Prima pagină » Local » Totul despre vitamina D – Laboratorele Praxis
Totul despre vitamina D - Laboratorele Praxis

Totul despre vitamina D – Laboratorele Praxis

14 mart. 2023, 09:52,
în Local

Vitamina D se incadreaza intr-un grup de compusi liposolubili, care se numesc steroli si sunt similari din punct de vedere structural cu hormonii. Atunci cand se suspecteaza prezenta unei boli renale, sau cand este prezenta hipercalcemia, este necesara determinarea suplimentara a unui metabolit, care se numeste 1,25-dihidroxicolecalciferol sau 1.25dihidroxivitamina D3, (Calcitriol).

Dozarea 25-hidroxivitaminei D  în ser este, de altfel, testul inițial preferat pentru evaluarea depozitului de vitamina D din organism și reflectă cel mai exact concentratia de vitamina.

Compușii vitaminei D din organism sunt obținuți exogen prin alimentatie, din plante pentru vitamina D2 (ergocalciferol sau calciferol) sau din produse de origine animală pentru vitamina D3. Vitamina D3 este obtinuta endogen in piele prin conversia 7-dihidrocolesterolului în vitamina D3  prin expunere la soare.

Formele hormonal active se formează prin hidroxilare (hidroxilaza apartine citocromului P450 R1, iar gena responsabila de decodare este CYP2R1). Activitatea biologică a sa este exprimată prin metabolitul activ, 1.25(OH) Colecalciferol. Vitamina D totala, poate fi, de asemenea, transformata si în metabolitul ei inactiv 24,25-dihidroxivitamina D (24,25D) care este un epimer. Acest proces, reglat de hormonul paratiroidian (PTH), ar putea crește sinteza metabolitului activ în detrimentul produsului alternativ de hidroxilare 24,25D. Inactivarea 25-hidroxivitaminei D totale și a metabolitului ei activ de gena CYP24A1 este un proces crucial care previne supraproductia de colecalciferol și implicit toxicitatea rezultată a vitaminei D.

Vitamin D: Synthesis, regulation, biological roles, sources and deficiency, Online Biology, Gaurab Karki, 2020

Vitamina D este un nutrient de care organismul nostru are nevoie pentru a construi și menține oasele sănătoase. Acest lucru se datorează faptului că organismul poate absorbi calciul, componenta principală a oaselor, numai atunci când este prezentă vitamina D. Vitamina D reglează, de asemenea, multe alte funcții celulare. Proprietățile sale antiinflamatorii, antioxidante și neuroprotectoare susțin imunitatea, funcția musculară și activitatea creierului. Vitamina D nu se găsește în mod natural în multe alimente, dar se poate obține din lapte, cereale și pește gras, cum ar fi somonul, macroul sau sardinele.

In prezenta soarelui, organismul produce in mod natural Vitamina D. Cantitatea de vitamina D pe care o produce pielea depinde de anumiti factori geografici cum ar fi ora din zi, sezonul, latitudinea, dar si de pigmentarea pielii. În funcție de locul în care locuim și de stilul de viață pe care il avem, producția de vitamina D ar putea să scadă sau să fie complet absentă în lunile de iarnă.

De aceea, este necesar a se avea in vederea luarea unor suplimente pe baza de vitamina D. Acest lucru se face numai dupa dozarea vitaminei din organism printr-o simpla analiza medicala din sange, pentru a se evita hipervitaminoza.

Rolul Vitaminei D in diferite afectiuni medicale

Boli ale oaselor congenitale: Suplimentele de vitamină D pot fi utilizate pentru a ajuta la tratarea hipofosfatemiei, care rezultă din incapacitatea de a absorbi sau procesa vitamina D

Scleroză multiplă. Cercetările sugerează că suplimentarea pe termen lung cu vitamina D reduce riscul de scleroză multiplă.

Osteoporoza. Studiile sugerează că persoanele care consuma alimente bogate in calciu si vitamina D pot încetini pierderea minerală osoasa, ajutand la prevenirea osteoporozei si reducerea fracturilor osoase.

Psoriazis. Aplicarea unui preparat topic denumit calcipotriol care conține derivati sintetici ai vitaminei D poate trata psoriazisul la unele persoane.

Rahitism. Această afecțiune rară se dezvoltă la copiii cu deficit de vitamina D. Suplimentele pe baza de vitamina D pot preveni aceasta boala.

In cadrul Laboratoarelor Investigatii Medicale Praxis, dozarea 25-OH Vitaminei D se realizeaza prin doua metode si anume: tehnica ELISA si cromatografia de lichide de inalta performanta cuplata cu spectrometrie de masa.

Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
redactia.ro
Doliu în lumea televiziunii. Una dintre cele mai frumoase femei s-a stins subit la doar 27 de ani. Avea tot viitorul în față și o poveste emoționantă
Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
a1.ro
Mesaje, urări și felicitări de Florii 2025. Cele mai frumoase urări pentru cei care își serbează ziua numelui
Playtech.ro
Staţiunea de aur a lui Nicolae Ceauşescu renaşte. Un lanţ hotelier internaţional vrea să investească aici
observatornews.ro
Cadavrul unui fost viceprimar din Bihor, abandonat timp de cinci ore pe marginea drumului. Bărbatul fusese victima unui accident
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
După viscol și ninsori, temperaturi de vară. Cum va fi de Paște
realitatea.net
Ce trebuie să faci cu bulbii lalelelor după ce se scutură florile? Trucuri pentru reluarea înfloririi
SportpeSurse
A murit înainte să iasă la pensie. Nenorocirea s-a abătut asupra familiei Becali și puțină lume a știut
Playtech.ro
Cum a apărut produsul epuizat instant de pe rafturile Lidl. Magazinele au impus limite, clienții își făceau stocuri
Dailybusiness.ro
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
RomaniaTV
Vestea tristă a zilei! După o suferință foarte grea, copila cea jucăușă, ai cărei ochi verzi râdeau mereu fericiți, ne-a părăsit!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Preşedintele Bolojan şi premierul Ciolacu, anunţ în tandem despre banii românilor: Este prioritate absolută!
redactia.ro
Doliu în lumea artistică din România. A murit unul dintre cei mai cunoscuți dansatori din țară
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 aprilie 2025
12 aprilie 2025