Prima pagină » National » Toți românii care lucrează în străinătate trebuie să facă asta. Ce sancțiuni se aplică dacă se încalcă legea
Toți românii care lucrează în străinătate trebuie să facă asta. Ce sancțiuni se aplică dacă se încalcă legea

Toți românii care lucrează în străinătate trebuie să facă asta. Ce sancțiuni se aplică dacă se încalcă legea

07 iun. 2024, 09:15, 3 ,
în National

Toți românii care lucrează în străinătate trebuie să facă asta. Este vorba despre un document care trebuie depus la ANAF. Cei care nu prezintă actul, pot avea mari probleme. Iată ce sancțiuni se aplică dacă se încalcă legea.

Toți românii care lucrează în străinătate trebuie să facă asta

Cetățenii de origine română care locuiesc în alte țări sunt obligați, din punct de vedere al legii fiscale, să depună un document important la ANAF. Este vorba despre certificatul de rezidență fiscală. Lipsa depunerii certificatului de rezidență fiscală poate veni cu consecințe grave, mai ales având în vedere schimbările legisltive care permit impozitarea cu până 70% a veniturilor nejustificate.

Cu toate acestea, mulți români nu depun documentul pentru că amenda este mică, de 100 de lei. Românii care lucrează în străinătate trebuie să depună actul pentru a nu risca să le fie impozitate veniturile cu 70%.

Se vor majora taxele și impozitele

Taxele pe care le plătesc românii s-ar putea majora după alegerile de duminică. Este vorba despre impozitele plătite pentru terenuri și case, inclusiv apartamente. Analiștii estimează că impozitele ar putea fi chiar de trei ori mai mari decât în prezent. Și asta din cauză că se vor calcula în funcție de valoarea de piață a bunului respectiv. Proprietarii apartamentelor din orașele mari vor fi probabil cei mai afectați.

Eliminarea excepțiilor fiscale a fost, de asemenea, prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență. De exemplu, în prezent cei care lucrează în domeniul IT sunt scutiți, dacă vor, de contribuția la Pilonul 2. Iar cei care lucrează în agricultură sau construcții beneficiază de salarii minime diferite. Astfel de excepții ar urma să fie eliminate. Tot excepții ar putea să fie considerate și pragurile de TVA, pentru că, în acest moment, există două praguri reduse: 5% si 9%, aplicabile, de exemplu, la unele alimente și medicamente. Cel mai probabil, va fi o cotă unică de TVA, de 19%.

Românii vor plăti taxe și impozite mai mari începând cu anul 2025. Analiștii financiari precizează că România este pe ultimul loc în UE la colectarea taxelor în PIB. Principalul factor care a stat la baza deciziilor de schimbare a modului de calcul al acestor taxe și impozite ține de contextul intern, național, în care România se confruntă cu situația în care bugetele locale nu colectează suficiente venituri din taxe și impozite care să acopere cheltuielile locale, astfel încât să lase loc investiţiilor.

Cei care nu trebuie să plătească taxe la stat sunt românii care se află în situații deosebite sau excepționale. Este vorba despre persoanele fără adăpost sau cele care trăiesc în condiții de sărăcie și nu au mijloace pentru a-și acoperi nevoile de bază. Dacă o persoană are amenzi pe numele ei și nu le-a plătit, nu se poate achita impozitul local. Mai întâi trebuie plătite amenzile, apoi impozitul de stat. Românii au posibilitatea să plătească impozitele în două tranșe, fiecare având termenul său limită de achitare. Prima tranșă trebuie plătită până la 31 martie, iar cea de-a doua până la 30 septembrie. Anul 2025 se anunță a fi un an al scumpirilor. Românii vor plăti taxe și impozite mai mari decât în prezent. Un nou val de scumpiri îi va afecta pe toți românii. Gaura de la buget va fi chiar mai mare decât anul trecut și va ajunge la 7% din PIB. Asta arată estimările Comisiei Europene.

Comentarii
  • Eu cred că întro zi românii vor fi nevoiți să facă o revoluție franceză !, iar toți idioții din guvern , toți politicienii și mafioții aduși în piețe publice pe eșafod !, nu suntem indeajuns de săraci , exploatați , jefuiți , m7nciți pe salarii de nimic în țară și afară ? Vreți să ne taxați și sufletul din noi ?

  • Guvernantii ne maresc taxele deci ne saracesc, dar ei vor ca noi sa ii votam sa ii imbogatim.

  • Dar rahatul nostru al fiecaruia din wc, dar aerul respirat cand se taxeaza ? Criminalii romanilor, jefuitorii tarii,au jefuit bugetul public, imprumuta zeci de miliarde euro si tot de la noi vor sa acopere gaurile de zeci de miliarde disparute

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`