Prima pagină » Actualitate » Toți prefecții băgați în şedinţa de premierul Nicolae Ciucă, în contextul venirii iernii
Toți prefecții băgați în şedinţa de premierul Nicolae Ciucă, în contextul venirii iernii

Toți prefecții băgați în şedinţa de premierul Nicolae Ciucă, în contextul venirii iernii

20 oct. 2022, 10:29,
BZI.ro, în Actualitate

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că va băga toți premierii în ședință în contextul iernii care urmează să vină. Șeful executivului a dat asigurări că există suficiente cantități de energie și gaze naturale pentru a păși cu bine peste iarnă.

Asta în condiţiile în care la nivel de Uniune Europeană există temeri asupra unui colaps în ceea ce privește furnizarea de energie din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunile impuse Rusiei.

Prefecții băgați în ședință de premierul Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că va avea o ședință cu toți prefecţii din România în contextul iernii care urmează. Șeful Executivului a declarat că în ședință se vor discuta despre măsurile pregătitoare și despre elementele prioritare pe care Guvernul trebuie să le rezolve în perioada următoare:

” Este nevoie ca în perioada imediat următoare să avem elementele de prioritate pe care putem să le rezolvăm de la nivelul Guvernului și să continuăm cu structurile din teritoriu astfel încât să putem să intervenim punctual acolo unde este nevoie… Există planuri la fiecare prefectură… trebuie să fie verificate.” a explicat premierul Nicolae Ciucă.

Premierul a subliniat faptul că România deține cantități suficiente de energie și gaze naturale pentru a trece peste iarnă și că se fac în continuare demersuri să se suplimenteze stocurile. Acesta a mai arătat că va exista garanția rezervelor de energie chiar și în cele mai negre scenarii meteorologice. În cadrul ședinței vor participa și mai mulţi miniștri din cabinetul Ciucă. Totuși, Guvernul pare să nu găsească formula optimă pentru ca cetățenii să facă față mai ușor avalanșei de scumpiri. Vorbim despre scumpiri din sectorul energiei care s-au transpus în scumpiri în toate domeniile, inclusiv pe piața de alimente.

Iarnă grea pentru Europa, arată un raport

Un raport recent arată faptul că Europa va avea parte de o iarnă grea în condițiile în care Rusia, prin vocea Gazprom, a anunțat că va sista în totalitate livrările de gaze naturale. Sunt stocuri pline în proporție de 80% în majoritatea țărilor din blocul comunitar, dar acest lucru nu înseamnă automat că nu va exista o penurie de gaze naturale.

În continuarea raportului se arată faptul că Europa ar putea intra în colaps din mai multe cauze. Așadar, este vorba despre faptul că, pentru a nu exista o lipsă de resurse naturale, consumatorii casnici trebuie să reducă consumul cu 13%. Asta în contextul în care, prin această reducere, în depozite ar putea să rămână 25-30% gaze naturale.

Dacă reducerea nu se aplică, atunci depozitele vor rămâne cu o capacitate de doar 5%, iar statele ar putea să raționalizeze gazele naturale. Problema apare și în contextul în care, cantități mici în depozite, înseamnă automat un flux mai mic de gaze naturale pentru că condițiile de transport ar putea suferi. Așadar, vom vedea ce măsuri vor fi luate la nivel intern după ce prefecții vor avea o ședință cu premierul Nicolae Ciucă. La nivel extern, lucrurile nu sunt tocmai pozitive.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *