Toți angajații care donează vor primi 7 tichete de masă în valoare totală de 300 de lei și o zi liberă de la muncă. Pe lângă faptul că vei fi renumerat cu o sumă de bani ce nu e de neglijat, vei face o faptă bună și poți salva vieți.
În mai toate centrele județene de transfuzii este nevoie în continuare de sânge. În acest context, autoritățile au propus indexarea bonurilor de masă, iar valoarea acestora va crește atingând suma de 300 de lei. Pe lângă acest lucru, donatorul poate primi o zi liberă de la muncă și 50% reducere la mijloacele de transport în comun.
Toți românii pot primi tichete de masă de 300 de lei și o zi liberă dacă fac asta
Până acum, donatorii de sânge primeau 280 de lei în tichete de masă pentru fiecare sesiune de donare, comparativ cu 68 de lei cât se oferea anterior, dar această sumă va crește în urma noii indexări. În plus, aceștia beneficiază de o zi liberă de la serviciu și de o reducere de 50% la transportul public.
Pentru a dona sânge, trebuie respectate câteva condiții, cum ar fi vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, un puls regulat și o tensiune arterială stabilă. De asemenea, donatorii nu trebuie să urmeze niciun tratament medical.
Donarea de sânge este permisă de maximum patru ori pe an, cu o pauză de trei luni între donări. Creșterea valorii tichetelor are ca scop ameliorarea deficitului de sânge din spitale.
Unul dintre motivele pentru care oamenii aleg să doneze sânge este creșterea valorii tichetelor de masă. Totodată, mulți donatori au fost, la un moment dat, în situația de a primi ajutor din partea altora și, prin donare, doresc să ofere înapoi același sprijin.
Ce criterii trebuie să îndeplinești ca să donezi sânge
Pentru a putea dona sânge și a beneficia de noile tichete de masă majorate, este necesar să îndeplinești câteva condiții esențiale. În primul rând, donatorul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, să fie cetățean român sau rezident în România și să cântărească cel puțin 50 kg.
Tensiunea arterială trebuie să fie între 10 și 18 mmHg, iar donatorul nu trebuie să fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele șase luni. De asemenea, nu sunt eligibile persoanele care se află sub tratament pentru afecțiuni precum diabetul, bolile cardiovasculare, hematologice, renale, infecțioase, parazitare, reumatologice, neurologice sau alergii. Cei care au o predispoziție la sângerare prelungită în cazul unor leziuni nu pot dona sânge.
În cazul femeilor, este important ca acestea să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau de alăptare, și să nu fie în perioada menstruală.
Donarea de sânge este indicată pentru multe boli, cum ar fi hipertensiunea arterială. Procesul de donare este, de asemenea, util pentru femeile aflate la menopauză. Astfel, persoanele care doresc să îl ajute pe Adrian Asaftei, ieșeanul bolnav de cancer care are nevoie urgent de sânge, își vor îmbunătăți și propria stare de sănătate. Așadar, românii care donează sânge pot primi tichete de masă în valoare de 300 de lei, o zi liberă de la serviciu și reducere la mijloacele de transport în comun.