Vulpea deșetului (Vulpes zerda) sau fenecul este o specie de mamifer din tribul vulpinilor. Trăiește în Sahara, peninsula Sinai și deșertul Arabiei, fiind perfect adaptată la mediul arid.
Vulpea deșertului este un animal remarcabil, deoarece este mult mai mică decât vulpea roșcată sau vulpea neagră. Aceasta prezintă urechi mari, care s-au adaptat foarte bine la traiul dur din deșert. Numele de fenec provine din cuvântul arab „fenek”, care înseamnă vulpe, iar „zerda” provine din grecescul „xeros”, care înseamnă uscat. Vulpea deșertului este un animal nocturn și omnivor, ceea ce înseamnă că se hrăneşte atât cu substanţe vegetale, cât şi cu substanţe animale. Hrana ei principală este reprezentată de rozătoare, insecte, păsări și ouă. Din fericire, această specie nu este amenințată cu dispariția.
Pentru a afla mai multe informații interesante despre vulpea deșertului, vă invităm să le descoperiți în rândurile următoare.
Opt lucruri uimitoare despre vulpea deșertului
Vulpea deșertului este un animal remarcabil din mai multe motive: este cea mai mică vulpe din lume, are urechi multifuncționale, are blană suplimentară pe picioare, își alege un partener pe viață, este un animal extrem de social, este comunicativă, nu are nevoie să bea apă și iubește viața de noapte.
Este cea mai mică vulpe din lume
În timp ce vulpea roșcată are între 7 și 10 kg, corpul având sub un metru lungime, vulpea deșetului are o masă cuprinsă între 0,7-1,6 kg și o lungime a corpului de 29–40 cm. De aceea, deține titlul de cea mai mică specie de vulpe din lume, potrivit treehugger.com.
Are urechi multifuncționale
Pe lângă faptul că este cea mai mică vulpe din lume, fenecul are și cele mai mari urechi. Uneori, acestea depășesc jumătate din lungimea corpului său. Sunt foarte utile în momentul în care își ascultă prada sau când vrea să se răcorească (eliberează multă căldură prin urechi). În acest fel, vulpea deșertului reușește să se adapteze unui mediu atât de uscat și călduros.
Are blană suplimentară pe picioare
Pentru că în deșert temperaturile nu sunt prea prietenoase (ziua foarte cald și noaptea foarte rece), vulpea deșertului este înzestrată cu picioare foarte blănoase. Acest lucru o ajută să se protejeze atât de nisipul fierbinte, cât și de temperaturile scăzute din timpul nopții. În plus, blana o ajută se se deplaseze cu ușurință pe nisipurile alunecoase.
Vulpea deșertului își alege un partener pe viață
Fenecul își alege un singur partener, alături de care are 2-5 pui pe an. Când femela este gestantă sau alăptează puii, masculul îi asigură hrana și o protejează de pericole. Puii ajung la maturitate în aproximativ nouă luni. Astfel de vulpi trăiesc până la 10 ani în sălbăticie și 13 ani în captivitate.
Este un animal extrem de social
Nu doar că adoră să trăiască alături de familie, dar vulpea deșertului își petrece timpul și în cercuri sociale numeroase. Se bucură de compania altor vulpi și se joacă permanent, chiar și ca adult. Un grup poate avea până la 10 indivizi, numărul fiind influențat de resursele alimentare disponibile pe un teritoriu.
Este comunicativă
Fenecul este un animal extrem de vocal. Latră, mârâie, urlă, țipă și scâncește constant, pentru a se face auzit de ceilalți membri ai grupului.
Nu are nevoie să bea apă
Fiindcă s-a adaptat atât de bine la viața din deșert, fenecul poate trăi fără să bea apă perioade lungi de timp. Rămâne hidratat prin consumul de frunze, rădăcini și fructe.
Vulpea deșertului iubește viața de noapte
Așa cum am menționat și la începutul acestui articol, vulpea deșertului este un animal nocturn. Zilele și le petrece în vizuini răcoroase, ferite de căldură, iar noaptea cutreieră deșertul în lung și în lat, în căutare de hrană.