Limba română nu este deloc una ușoară, însă cu toate acestea, este recomandat să cunoști limba maternă cât mai bine pentru a ști să folosești corect totodată sau tot o dată. Ne confruntăm de multe ori cu situații de acest fel, în care nu putem distinge care se potrivește mai bine contextului.
Una dintre multele incorectitudini gramaticale care se găsește adesea în gramatica limbii române, constă în dezlipirea literelor unui cuvânt compus, sau adăugarea conjuncției „și” în interiorul cuvintelor. Omofonele, acele cuvinte care se scriu diferit, dar se pronunță la fel, cum este cazul lui „totodată” și „tot o dată”, nu ar crea probleme dacă vorbitorii de limbă română ar fi mai atenți la motivația gramaticală.
Totodată sau tot o dată, cum se scrie corect
Atât „totodată”, cât și „tot o dată” sunt omofone, ceea ce înseamnă că sunt pronunțate în același fel, însă ceea ce diferă este faptul că se scriu altfel și totodată au o valoare morfologică diferită.
Varianta scrisă în trei cuvinte „tot o dată” reprezintă o structură care este alcătuită din adverbul „tot” și numeralul „o dată”. Un exemplu în acest sens poate fi considerat: „Tot o dată au fost și ei la mare”, ceea ce înseamnă că au fost o singură dată și nu de mai multe ori.
În momentul în care se scrie într-un singur cuvânt „totodată” are valoare de adverb, ceea ce înseamnă că are sensul de același timp, simultan, concomitent. Ca exemplu: „A fost surprins și, totodată, mulțumit de hotătârea pe care ați luat-o”.
Acțiunea de a scrie corect gramatical nu este un simplu beneficiu, ci mai degrabă un lucru vital limbii române. Gramatica este ceva esențial în comunicarea zilnică a vorbitorului de limba română, iar folosirea sa într-o manieră corectă este singura modalitate de a transmite un mesaj sub forma intenției inițiale.
Tot una sau totuna, ambele forme sunt acceptate?
În același fel poate fi vorba și despre „tot una” sau „totuna”. Acestea vor diferi în funcție de context, astfel că „tot un” reprezintă o structură alcătuită din adverb și numeral, după cum e în exemplu „Și eu am văzut, ca și tine, tot una”. În acest exemplu, textul face referire la o singură carte în raft. De asemenea, în cazul unei locuțiuni adverbiale, poate fi reprezentată prin propoziția „Mergi pe drumul acesta și ține-o tot una”.
Atunci când este utilizat într-un singur cuvânt „totuna” are sensul de „la fel”, ca în exemplu „Mi-e totuna ce hotărești”. În cazul expresiei „tot una și una”, aceasta are sensul de frumos și deosebit ca în exemplu „Exponatele de la Salonul Invențiilor erau tot una și una”.
Alte cuvinte care creează confuzie printre mulți români sunt reprezentate de „odată” și „o dată”. Așadar, vom putea utiliza „odată” într-un singur cuvânt atunci când acest cuvânt are funcția de adverb și exprimă un moment în timp care nu este determinat, unul oarecare.
Acest cuvânt poate fi înlocuit cu sinonimele „cândva, odinioară, într-una din zile, imediat și brusc”. Acest adverb poate fi identificat utilizând întrebările „când” și „cum”. De cealaltă parte, putem scrie „o dată” în două cazuri.
În primul caz poate fi vorba atunci când are rol de substantiv și are înțelesul de zi. Iar în cel de-al doilea caz, acesta are rol de numeral adverbial al cărui șir poate fi continuat. E important să știi diferența dintre totodată sau tot o dată pentru a folosi forma corectă în contexte potrivite.