Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Cand să evitați lactoza si cand nu

Cand să evitați lactoza si cand nu

28 oct. 2019, 16:45,
în Sanatate

Totul despre intoleranta la lactoza. Pe măsură ce îmbătrânești, enzima care te ajută să digeri lactoza scade. Până la punctul în care unii indivizi devin intoleranți. O concluzie logică ar fi că consumul de produse lactate este nefiresc pentru adult. Dar lucrurile nu sunt atât de simple.

Lactoza este carbohidratul conținut în toate laptele de origine animală. Este format din două zaharuri simple: glucoză și galactoză.”Pentru ca glucoza și galactoza să fie absorbite în această formă de lactoză în intestinul subțire, avem nevoie de o enzimă care le taie legătura”, dscrie Nicolas Mathieu, gastroenterologul Spitalului Universitar Grenoble. Corpul uman produce una dintre aceste enzime: lactaza. Dar nu întotdeauna în cantitate suficientă.

La naștere, sugarul are o activitate optimă a lactazei. Apoi, o data cu diversificarea dietetică, activitatea lactazei scade. Și acolo vor fi diferențe, în funcție de indivizi și regiuni ale lumii”, spune Brigitte Coudray, dietetician nutriționist la Centrul de Cercetare Informațională în Nutriție al Interprofesiunii Produselor lactate din Franta.

Dacă lactoza trece in intestinul subțire fără a fi absorbită – sau nu complet -, ajunge apoi în colon, unde va fermenta datorită florei intestinale specifice din acea secțiune a intestinului. Rezultatul este umflarea, durerea, diareea acidă sau vărsăturile in cele mai severe cazuri.

Totul despre intoleranta la lactoza

Debutul acestor simptome după ingestia laptelui duce de obicei la suspiciunea de intoleranță la lactoză. Cu toate acestea, poate fi confundat cu o alergie la proteinele din lapte. Dar mai multe teste pot confirma intoleranța.

Odată ce diagnosticul va fi făcut, medicul va prescrie o dietă strictă timp de o lună. „Toate alimentele care pot conține lactoză, inclusiv brânzeturi, preparate sau produse de patiserie industriale vor fi interzise, ​​pentru a suprima simptomele, spune Nicolas Mathieu. După o lună, vom încerca să reintroducem treptat alimentele. Continuăm cu reintroducerea de produse pentru a găsi pragul de toleranță, pentru ca pacientul să aibă cea mai variată dietă posibilă. Deoarece fiecare intolerant la lactoză are un prag de toleranță propriu.

Dar unii oameni sunt intoleranți la lactoză până la punctul de a nu putea consuma deloc lapte. „Ei pot consuma alte produse lactate, pot înlocui laptele cu iaurt sau brânză”, spune Brigitte Coudray „Nimic nu poate înlocui complet aportul de calciu al produselor lactate: acestea furnizează cel puțin 50% din nevoile noastre zilnice. Celelalte alimente conțin foarte puțin calciu și ar trebui să consumăm kilograme de fructe și legume pentru a compensa”.

Nicolas Mathieu nu pledează pentru o dietă fără lactoză, cu excepția cazurilor de intoleranță. Aceasta poate provoca decalcificări, osteoporoză și, prin urmare, fracturi. „În plus, nu știm încă consecințele pe care le poate provoca o dietă fără lactoză asupra microbiotei intestinale, dezvoltă dr. Mathieu. Cu toate acestea, dacă schimbăm bogăția sau varietatea acestei flore, se pare că favorizăm anumite boli, precum diabetul, o astfel de schimbare poate induce la unii pacienți interacțiuni prea violente cu proteinele intestinului și pot duce la o boală inflamatorie cronică intestinală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`