Prima pagină » Local » Toxa este unul dintre cei mai periculoși agenți IPJ Iași. Cine sunt aceștia și în ce misiuni sunt implicați? – Galerie FOTO-VIDEO

Toxa este unul dintre cei mai periculoși agenți IPJ Iași. Cine sunt aceștia și în ce misiuni sunt implicați? – Galerie FOTO-VIDEO

08 apr. 2022, 00:01,
Andreea Andrei în Local

Toxa este unul dintre cei mai periculoși agenți de la IPJ Iași. Este o femelă Rottweiler ce bagă spaima în infractori. Câinele face parte din Serviciul pentru Acțiuni Speciale Iași și este responsabilul în misiunile ce implică violență

Este un lucru cunoscut că agenții de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale (SAS) Iași au câțiva colegi cu blană. Patrupedele de la SAS sunt cei mai periculoși agenți IPJ Iași, aceștia fiind antrenați pentru misiunile periculoase ce pot implica violență.

Unul dintre cei mai periculoși agenți IPJ Iași este un Rottweiler

Toxa are 7 ani și lucrează împreună cu conductorul canin, agentul SAS, de 5 ani. Conductorul ei are mai multă experiență în domeniu, acesta fiind luptător SAS din anul 2011 și având în trecut și alți parteneri canini, care s-au pensionat.

Toxa a  urmat cursul de dresaj la Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu. Cursul a fost pe o perioadă de 4 luni în care conductorul câinelui a fost persoana care s-a ocupat de dresajul său. Conductorul câinelui este singurul care lucrează cu acesta și între cei doi se formează o legătură de încredere și protecție.

“Inspectoratul de Poliție Județean Iași are un centru de cazare canină, dar conform instrucțiunilor 636, există posibilitatea ca acest câine de serviciu sa fie ținut și acasă, tocmai pentru a se realiza o conexiune mai puternică. Bineînțeles, cu aprobarea conducerii și a medicului. Acest aspect poate crea un atașament mai bun între câine și conductor”, a declarat luptătorul SAS ce o are pe Toxa în grijă.

Toxa este singurul câine SAS din rasa Rottweiler și este antrenată pentru misiunile periculoase în care există posibilitatea unor incidente violente.

Cu ce se ocupă câinii de la SAS Iași?

Câinii de la SAS Iași sunt folosiți în misiuni pe care luptătorii nu ar putea să le îndeplinească singuri sau care ar fi mult prea periculoase pentru oameni.

IPJ Iași are în echipă patru exemplare canine atestate, din rasele Ciobănesc German, Ciobănesc Belgian și Rottweiler.

Toy, Bei, Toxa și Cof fac parte din categoria patrulare intervenție canină și sunt dresați pentru activități precum prinderea și imobilizarea persoanelor care nu se supun somațiilor legale, paza persoanelor reținute,pe timpul escortării, restabilirea ordinii și liniștii publice, mai ales

în cazul grupurilor de persoane, percheziții domiciliare, razii, controale și cel mai important apărarea conductorului în orice situații care i-ar putea pune în pericol viața.

Toxa fiind singurul Rottweiler din echipă, rasă cunoscută pentru abilitățile de atac, este folosită în misiuni exclusiv pe categoria bazată pe agresivitate. Ciobănescul german și cel belgian sunt cele mai întâlnite rase în cadrul poliției, fiind folosiți în misiunile de prelucrare urme.

“Câinii sunt «pensionați» la vârsta de 8 ani, dar dacă animalul își păstrează abilitățile și încă poate lucra, este păstrat în serviciu. Atunci când se retrage luptătorul SAS care a fost conductorul câinelui are întâietate în procesul de adopție. Eu cu siguranță o voi adopta pe Toxa”, a completat luptătorul SAS ce o are pe Toxa în grijă.

Coechipierul lui Toxa iubește animalele și are grijă ca mereu să fie un câine exemplar. Totodată, a declarat că, deși pare impunătoare, este foarte sociabilă cu alte animale. Cu oamenii, în schimb, este precaută până în momentul în care se convinge că omul străin nu este o amenințare.

Toxa este unul dintre cei mai periculoși agenți IPJ Iași, dar are și părțile sale de câine civil, demonstrând că dresajul său nu a fost doar spre partea agresivă a personalității sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *