Prima pagină » National » Totul despre eficiența panourilor fotovoltaice. Tot mai mulți români trec la acest sistem pentru a-și reduce facturile
Totul despre eficiența panourilor fotovoltaice. Tot mai mulți români trec la acest sistem pentru a-și reduce facturile

Totul despre eficiența panourilor fotovoltaice. Tot mai mulți români trec la acest sistem pentru a-și reduce facturile

20 iun. 2024, 17:58,
în National

Românii au simțit gustul economiilor la facturi, așa că tot mai mulți își montează panouri fotovoltaice. Este o veste bună, pentru că așa mai scăpăm de poluare, iar România se alătură țărilor care depun eforturi pentru a aduce în piață cât mai multă energie curată.

Însă există o mulțime de probleme în sistem, deși discutăm despre un program care funcționează de mai mulți ani. O problemă importantă o reprezintă banii, iar TVR Info prezintă cele mai recente date.

Firmele înscrise în program montează panourile fotovoltaice, însă apoi trebuie să facă cereri către Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) pentru a-și recupera banii. Și nu asta ar fi problema, pentru că suntem țara dosarelor și cererilor, ci faptul că banii vin cu întârziere. Nu întârziere de câteva zile sau săptămâni, ci luni sau chiar ani.

Pentru sesiunile 2019-2021 au fost validate în sistem 413 instalatori. Discutăm despre firme specializate în așa ceva, cu oameni care știu ce au de făcut, iar clienții primesc garanția că totul a fost făcut conform standardelor internaționale și nu se vor trezi cu probleme.

Datoria statului către firmele care se ocupă de montajul sistemelor Fotovoltaice

Pentru sesiunea de anul trecut au venit și mai mulți instalatori în sistem, cu aproape 200. Deci în total au fost autorizate 599 de companii din domeniu. Toate aceste firme au contracte de participare în vederea decontării cu Administrația Fondului pentru Mediu.

Cererile de decontare depuse pentru perioada 2019-2021 au ajuns la un număr de 4.442. În total, aceste companii au montat 44.500 de sistem, în valoare totală de aproximativ 890 milioane de lei.

Statul a reușit pentru sesiunea trecută să deconteze undeva la 35.827 de sisteme, cu o valoare totală de peste 714 milioane de lei. Când tragem linie, vedem că AFM are de achitat undeva la 10 mii de sisteme, în valoare de peste 176 de milioane de lei. Aceasta este datoria statului către firmele care se ocupă de montajul sistemelor Fotovoltaice. Deci vreo 35 de milioane de euro, o sumă deloc mică și să nu uităm că pentru unele dintre firme acești bani înseamnă enorm ca să își poată continua activitatea.

Pentru sesiunea 2023 lucrurile nu se mișcă mai bine. Au fost deja depuse 128 de cereri pentru 3.245 de sisteme montate, în valoare totală de 64,9 milioane de lei. Până acum, din sesiunea începută anul trecut, statul a reușit să plătească instalarea a 642 de sisteme, în valoare de 12,8 milioane de lei.

Datoria până în acest moment se ridică la 52,1 milioane de lei. Deci în total, din toate sesiunile, statul este în urma cu plata a 228, 1 milioane de lei, deci undeva la 46 de milioane de euro.

Ministrul Mediului a recunoscut că există aceste probleme și chiar vorbea despre unele penalități pentru AFM. Adică instituția din subordinea sa să răspundă pentru aceste întârzieri, pentru că nu este în regulă ca afacerile din acest domeniu să fie puse în pericol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *