Prima pagină » Sanatate » Totul despre Omega 3: Beneficii și contraindicații

Totul despre Omega 3: Beneficii și contraindicații

30 nov. 2021, 15:20,
în Sanatate

În ultimii ani, oamenii au devenit tot mai interesați de acizii grași Omega 3. Aceștia au numeroase beneficii pentru sănătate, fiind un real ajutor pentru persoanele care suferă de boli cardiovasculare.

Acizii grași Omega 3 se găsesc în uleiul de pește, fiind reprezentați de acidul docosahexaenoic (DHA) și acidul eicosapentaenoic (EPA). De aceea, specialiștii recomandă consumul de pește, în special de pește gras (de apă rece), de cel puțin două ori pe săptămână. Bogați în Omega 3 sunt heringul, somonul, macroul, sardinele, păstrăvul de lac şi tonul. Pentru persoanele care nu consumă regulat pește, există o soluție: suplimentele cu ulei de pește. Acestea se administrează în prima parte a zilei, în timpul mesei sau după masă.

suplimente de omega 3

Dacă nu doriți să consumați pește, puteți lua suplimente cu Omega 3.

Omega 3: Beneficii pentru sănătate

Acizii grași Omega 3 sunt nemaipomenit de importanți pentru organism, având beneficii puternice pentru corp şi creier. Aceștia protejează sistemul cardiovascular, sunt benefici pentru ochi, ameliorează depresia și anxietatea, sunt benefici pentru bolilele autoimune, luptă împotriva declinului mental legat de vârstă și sunt benefici pentru oase, articulații și chiar pentru ficat.

Protejează sistemul cardiovascular

Datorită acizilor grași Omega 3, oamenii s-au ferit, de-a lungul timpului, de atacuri de cord și de accidente vasculare. Se pare că acest nutrient ridică nivelul colesterolului, reducând tensiunea arterială şi nivelul trigliceridelor. În acest fel, este prevenită formarea cheagurilor de sânge.

Omega 3 are beneficii pentru ochi

Cei care consumă alimente bogate în Omega 3 previn degenerescența maculară legată de vârstă, una dintre principalele boli oculare care provoacă orbire. Acest lucru este explicat de faptul că acidul docosahexaenoic (DHA) este o componentă structurală importantă a retinei ochiului. Dacă nivelul de DHA scade, pot apărea probleme de vedere.

Ameliorează depresia și anxietatea

Potrivit specialiștilor, persoanele care consumă constant Omega 3 sunt mai puțin predispuse la stări deprimante sau anxioase.

Este benefic în cazul bolilor autoimune

Bolile autoimune reprezintă acele afecțiuni, în care sistemul imunitar atacă celulele sănătoase ale organismului, deoarece le confundă cu microorganismele dăunătoare. Acesta este și cazul diabetului de tip 1. Acizii grași pot combate aceste tulburări, fiind esențiali la începutul vieții.

Omega 3 luptă împotriva declinului mental legat de vârstă

Creierul își poate pierde din capacitățile necesare, odată cu înaintarea în vârstă. De aceea, medicii recomandă persoanelor vârstnice să consume alimente bogate în acizi grași Omega 3, pentru a reduce riscul de Alzheimer.

Acizii grași Omega 3 sunt benefici pentru oase și articulații

Printre cele mai frecvente afecțiuni ale oaselor se numără osteoporoza și artrita. S-a demonstrat că acizii grași Omega 3 stimulează producția de calciu din oase, îmbunătățind rezistența oaselor. Acest fapt reduce riscul de afecțiuni osoase.

Omega 3 are numeroase beneficii pentru ficat

Specialiştii au descoperit că suplimentele cu acizi graşi omega-3 pot reduce grăsimea şi inflamaţia ficatului la persoanele cu steatoza hepatică non-alcoolică.

alimente bogate în omega 3

Bogați în Omega 3 sunt heringul, somonul, macroul, sardinele, păstrăvul de lac şi tonul.

Omega 3: Contraindicații

Omega 3 este contraindicat persoanelor care suferă de tulburări de coagulare a sângelui sau se află sub tratament cu anticoagulante. Doze foarte mari de Omega 3 pot provoca hemoragii acestor persoane.

În urma consumului de Omega 3, pot apărea și reacții secundare, cum ar fi: senzație de greață, indigestie, dureri abdominale, amețeli, diaree, vărsături și reacții alergice.

Consultați întotodeauna medicul, înainte de a începe să luați suplimente pe bază de Omega 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025