Prima pagină » Actualitate » Toți românii trebuie să știe asta! Iată perioada care se va lua în calcul la pensie
Toți românii trebuie să știe asta! Iată perioada care se va lua în calcul la pensie

Toți românii trebuie să știe asta! Iată perioada care se va lua în calcul la pensie

23 apr. 2024, 08:45, 2 ,
BZI.ro, în Actualitate

Toți românii trebuie să știe asta! Ministrul Muncii vine cu vești bune pentru pensionarii din România. Potrivit acestuia, o nouă perioadă va fi luată în considerare la calculul pensiei. Prin noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, autoritățile vor să vină în ajutorul pensionarilor cu venituri mici. Iată perioada care se va lua în calcul la pensie.

Toți românii trebuie să știe asta!

O nouă lege va intra în vigoare pentru toți pensionarii din România. Se vor lua în considerare anumite peroade și sporuri pentru calculul pensiei.

,,Principala corectură pe care o face această lege, s-au adunat o grămadă de inechități cu care nu mai putem să continuăm la nesfârșit. Iar prin noua formulă de calcul asta încercăm să facem. Să înlăturăm aceste inechități. Practic, la același număr de puncte, toată lumea să aibă aceeași pensie în plată.

În urma recalculării de la 1 septembrie majoritatea pensionarilor vor avea venituri mai mari”, a declarat șeful CNPP.

O altă veste bună din partea guvernanților este faptul că anumite venituri, care până acum nu erau luate în considerare, vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei.

,,Există o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună.

Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale.”, a explicat șeful CNPP, Daniel Baciu.

Cum se vor calcula pensiile românilor de la 1 septembrie 2024

,,Sporurile se vor lua în calcul de la 1 septembrie, pentru cei care vor ieși după 1 septembrie, dar și pentru toți pensionarii în plată care fie au aceste sporuri în dosarele de pensie și nu mai trebuie să meargă să își ia aceste adeverințe, pentru că ele se află în dosar, și noi le calculăm din oficiu, iar cei care nu le au, vorbim de pensionarii în plată, trebuie să meargă să își obțină aceste adeverințe de la angajatorii pe unde și-au desfășurat activitatea. Aceste sporuri sunt valabile și pentru pensionarii în plată, este foarte clar specificat în lege, că și pentru pensionarii aflați în plată cât și pentru viitorii pensionari”, a explicat Daniel Baciu.

La fel se va întâmpla și în cazul unor perioade de care se va ține cont la calculul pensiei. Este vorba despre concediul maternal sau paternal.

”Am venit cu o strategie care ține de familiile cu copii și este nevoie să stimulăm nevoia României de a renaște cumva. După părerea mea, cea mai gravă problemă pe care o are România astăzi este demografia. Avem spor natural negativ, iar din acest motiv și noi statul român suntem obligați să venim cu măsuri care să motiveze mai mult tinerele familii să aibă copii. Eu mă bucur că noua lege a pensiilor a venit cu cele două măsuri. Concediul de creștere copil este stagiu contributiv.”, a spus Simona Bucura Oprescu.

Comentarii
  • De ce nu considerați și facultatea la zi vechime? Dacă unu și-a bătut capul și a facut și facultate în timp ce lucra, de ce nu îi dublați vechimea pe acea perioadă! Vă asigur că munca a fost triplă!

  • „a facut si facultate in timp ce lucra ” ! Buna treaba, niciuna de calitate . Noi muncim, nu gandim !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *