Prima pagină » Magazin » Totul despre hipoglicemie: cauze, simptome, tratament
Totul despre hipoglicemie: cauze, simptome, tratament

Totul despre hipoglicemie: cauze, simptome, tratament

03 apr. 2018, 19:38,
Echipa BZI.ro în Magazin
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:646717;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Hipoglicemia este caracterizata de o scadere brusca a valorilor glicemiei, de regula sub 70 mg/dl, care priveaza organismul de „combustibilul” necesar unei bune functionari. 

De cele mai multe ori, hipoglicemia are drept cauza administrarea unor doze prea mari de insulina sau medicamente antidiabetice, dar poate fi determinata si de prezenta altor afectiuni, cum ar fi cele ale pancreasului, ficatului, rinichilor sau a altor organe. 

Simptomele hipoglicemiei
Simptomele hipoglicemiei cuprind numeroase reactii ale organismului – forme usoare, medii si variate – insa fiecare individ percepe aceste schimbari in functie de cat de rapid a avut loc procesul de scadere a glicemiei si valorile acesteia. 

Cea mai sigura cale prin care poti afla daca treci printr-o criza de hipoglicemie este sa-ti verifici glicemia cu ajutorul glucometrului. Iata simptomele care anunta hipoglicemia:

  • tremuraturi
  • nervozitate si anxietate
  • iritabilitate, nerabdare
  • confuzie si stari de delir
  • ritm cardiac accelerat
  • ameteala 
  • somnolenta
  • vedere incetosata
  • foame excesiva si stari de greata
  • furnicaturi sau amorteli ale limbii sau buzelor
  • dureri de cap
  • oboseala si senzatie de slabiciune
  • furie, tristete si neliniste
  • cosmaruri sau crize de plans in timpul somnului
  • pierderea constientei
  • lipsa coordonarii miscarilor voluntare
  • spasme musculare

Tratamentul hipoglicemiei
Daca ai simptomele de mai sus iar glucometrul indica o valoare sub 70 mg/dl, urmeaza acesti pasi pentru a aduce la un nivel normal glucoza din sange:

Vezi si: De ce este macrisul bun pentru sanatatea ta – Proprietati benefice

1. Consuma, la alegere, una din aceste variante de dulce care insumeaza 15 grame de carbohidrati cu actiune rapida:

  • 3-4 patratele de glucoza
  • 2 lingurite cu stafide
  • o lingurita de zahar sau miere
  • o jumatate de pahar cu suc de fructe sau suc carbogazos indulcit cu zahar (nu dietetic)
  • un pahar cu lapte degresat sau cu 1% grasime
  • 4-6 bomboane dulci, dropsuri sau jeleuri

2. Asteapta 15 minute si masoara-ti din nou glicemia

3. Daca glicemia este tot sub 70 mg/dl sau te simti la fel de rau, consuma iar ceva dulce si dupa 15 minute verifica-ti din nou glicemia. Repeta procedura pana cand glicemia este mai mare de 70 mg/dl.

4. Daca urmatoarea masa este programata peste mai mult de o ora, mananca o gustare inainte, dar numai daca glicemia este peste 70 mg/dl.

Vezi si: De ce e indicat sa mananci un catel de usturoi pe zi

5. Contacteaza-ti medicul daca te simti rau in continuare, glicemia ramane scazuta, sub 70 mg/dl, sau daca episoadele de hipoglicemie se repeta de mai multe ori intr-o saptamana. 

Descarca si printeaza fisierul PDF “Hipoglicemia – simptome si prim ajutor” – tine-l la indemana pentru a-ti reaminti rapid tie si celor din familie ce trebuie facut in astfel de cazuri. 

Fenomenul hipoglicemiei „fara simptome”
Adeseori, simptomele hipoglicemiei apar doar atunci cand nivelul glucozei din sange scade sub valoare de 70 mg/dl. Exista insa si pacienti care au valori si mai scazute, dar care nu prezinta niciun fel de simptom. Acest fenomen poarta denumirea de „hipoglicemie fara simptome”, o reactie a organismului la episoadele dese de hipoglicemie, caracterizata prin lipsa simptomelor sau incapacitatea bolnavului de a mai recunoaste simptomele hipoglicemiei. 

Aceasta stare poate fi deosebit de periculoasa, mai ales pentru ca bolnavul, nefiind capabil sa perceapa simptomele, e foarte putin probabil sa se trezeasca din somn daca glicemia scade periculos de mult in timpul noptii. 

Hipoglicemia fara manifestari apare indeosebi la bolnavii care se confrunta des cu episoade de hipoglicemie, la cei care sunt diagnosticati de multa vreme cu diabet sau care exagereaza in privinta controlului glicemiei, administrandu-si doze crescute de insulina. 

