Prima pagină » Informații utile » Totodată sau tot o dată, cum se scrie corect? Iată când se folosesc aceste două forme!

Totodată sau tot o dată, cum se scrie corect? Iată când se folosesc aceste două forme!

05 apr. 2025, 15:33,
Redacția BZI în Informații utile

Limba română nu este deloc una ușoară, însă cu toate acestea, este recomandat să cunoști limba maternă cât mai bine pentru a ști să folosești corect totodată sau tot o dată. Ne confruntăm de multe ori cu situații de acest fel, în care nu putem distinge care se potrivește mai bine contextului.

Una dintre multele incorectitudini gramaticale care se găsește adesea în gramatica limbii române, constă în dezlipirea literelor unui cuvânt compus, sau adăugarea conjuncției „și” în interiorul cuvintelor. Omofonele, acele cuvinte care se scriu diferit, dar se pronunță la fel, cum este cazul lui „totodată” și „tot o dată”, nu ar crea probleme dacă vorbitorii de limbă română ar fi mai atenți la motivația gramaticală.

Totodată sau tot o dată, cum se scrie corect

Atât „totodată”, cât și „tot o dată” sunt omofone, ceea ce înseamnă că sunt pronunțate în același fel, însă ceea ce diferă este faptul că se scriu altfel și totodată au o valoare morfologică diferită.

Varianta scrisă în trei cuvinte „tot o dată” reprezintă o structură care este alcătuită din adverbul „tot” și numeralul „o dată”. Un exemplu în acest sens poate fi considerat: „Tot o dată au fost și ei la mare”, ceea ce înseamnă că au fost o singură dată și nu de mai multe ori.

În momentul în care se scrie într-un singur cuvânt „totodată” are valoare de adverb, ceea ce înseamnă că are sensul de același timp, simultan, concomitent. Ca exemplu: „A fost surprins și, totodată, mulțumit de hotătârea pe care ați luat-o”.

Acțiunea de a scrie corect gramatical nu este un simplu beneficiu, ci mai degrabă un lucru vital limbii române. Gramatica este ceva esențial în comunicarea zilnică a vorbitorului de limba română, iar folosirea sa într-o manieră corectă este singura modalitate de a transmite un mesaj sub forma intenției inițiale.

Tot una sau totuna, ambele forme sunt acceptate?

În același fel poate fi vorba și despre „tot una” sau „totuna”. Acestea vor diferi în funcție de context, astfel că „tot un” reprezintă o structură alcătuită din adverb și numeral, după cum e în exemplu „Și eu am văzut, ca și tine, tot una”. În acest exemplu, textul face referire la o singură carte în raft. De asemenea, în cazul unei locuțiuni adverbiale, poate fi reprezentată prin propoziția „Mergi pe drumul acesta și ține-o tot una”.

Atunci când este utilizat într-un singur cuvânt „totuna” are sensul de „la fel”, ca în exemplu „Mi-e totuna ce hotărești”. În cazul expresiei „tot una și una”, aceasta are sensul de frumos și deosebit ca în exemplu „Exponatele de la Salonul Invențiilor erau tot una și una”.

Alte cuvinte care creează confuzie printre mulți români sunt reprezentate de „odată” și „o dată”. Așadar, vom putea utiliza „odată” într-un singur cuvânt atunci când acest cuvânt are funcția de adverb și exprimă un moment în timp care nu este determinat, unul oarecare.

Acest cuvânt poate fi înlocuit cu sinonimele „cândva, odinioară, într-una din zile, imediat și brusc”. Acest adverb poate fi identificat utilizând întrebările „când” și „cum”. De cealaltă parte, putem scrie „o dată” în două cazuri.

În primul caz poate fi vorba atunci când are rol de substantiv și are înțelesul de zi. Iar în cel de-al doilea caz, acesta are rol de numeral adverbial al cărui șir poate fi continuat. E important să știi diferența dintre totodată sau tot o dată pentru a folosi forma corectă în contexte potrivite.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
Ce ne aşteaptă de la 1 august, când cresc accizele şi TVA. Analist economic: "Inflaţia va exploda"
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Evz.ro
Gustări de vară. Pasta de dovlecei și icrele false din fasole vor arăta spectaculos pe platourile festive
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Moștenirea între donație și vânzare-cumpărare. Cum lași proprietăți copiilor ca să nu le piardă, simplu și eficient
Dailybusiness.ro
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
RomaniaTV
Casa de vacanță a lui Cristi Borcea, de la Sinaia, distrusă de furtuna APOCALIPTICĂ. Curtea arată ca după bombardamente: Șapte pomi ai pe casă, ca să știi
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 iulie 2025
12 iulie 2025