea în neființă, motiv pentru care este important ca rudele să nu-i uite pe cei adormiți după înmormântare, ci să își facă timp pentru pomenirea lor. Ceremoniile de pomenire au ca scop restaurarea echilibrului social, perturbat de despărțirea de o persoană dragă. Colacii pentru pomenirea morților devin astfel un element mediator în procesul de integrare a celui adormit în lumea de dincolo.

De câte feluri sunt colacii pentru pomenirea morților

Ritualurile desfășurate în cadrul ceremoniilor funerare au scopul de a ușura trecerea în lumea de dincolo. De aceea, ele se adaugă obiceiurilor practicate la parastase și pomeniri, fiind astfel integrate în cadrul Cultului Moșilor și al strămoșilor. Elementele principale necesare pentru săvârși a un parastas includ: prescura, colacul, vinul, coliva, tămâia și lumânările. Similar, în cazul pomenirilor, rudele defunctului aduc la biserică 9 capete, 9 lumânări, vin, colivă, prescură și untdelemn. Capetele pot fi purtate toate odată sau de 3 ori. Coliva, considerată un sacrificiu simbolic al spiritului grâului, este specifică popoarelor cu tradiție agrară, și se pregăteste în mod deosebit în cadrul ceremoniilor funerare și al ritualurilor de comemorare a celor decedați.

Cei trei colaci. Colacii reprezintă „perechea sufletului fără de care acesta nu se poate integra în rândul neamului celor duşi”. Cele trei tipuri principale de colaci pentru ceremoniile funerare, cunoscuți sub denumirile de prescură, cap (capete) și arhanghel, au o importanță deosebită în timpul serviciului funerar. Aceștia sunt distribuiți participanților la ritualul de parastas sau la înmormântare, după ce au fost sfințite aceste produse.

Pâinea pentru Sfânta Anafură. Prescura reprezintă o pâine liturgică esențială, constituind materia principală din care se pregătește Sfânta Împărtășanie și Sfânta Anafură, împreună cu vinul și apa. Această pâine liturgică este adusă la biserică, unde preotul o utilizează înainte de Sfânta Liturghie.

Cui trebuie oferiți

Colacii mortului. „Capetele” sau „colacii mortului” sunt realizați din aluat de pâine într-un număr impar, având diverse forme precum cerc, în litera S, în forma cifrei 8, sub forma unei roți, cruci, mâini, pasăre (măiastră) etc. În Bucovina, aceștia sunt adesea mai mari și primesc denumirea de „crestați” datorită împletiturii crestate. În zilele noastre, multe companii de servicii funerare oferă pachete de „pomene”, sau colacii mortului, pentru înmormântări, având o greutate cuprinsă între 8 kg și 15 kg și conținând un număr impar de colaci cu forme variate, precum scară, cruce, jug, S, 8 colaci, 9 colăcei și 9 porumbei/pupeze.

„Capetele” sau „colacii mortului” sunt oferiți ca recunoștință preotului și celor care au avut roluri importante în desfășurarea ceremoniei de înmormântare, inclusiv la parastase și pomeniri. Denumirea acestor colaci subliniază semnificația lor ca ofrandă și originile lor profund ancorate în tradiția străveche.

Considerat o „cheie de acces către lumea cealaltă,” Arhanghelul este un colac utilizat în ceremoniile funerare, fiind înscris cu simbolul „svastica” – un element dacic cu o istorie remarcabilă. Unii dintre acești colaci prezintă o cruce cu extremitățile tăiate de semilune și intersectată de svastică, simbolizând astfel învierea de dincolo. Astfel, în cadrul ritualelor de înmormântare, svastica de pe colacii pentru pomenirea morților îndeplinește funcția de paznic al cheilor și porților către lumea cealaltă.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`