Daca rezultatele glicemiei iti arata valori foarte scazute dar nu simti niciun disconfort, vorbeste cu medicul tau pentru a-ti modifica nivelul optim al glicemiei astfel incat pe viitor sa nu mai existe riscul unor episoade de hipoglicemie.  

Hipoglicemia severa si tratamentul de urgenta cu glucagon
Evolutia si agravarea simptomelor hipoglicemiei poate avea loc in mai putin de o ora, in lipsa unui tratament rapid si adecvat. Persoana cu diabet poate resimti un puls rapid si puternic, o crestere mare a tensiunii arteriale, stare de incordare generala si musculara, pupile marite si confuzie (raspunsurile la intrebarile puse de cei din jur sunt fara sens).

Daca nu este tratata corespunzator, hipoglicemia se poate agrava si se poate ajunge la convulsii sau la pierderea constientei si instalarea comei hipoglicemice. Aceasta poate fi insa prevenita cu ajutorul injectiilor cu glucagon, care se fac precum cele cu insulina.

Vezi si: Medicii nu pot explica asta, insa scortisoara cu miere este un leac nemaipomenit

Daca ai un istoric medical in care hipoglicemiile apar des, vorbeste cu medicul pentru a-ti prescrie injectii cu glucagon pentru astfel de evenimente neprevazute. Tot el iti va spune cat si cum se administreaza glucagonul.

In astfel de situatii, persoanele apropiate (rude, prieteni, colegi de munca etc.) trebuie sa-i administreze de urgenta bolnavului injectia cu glucagon. Este important ca persoanele apropiate tie sa fie instruite medical pentru a stii cum se fac aceste injectii cu glucagon, deoarece interventia rapida este vitala in cazul pierderii constientei. In caz contrar, este necesara apelarea numarului de urgenta 112 pentru o interventie medicala prompta. 

Daca starea de constienta nu revine in primele 30 de minute de la administrarea injectiei cu glucagon, este necesara transportarea de urgenta la spital deoarece se poate instala coma hipoglicemica prelungita. Aceasta poate avea efecte severe la nivel cerebral, iar accidentele vasculare, infarctul sau hemoragiile masive retiniene cu pierderea vederii sunt consecinte care te pot transforma intr-o persoana dependenta social.

Glucagonul este un hormon care stimuleaza ficatul sa elibereze in sange glucoza stocata atunci cand nivelul glicemiei este prea scazut. Kit-urile cu glucagon injectabil se elibereaza pe baza de prescriptie medicala si sunt folosite in cazul in care pacientul isi pierde constienta ca urmare a unei reactii severe la insulina. 

Injectia cu glucagon se poate face in fese, brate sau coapse iar pe ambalajul produsului puteti gasi toate instructiunile de folosire. Daca bolnavul isi recapata constienta in 5-15 minute de la injectia cu glucagon, acesta poate prezenta stari de greata si varsaturi.

In niciun caz nu ii faceti bolnavului injectii cu insulina, pentru ca glicemia va scadea si mai mult, nu ii dati sa manance sau sa bea si nu ii bagati mainile in gura, pentru ca exista riscul de sufocare.  

Daca ai avut nevoie de glucagon pentru a depasi o criza de hipoglicemie, nu uita sa aduci acest lucru si la cunostinta medicului curant, astfel incat sa poata stabili un plan de prevenire a hipoglicemiei severe pe viitor. 

Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
redactia.ro
Ce salariu avea Mihaela Tatu la Antena 1 și cât încasează Mirela Vaida
Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
a1.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul Simonei Halep din Mamaia. Cât trebuie să dai pentru o cameră și ce părere au turiștii
Playtech.ro
Cât costă cea mai scumpă pâine din România. O găsești la Turda, prețul e neașteptat
observatornews.ro
Și-a notat în jurnal că vrea să-și omoare mama. Fiica adoptivă a româncei Andreea Mottram plănuia crima de un an: "A fost înjunghiată de 12 ori"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Viața se schimbă în bine pentru acești nativi. Vor simți pe toate planurile
SportpeSurse
Întreaga lume e în stare de șoc! Apariție tulburătoare în Moscova, în plin război între Rusia și Ucraina. Imaginea naște controverse uriașe
Playtech.ro
Se poate poate pune poprire pe pensie? Ce spune legea și în ce cazuri se aplică măsura
Dailybusiness.ro
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
RomaniaTV
Tichete sociale Paşte 2025. Pensionarii cu venituri mici primesc bani de miel şi cozonac de la Primărie, pe lângă voucherul de 400 de lei de la Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Cum arată fostul preot Visarion Alexa la aproape 3 ani de când a dispărut din spaţiul public
redactia.ro
Ce nu trebuie să spui sub nicio formă în ziua de Paște pentru a-ți merge bine tot anul
ego.ro
Au divorțat la scurt timp după nuntă! Vedetele care și-au spus ”adio” aproape instant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`