Prima pagină » Culinar » Tradiții de la bunica: Negresa de post, gustul copilăriei

Tradiții de la bunica: Negresa de post, gustul copilăriei

04 nov. 2021, 14:47, 1 ,
în Culinar

Negresa de post este cu siguranță una dintre cele mai bune și mai ușor de făcut rețete dulci pe acre obișnuia să le facă bunica. În bunele tradiții de la bunica, negresa de post ieșea mereu pufoasă, aromată, numai bună pentru a le îndulci zilele de post adulților și a le face ziua fericită copiilor.

Negresa de post poate fi făcută extrem de ușor acasă de orice gospodină și nu necesită mari cunoștințe în arta gastronomiei. În plus, pentru negresa de post bunica nici nu folsoea mixerul, ci pur si simplu o spatula sau chiar o lingura de lemn.

farfurie cu negresa de post

Pentru compoziție, bunica nu avea altceva de făcut decât amestece ingredientele solide cu cele lichide. Această rețetă puteți să o coaceți acum folosind forme de brioșe, însă bunica o făcea într-o tavă mare și pe urmă o tăia în dreptunghiuri uniforme.

Atunci când făcea doar pentru copii această rețetă, bunica înlocuia cafeaua cu apă, iar în loc de zahăr punea un îndulcitor.

La final, bunica obișnuia să glazureze negresa de post cu niște gem de caise.

Atunci când avea prin casă păstrată coajă de la o portocală, bunica obișnuia să pună puțin din acest ingredient deoarece acesta îi dădea un plus de aromă.

farfurie cu negresa de post

Tradiții de la bunica: Negresa de post, secretele bunicii

Pentru negresa de post, bunica folosea, de obicei, următoarele ingrediente: 200 g zahăr, 100 ml ulei, 200 ml apă, 100 g gem, 20 g cacao, 25 g nucă de cocos, 8 g praf de copt, 4 g bicarbonate, 250 g făină, zahăr vanilat, gemd e prune și gem de caise.

Înainte de a se apuca să facă această rețetă, bunica dădea drumul la cuptor să se încingă la foc potrivit. Acum puteți seta temperature pentru preăncălzire la 170 de grade Celsius.

Pe urmă, tapa cu hârtie de copt o formă de prajituri, o ungea cu puțin ulei și apoi presăra puțină făină.

Pentru blatul de negresă, bunica amesteca într-un bol înalt uleiul și zahărul, după care adăuga gemul și turna apă. Pe urmă, buncia amesteca totul foarte bine cu o spatulă.

Pe urmă, bunica adăuga în blat ingredientele uscate, adică făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul și cacaua. Cine dorește poate să mai pună în negresa de psot și stafide sau fructe uscate, tocate mărunt.

farfurie cu negresa de post

Cum se coace negresa de post

Aluatul îl răsturna în tava pregătită în prealabil, nivela și dădea tava la cuptor pentru aproximativ 30-35 de minute.

Când era gata, bunica scotea tava pe aragaz și o lăsa să se răcească. Negresa de post o tăia în dreptunghiuri aproxiamtiv egale, având grijă să facă acest lcuru doar atunci când era răcită deoarece altfel risca să I se întindă compoziția.

Pe urmă, bunica obișnuia să pună un strat subțire de gem de caise deasupra sau doar să le pudreze cu zahăr. Gospodinele pot opta ca peste negresa de psot să pună o glazură cu ciocolată de post și să presare nuci tocate sau alune sau chiar nucă de cocos pentru aspect.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024