Prima pagină » Eveniment-Social » Totul despre cel mai important proiect de la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” Iaşi. Bogdan C. Simionescu: „Standardele trebuie să rămână la fel de sus” – VIDEO
Totul despre cel mai important proiect de la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” Iaşi. Bogdan C. Simionescu: „Standardele trebuie să rămână la fel de sus” - VIDEO

Totul despre cel mai important proiect de la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” Iaşi. Bogdan C. Simionescu: „Standardele trebuie să rămână la fel de sus” – VIDEO

20 iul. 2022, 16:40, 1 ,
în Eveniment-Social

Prof.univ.dr.ing.acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române, a transmis în Studioul BZI LIVE detalii despre cel mai important proiect de la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” Iaşi.

„Standardele trebuie să rămână în la fel, altfel dispărem. E uşor să fii cunoscut, dar noi trebuie să fim cunoscuţi între Iaşi şi Paris, Haga, Tokio. Trebuie să menţinem un standard ridicat în cercetare. Asta se poate verifica simplu după revistele în care îţi publici rezultatele. Dacă stârnesc interesul colegilor din străinătate, dacă aduce după publicare invitaţii la manifestări internaţionale. Pe baza rezultatelor poţi accesa fonduri europene, importante pentru noi. Le accesăm de la comunitatea europeană şi am câştigat multe proiecte. Petru Poni era al doilea în România în ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene”, a menţionat academicianul Bogdan C. Simionescu.

De asemenea, chimistul român a menţionat faptul că în domeniul cercetării dacă nu publici lucrări ştiinţifice nu mai exişti.

„Am accesat şi câştigat, iar ultimul este un ERA. O idee pe care Institutul vrea să o dezolve. Vine şi capătă conducerea unui grup pentru a se antrena şi învaţă să facă anumite lucruri. Ai tot interesul să ai un lider foarte bun şi noi îl avem. Este un om deştept şi plăcut. Avem nevoie de specialişti să avem un start bun. Este un proiect care ne bucură. Astăzi am aflat că am mai câştigat un proiect. Lumea ştie că trebuie să fim printre cei mai buni, altfel nu existăm „publică, altfel dispari”. Noi publicăm lucrări bune, Institutul este cotat ca fiind cel mai vizibil actor român pe scena ştiinţifică internaţională. E greu să ajungi pe această poziţie şi relativ uşor să pierzi”, a transmis Bogdan C. Simionescu.

Bogdan C. Simionescu, despre activitatea de cercetare

Prof.univ.dr.ing.acad. Bogdan C. Simionescu a făcut declaraţii uluitoare în ceea ce priveşte suma care revine Cercetării din PIB, mai precis 0.28 la sută.

„Cercetarea ar putea fi unul din punctele în care România ar putea ajunge pe primele locuri în Europa. Tinerii de la noi au plecat în străinătate, dar s-ar putea întoarce. La Institutul Petru Poni avem mai mulţi români cu dublă cetăţenie care s-au întors din străinătate, au văzut ce se lucrează şi au rămas aici. Dacă lumea va înţelege şi guvernanţii noştri că nu se poate trăi în cercetare cu atât de puţin, dacă îşi vor aminti că au semnat acord că trebuie să avem 3 la sută din PIB, noi vom face minuni şi vom trăi cu toţii mai bine”, a transmis în exclusivitate pentru BZI LIVE Bogdan C. Simionescu.

Vicepreşedintele Academiei Române a transmis că activitatea de cercetare este benefică, iar dacă bugetul din partea Guvernului ar fi mult mai mare toată lumea ar fi trăi mai bine.

„Cercetarea aduce lucruri foarte bune. În România, în ciuda angajamentelor noastre, cercetarea primeşte 0.28 la sută din PIB, Coreea de Sud are 5 la sută, etc. Dacă nu am avea fondurile europene nu am putea exista. Fondurile pe care le primim de la guvern sunt fonduri care acoperă doar salariile, nici apă, încălzirea, substanţele chimice. Noi consumăm substanţe chimice pe zi de 5.000 euro. Atât timp cât nu vom conştientiza în privinţa rolului şi importanţei cercetării, nu vom schimba nimic. Media are un rol important. Trebuie susţinută cercetarea mai ales că avem nuclee, mici centre şi colective care s-au afirmat internaţional”, a mai transmis chimistul român.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *