Toți proprietarii de apartamente trebuie să știe asta! Finanţarea unor activităţi sau lucrări de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe se poate asigura, pentru perioada de programare 2021 – 2027, din fondurile europene nerambursabile. Iată ce spune noua lege despre izolarea termică a blocurilor.
Toți proprietarii de apartamente trebuie să știe asta!
Izolarea termică a blocurilor poate fi realizată cu fonduri în proporţie de până la 90% din fonduri europene nerambursabile, conform unei legi promulgate pe 30 mai 2024 de preşedintele României, Klaus Iohannis.
Finanţarea se realizează cu 90% din fondurile europene nerambursabile şi din alocaţii de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul programelor, conform ratei de cofinanţare stabilite prin deciziile Comisiei Europene de aprobare a programelor.
Cota de contribuţie proprie a autorităţilor administraţiei publice locale se stabileşte pe baza documentelor procedurale specifice implementării programelor şi nu poate depăşi 3%. Autoritatea publică locală aduce la cunoştinţa asociaţiei de proprietari posibilitatea finanţării activităţilor sau lucrărilor în condiţiile prevăzute în lege, criteriile de acces la acest program de finanţare, precum şi cota de contribuţie ce revine asociaţiei de proprietari, astfel cum acestea sunt prevăzute în documentele procedurale specifice implementării programelor, cu respectarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.
Ce cheltuieli comune au cei care stau la bloc
Costul la întreținere este format din contribuții calculate pe număr de persoane și contribuții pentru suprafața utilă, denumite și cota parte de proprietate. Din totalul facturilor, primele cheltuieli scăzute sunt datoriile la asociație.
Oricine deține un apartament într-un bloc de locuințe este obligat să contribuie la acoperirea costurilor cu întreținerea și mentenanța ori reparația spațiilor și facilităților folosite în comun. Legea nouă prevede că toți cei care stau la bloc trebuie să achite niște cheltuieli comune, dar și individuale. Cheltuielile comune includ costuri pentru întreținerea și reparația elementelor care sunt utilizate de toți proprietarii de apartamente. Acestea includ, costurile pentru:
– întreținerea clădirii și a spațiilor comune, cum ar fi scările, holurile și curtea, așadar curățenie și salubritate;
– utilități comune, cum ar fi apa și energia electrică utilizată în holuri, ascensoare și alte spații comune;
– întreținerea și reparația sistemelor comune, cum ar fi interfonul, camerele de supraveghere și sistemele de securitate.
Cheltuielile care sunt acoperite de fondul de reparații includ:
– reparații ale clădirii și ale infrastructurii comune, cum ar fi acoperișul, fațada și lifturile;
– reparații la conducte și rețelele de apă și canalizare;
– achiziționarea și înlocuirea echipamentelor comune, cum ar fi interfonul, camerele de supraveghere și sistemele de securitate;
– întreținerea și curățarea spațiilor comune, cum ar fi scările, holurile și curtea;
– costurile cu asigurarea clădirii și a infrastructurii comune;
– înlocuirea și repararea ferestrelor, ușilor și a altor elemente ale clădirii.
Anul 2024 a venit cu reguli noi pentru românii care stau la bloc. Viața la bloc implică respectarea mai multor reguli. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. În cazul în care o intervenție afectează structura de rezistență a clădirii sau aspectul arhitectural, nu se poate executa decât cu autorizațiile și avizele necesare.
Degeaba termoizolezi blocul daca structura este deteriorata.