Prima pagină » Titlurile zilei » Totul este OFICIAL! Vestea finalului de an, la Iași! Guvernul României a alocat peste 2,5 milioane de euro pentru o investiție spectaculoasă, în plin centrul orașului – GALERIE FOTO, EXCLUSIV

Totul este OFICIAL! Vestea finalului de an, la Iași! Guvernul României a alocat peste 2,5 milioane de euro pentru o investiție spectaculoasă, în plin centrul orașului – GALERIE FOTO, EXCLUSIV

29 dec. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

După 13 ani, totul a devenit oficial! Guvernul României a alocat (în ultimul trimestru al anului în curs) peste 2,5 milioane de euro pentru o investiție spectaculoasă, în plin centrul orașului Iași. Concret, pe 16 decembrie 2021, în Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea de Guvern 1.254 (privind repartizarea sumelor corespunzătoare cotei prevăzute la art. 6, alin. 1 lit. e. din Legea bugetului de stat pentru anul 2021 nr. 15 din 2021) pentru finanțarea instituțiilor publice de spectacole din subordinea autorităților administrative publice locale ale unităților administrativ-teritoriale din județe, respectiv teatre, opere, filarmonici

După 13 ani, la Iași va demara o investiție spectaculoasă, în plin centrul urbei! Concret, acum câteva zile (16 decembrie 2021), Guvernul României a alocat încă 1.365.000 de euro Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași. Suma se adaugă altor 1,4 milioane de euro alocate acum mai bine de o lună. Astfel, suma totală va fi utilizată pentru a demara procedurile concrete legate de organizarea licitației pentru reabilitarea și restaurarea clădirii istorice.

Necesarul financiar pentru finalizarea acestui obiectiv este de 11 milioane de euro. De peste 20 de ani se fac încercări pentru a se demara importantul obiectiv cultural pentru Iași. De precizat că, în mai 2021, a fost obținut și importantul aviz de securitate la incendiu din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Grigore Sturdza”.

Proiectul Filarmonicii este obiectivul cel mai avansat și matur al Consiliului Județean Iași

Contractul de reabilitare la Filarmonică îi implică și pe arhitecții Bogdan Mihul și Daniel Vișan, care vor face proiectarea lucrării de refacere a construcției monumentului istoric.

„Pe 18 octombrie 2021 am fost prezent, alături de vicepreședintele Consiliului Județean, Marius Dangă, respectiv Marieta Afilipoaie, șeful Direcției de Proiecte și Dezvoltare Durabilă din cadrul CJI la București. Aici am avut discuții la Ministerul Fondurilor Europene legate de includerea proiectului de reabilitare, restaurare și consolidare al clădirii Filarmonicii de Stat «Moldova» spre finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Rămâne să avem un Guvern al României stabil și un ministru cu toate prerogativele. Vom depune, pe un apel de proiecte, Filarmonica, având în vedere că este obiectivul cel mai avansat și matur pe care-l avem, aici fiind obținută și autorizația de construcție”, arăta, acum două luni, Costel Alexe, președinte Consiliul Județean Iași (CJI).

Mai departe, Marius Dangă, vicepreședinte CJI completa:

„Este vorba despre Pilonul 1 al PNRR, anume I.5, intitulat «Valul renovării – Fondul pentru reabilitarea verde și seismică». Urmează ca Guvernul să stabilească organismele intermediare pentru derularea acestor finanțări și, cel mai probabil, proiectul de la Filarmonică se va derula prin Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Proiectul este o mare provocare a noastră și, în acest context, ne dorim să consolidăm și parteneriatul cu Episcopia Romano-Catolică de Iași, având în vedere că imobilul este deținut de aceasta”.

Moment important pentru etapa de reabilitare la Filarmonica de Stat Moldova Iași

Anterior a fost finalizată toată documentația de avizare a lucrărilor de intervenție. De reamintit că, deja, contractului de achiziție publică de servicii de proiectare, pentru obiectivul de investiții „Reabilitarea și modernizarea imobilelor cu numerele cadastrale 161496 și 161497” situate în Iași, str. Cuza Vodă, nr. 29, unde are loc activitatea artistică a Filarmonicii de Stat „Moldova”, a fost semnat cu firma SC. Mihul SRL. Conform contractului, prestatorul a realizat expertiza tehnică, studiul topografic, studiul geotehnic, studiul componentelor artistice, studiul istoric al clădirii, studiul de acustică. Pe de altă parte, costurile totale cu reabilitarea și modernizarea Filarmonicii ieșene sunt de aproximativ 11 milioane de euro.

Clădirea actualei Filarmonici din Iași a fost construită în anul 1815

Întregul Ansamblu din care fac parte Casa „Alecu Balș” și „Notre Dame de Sion”, unde se află Filarmonica și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) și care are proiect de reabilitare, este înscris în Lista Monumentelor Istorice (LMI) din 2015, cu denumirea Filarmonica „Moldova” și a fost preluat (prin eforturile și campania dusă de managerul – prof. univ. dr. Bujor Prelipcean) de la Episcopia Romano-Catolică, în administrarea județului Iași, pentru o perioadă de 22 de ani, în vederea reabilitării, sub rezerva începerii lucrărilor în maximum doi ani. Datele istorice arată că această clădire a actualei Filarmonici a fost construită în anul 1815.

Ea este realizată în stil neoclasic și a aparținut vistiernicului Alecu Balș. Aici, la 11 ianuarie 1847, a concertat celebrul compozitor Franz Liszt. În 1861, imobilul a fost cumpărat de călugărițele din ordinul Notre Dame de Sion și a fost transformat în Colegiul de Fete. Între anii 1900 și 1910 a fost construită o capelă pentru acest Institut, care a fost desființat în anul 1947, aici mutându-se fostul Conservator „George Enescu”. Din anul 1957 s-a inaugurat, în fosta capelă, Sala de Concerte a Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`