Prima pagină » Actualitate » Toti soferii trebuie sa stie asta! Proprietarul mai multor benzinarii din Iasi a fost prins cand incerca sa pacaleasca legea. Facea combinatii cu partenerii lui de afaceri
Toti soferii trebuie sa stie asta! Proprietarul mai multor benzinarii din Iasi a fost prins cand incerca sa pacaleasca legea. Facea combinatii cu partenerii lui de afaceri

Toti soferii trebuie sa stie asta! Proprietarul mai multor benzinarii din Iasi a fost prins cand incerca sa pacaleasca legea. Facea combinatii cu partenerii lui de afaceri

02 feb. 2018, 21:19,
Raluca Costin în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:639411;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Contractele incheiate de firma acestuia aratau ca existau posibile întelegeri pe piata distributiei si comercializarii gazului petrolier lichefiat pentru autoturisme (GPL – auto) @ Altfel spus, pretul la pompa era recomandat @ De asemenea, mai multe firme de lacuri si vopsele, dar si o firma din Iasi care vinde centrale termice, au fost sanctionate de Consiliul Concurentei

Conform informatiilor furnizate de Consiliul Concurentei, verificarile s-au derulat pe o perioada de 5 ani pentru a se stabili clar neconformitatile. Controalele au scos la iveala faptul ca, de cele mai multe ori, clientii erau pacaliti sa scoata mai multi bani din buzunar pentru diverse servicii precum alimentarea cu gaz petrolier lichefiat la anumite statii GPL.

De asemenea, firmele care vand centrale termice, lacuri si vopsele au avut activitati neconcurentiale. Camera Nationala a Taximetristilor din România – Filiala Iasi a fost amendata cu 165.364 lei (aproximativ 36.000 euro) pentru fixarea unui tarif unic pentru transportul în regim de taxi: 1,99 lei/km pentru cursele efectuate pe parcursul zilei si 2,19 lei/km pentru cele efectuate noaptea. In total, in urma verificarilor, in Iasi s-au aplicat amenzi in valoare de peste 500.000 de lei.

Clientii sunt pacaliti la pompa

Consiliul Concurentei a stabilit ca existau posibile întelegeri pe piata distributiei si comercializarii gazului petrolier lichefiat pentru autoturisme (GPL – auto) între Auto Gas SRL din Iasi si partenerii sai. În cadrul inspectiilor inopinate au fost urmarite aspecte legate de comercializarea gazului petrolier lichefiat (GPL – auto), precum si aspecte legate de eventualele restrictii privind preturile de revânzare a acestui produs catre consumatorul final, contractele încheiate si corespondenta dintre furnizor si distribuitori.

Inspectorii au constatat ca acele contracte contineau clauze privind fixarea preturilor de revânzare catre consumatorul final (pretul afisat la pompa). În acest caz nu s-au aplicat sanctiuni, partile implicate angajându-se sa modifice contractele si sa elimine clauzele anticoncurentiale. Consiliul Concurentei a acceptat angajamentele asumate de firma prin schimbarea contractelor. Ca atare, firma are la dispozitie trei luni pentru a elimina din toate contractele încheiate cu furnizorii sai clauzele neconcurentiale si a tuturor mentiunilor contractuale referitoare la acestea. În caz contrar, firma risca o amenda cuprinsa între 0,5 la suta si 10 la suta din cifra de afaceri.

Auto Gas SRL are sediul in soseaua Bucium si a fost infiintata in anul 1992. Societatea este detinuta de Vasile Sarbu, care vinde combustibil in mai multe statii GPL din Iasi. Acesta detine si Pleiada, hotelul de cinci stele din Bucium. Cifra de afaceri inregistrata in 2016 a fost de 13 milioane de lei, cu un profit net de 179.063 lei si datorii de 9,3 milioane de lei. Numarul mediu al angajatilor in 2016 era de 80 de persoane. Reprezentantii firmei nu au putut fi contactati pentru a oferi un punct de vedere in legatura cu verificarile efectuate de Consiliul Concurentei.

Citeste si : EXCLUSIV! Marlania secolului la singurul hotel de cinci stele din Iasi! Peste noapte a devenit o simpla spelunca! Este incredibil ce au patit doi tineri

Amenzi de peste 150.000 de lei pe piata vopselelor

Doua firme din Iasi au fost amendate in urma controalelor efectuate atat local, cat si la nivel national. Cele doua companii din Iasi care au fost sanctionate de Consiliul Concurentei sunt National Paints Factories SA, producator de lacuri si vopsele, amendata cu 105.445 lei, si New SH SRL, care a primit 5.184 lei drept amenda. Cea din urma a primit in anul 2015 un contract pentru a furniza bandaje pentru rotile de tramvai ale Regiei Autonome de Transport Public, societate aflata inca in insolventa. Pentru aceste produse, New SH primea in anul 2015 aproape 132.000 de lei.

Firma este patronata de omul de afaceri Misu Ticu Hîrtan. Inspectorii Consiliului Concurentei au sanctionat 128 companii de pe piata de lacuri si vopsele din toata tara (6 producatori – Policolor SA, Deutek SA, Swarco Vicas SA, National Paints Factories Company SA, Azur SA si Kober SRL si distribuitorii fiecaruia dintre ei) pentru fixarea preturilor de vânzare si revânzare, limitarea comercializarii produselor, împartirea pietelor de desfacere. Au fost aplicate in total, la nivel national, amenzi de 18,86 milioane lei (aproximativ 4,19 milioane euro) celor 128 de companii verificate. Reprezentantii celor doua firme din Iasi nu au putut fi contactati pentru a oferi un punct de vedere in legatura cu sanctiunile primite.

Citeste si : Soferii vor innebuni cand vor citi asta! Averile colosale ale proprietarilor de benzinarii din Iasi – FOTO

Probleme pentru un furnizor de centrale termice

Firma Das SRL a fost sanctionata cu 234.510 lei de catre Consiliul Concurentei pentru stabilirea pretului de revânzare si îngradirea exercitarii concurentei între distribuitori prin limitarea comercializarii pentru stabilirea pretului de revânzare si îngradirea exercitarii concurentei între distribuitori prin limitarea comercializarii.

Societatea de instalatii sanitare Das SRL Iasi, una dintre cele mai mari de pe piata Moldovei, este în dificultate dupa ce o firma din Cârlig i-a cerut anul trecut în insolventa din cauza unei datorii.

Reporterii BZI au incercat sa ia legatura cu reprezentantii Das SRL, insa numarul disponibil pe site-ul firmei este incorect.

Citeste si : Toti soferii trebuie sa stie asta! Iata cum sunteti furati in fiecare zi la pompe. Un conducator auto a patit-o la benzinaria MOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *