Prima pagină » Stiri si curiozitati » Totul despre cuișoare: Beneficii, contraindicații, doza zilnică recomandată

Totul despre cuișoare: Beneficii, contraindicații, doza zilnică recomandată

23 feb. 2022, 15:28,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Cuișoarele au numeroase beneficii pentru sănătate, dar știi care este doza zilnică recomandată? Află în rândurile următoare totul despre aceste condimente uimitoare.

Cuișoarele sunt acele mirodenii pe care le cunosc toate gospodinele. Acestea sunt, de fapt, bobocii florilor roz ai arborelor de cuișoare, Eugenia caryophyllus, fiind culeși manual în momentul în care au aproximativ 0,5 – 1 cm in diametru. Grație gustului lor picant și dulce, cuișoarele sunt folosite încă din cele mai vechi timpuri pentru aromarea mâncărurilor sau pentru menținerea unei respirații proaspete. De pildă, în anii 200 înainte de Hristos, curtenii chinezi mestecau cuișoare, înainte de a i se adresa împăratului, pentru a avea o respirație proaspătă. În caz contrar, aceștia riscau să fie decapitați.

În prezent, cuișoarele sunt cultivate în Indonezia, dar și în Indiile de Vest, Sri Lanka, Madagascar, India, Pemba şi Brazilia.

boboci roz de cuișoare

Grație gustului lor picant și dulce, cuișoarele sunt folosite încă din cele mai vechi timpuri pentru aromarea mâncărurilor sau pentru menținerea unei respirații proaspete.

Beneficiile cuișoarelor și doza zilnică recomandată

Cuișoarele au beneficii extraordinare pentru sănătate. Ele reduc inflamațiile, datorită eugenolului, principalul lor component. Acesta este un ulei volativ, care reușește să reducă simptomele inflamatorii cu aproape 15-30%. De asemenea, cuișoarele conțin și flavonoizi, precum camferol şi ramnetin, care contribuie şi ei la proprietăţile antiinflamatoare şi antioxidante.

Nu multă lume știe, dar cuișoarele ameliorează durerile dentare, deoarece sunt anestezice și antibacteriene. Tot ce trebuie să faci este să tamponezi dintele dureros sau gingia cu puțină vată îmbibată în ulei de cuișoare. Sau, pur și simplu, poți să mesteci câteva cuișoare.

Cuișoarele sau uleiul extras din cuișoare poate reduce senzația de greață. Astfel de remedii pot fi folosite de către femeile însărcinate, care se confruntă cu greața de dimineață. Se amestecă 10 cuișoare cu pastă de tamarin sau cu zahăr din trestie de zahăr și puțină apă. Din soluția rezultată se bea de două ori pe zi.

Uleiul de cuișoare poate fi un remediu excelent pentru pielea uscată. Dar, pentru că poate crea iritații, este necesar să fie amestecat cu ulei de măsline sau ulei de cocos. Este recomandat și pentru ameliorarea vergeturilor, pentru pungile de sub ochi sau pielea obosită.

Cuișoarele combat stresul. Poți să amesteci câteva cuișoare cu busuioc, mentă și cardamom și să îți prepari un ceai care te va relaxa. Mai mult, poți folosi ulei de cuișoare în aromaterapie.

Potrivit studiilor recente, doza zilnică recomandată de cuișoare este de 2,5 mg/kg de greutate corporală. Dacă doza nu este respectată, te poți confrunta cu numeroase efecte secundare.

o lingură de cuișoare și o sticluță de ulei

Nu multă lume știe, dar cuișoarele ameliorează durerile dentare.

Contraindicații în privința consumului de cuișoare

Persoanele care suferă de ulcere stomacale, colită ulcerativă sau diverticulită ar trebui să evite consumul de cuișoare. În doze mari, acestea pot cauza iritaţii gastro-intestinale sau afectarea sistemului nervos central.

Nu este indicată administrarea internă a uleiului de cuişoare la copii, deoarece poate provoca reacţii adverse severe, precum convulsii, afectarea ficatului, dezechilibru de lichide.

Persoanele cu deficiențe de coagulare a sângelui nu ar trebui să consume cuișoare, deoarece eugenolul conținut de acestea încetineşte coagularea sângelui. Din acest motiv, cuișoarele ar trebui evitate cu cel puţin două săptămâni înainte de o intervenţie chirurgicală.

multe cuișoare

Nu este indicată administrarea internă a uleiului de cuişoare la copii, deoarece poate provoca reacţii adverse severe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *