Toxiinfecția alimentară sau intoxicația alimentară reprezintă o afecțiune ce apare ca urmare a consumului de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau paraziții.
Alergiile alimentare se produc în momentul în care sistemul imun al organismului reacționează exagerat la expunerea la o anumită substanță, pe care o consideră un intrus și trimite în corp substanțe chimice care să o distrugă. Principalul simptom al alergiilor alimentare sunt apariția unor bube pe corp.
În cazul unei alergii alimentare, organismul reacționează exagerat la anumite proteine dintr-un aliment și eliberează substanțe chimice numite histamine, care cauzează inflamație.
Simptomele alergiei alimentare
Simptomele alergiei alimentare apar mai frecvent la bebeluși și copii, dar pot apărea la orice vârstă atâta timp cât persoana respectivă are o alergie la alimente.
Alergiile alimentare pot să apară după câteva minute de la ingerarea alimentului și se poate ajunge chiar la șoc anafilactic. Aceste tipuri de alergii pot fi investigate prin testare cutanată sau prin determinarea în sânge a anticorpilor specifici din clasa E de imunoglobuline.
Anumite alergii alimentare pot fi tardive, la mai mult de 6 ore de la ingerarea alimentului. De obicei, aceste celule sunt evidențiate și recunoscute prin biopsierea mucoasei tractului digestiv.
Simptomele alergiei alimentare pot fi cutanate, orale, gastrointestinale, cardiovasculare sau sistemice.
Manifestările cutanate produse de alergeni sunt de obicei urticarie, prurit sau erupție cutanată. În anumite cazuri, pot să apară forme de dermatită de contact. Este vorba despre cea care poate să apară la contactul cu casrtoful, țelina sau hreanul.
Manifestările orale pot fi stări de amorțeală, furnicături, prurit, tumefierea buzelor și a limbii.
Manifestarile gastrointestinale sunt reprezentate de senzația de balonare, crampe abdominale, greață, vărsături și diaree. Acestea apar relativ repede, la 30 minute – 2 ore de la ingestia alimentului care produce alergia alimentară.
Manifestarile respiratorii pot fi nazale, cum este cazul rinoreei sau a strănutului și până la edem glotic sever sau șuierat în respirație.
Manifestarile cardiovasculare sunt reprezentate de hipotensiune, palpitații sau tahiaritimii.
Toxiinfecție alimentară – bube: Principalele alimente care pot produce alergii
Orice aliment poate determina o reacție adversă, însă unele sunt responsabile pentru aproape 90% dintre reacțiile alergice.
Aceste alimente sunt ouăle, laptele, arahidele, alunele de pădure, peștele, fructele de mare, grâul și soia.
Cum se tratează alergiile alimentare
Cea mai simplă metodă este evitarea consumului unor alimente la care știi că ești alergic sau care de obicei pot produce alergii alimentare.
Ca tratament, medicul poate prescrie medicamente antihistaminice, în funcție de severitatea acuzelor. Dacă persoana care acuză o alergie alimentară nu are antecedente de reacții alergice severe, aceasta poate fi sfătuită să aibă mereu asupra ei medicație care poate fi administrată în caz de urgență, precum antihistaminice orale, injecții cu epinefrină. În cazuri mai rare, pentru formele extinse de alergie se pot prescrie angioedeme, corticosteroizi orali sau injectabili.
În caz de anafilaxie, principalul tratament indicat când apar elementele de gravitate clinică este adrenalina autoinjectabilă, care trebuie purtată în permanență de către pacientul care a experimentat o asemenea reacție.