Rusia și Ucraina au făcut schimb de acuzații pentru încălcarea termenilor acordurilor încheiate în 2014 și 2015, despre care fostul cancelar german Angela Merkel a susținut că sunt „o încercare de a acorda timp Ucrainei”.
Rusia a lansat ceea ce numește „o operațiune militară specială” în Ucraina, deoarece preocupările sale cu privire la acordurile de pace dintre Kiev și separatiștii din Donbas susținuți de ruși au fost ignorate, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agențiile de presă ruse.
Vladimir Putin a deplâns eșecul implementării acordurilor de la Minsk
Președintele Vladimir Putin a deplâns în această săptămână eșecul implementării acordurilor de la Minsk, acorduri de încetare a focului și de reformă constituțională între Kiev și forțele separatiste susținute de Rusia din estul Ucrainei, intermediate în 2014 și 2015 de Rusia, Franța și Germania, la începutul conflictului cu Ucraina.
Întrebat de un jurnalist dacă Rusia a înțeles că este „înșelată” cu privire la acordurile de la Minsk, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a spus: „De-a lungul timpului, desigur, a devenit evident”.
„Și, din nou, președintele Putin și ceilalți reprezentanți ai noștri au repetat constant acest lucru”, a spus Peskov, citat de agenția rusă de știri TASS.
„Dar toate acestea au fost ignorate de ceilalți participanți la procesul de negociere. Toate acestea reprezintă tocmai precursorul operațiunii militare speciale”, a adăugat Peskov.
Angela Merkel povestește că a încercat să rezolve problema Ucrainei, dar nu mai avea putere
Fostul cancelar german Angela Merkel a dezvăluit că spre finalul ultimului său mandat a încercat să-şi convingă partenerii europeni asupra necesităţii de a găsi un format european pentru a discuta cu Vladimir Putin despre Ucraina, dar şi-a dat seama că nu avea sorţi de izbândă, întrucât la acel moment nu prea mai avea influenţă, relatează agenţia EFE.
„Unele persoane au ridicat obiecţii, iar eu nu mai aveam forţe să mă impun pentru că toţi ştiau că în toamnă nu voi mai fi cancelar”, a transmis Angela Merkel atunci.
Angela Merkel: „Ucraina a folosit acest timp pentru a deveni mai puternică”
În interviul pentru Die Zeit, Merkel spune că Vestul l-a amăgit pe liderul rus în ce privește Acordul de al Minsk (un acord pentru așa-zisele Republici Populare Donețk și Lugansk, urmărind o încetare a focului pe baza căreia să se ajungă la un acord de pace între Rusia și Ucraina), dar acest Acord este „o încercare de a oferi timp Ucrainei”.
„Acordul de la Minsk a rămas neaplicat. În vara lui 2021, după ce preşedinţii (american şi rus) Biden şi Putin s-au întâlnit, eu am dorit să stabilesc un format de dezbatere european independent cu Putin şi cu (preşedintele francez) Emmanuel Macron în Consiliul UE.
Acordul de la Minsk din 2014 a fost încercare de a oferi Ucrainei timp. Ucraina a folosit acest timp pentru a deveni mai puternică, după cum vedeți astăzi. Ucraina de acum nu mai este Ucraina din 2014-2015”, rememorează Merkel.
Acordul Minsk are doar rolul de a oferi Ucrainei timpul necesar pentru a-și construi armata
Putin a fost întrebat vineri despre declarațiile fostului cancelar german Angela Merkel, unul dintre susținătorii acordurilor de la Minsk, care a spus într-un interviu publicat miercuri în revista Die Zeit că înțelegerea din 2014 a fost „o încercare de a da timp Ucrainei” – pe care aceasta l-a folosit pentru a deveni mai capabilă să se apere, iar presa și politicienii ruși au interpretat rapid acest lucru ca fiind o trădare a acordurilor din partea lui Merkel.
De asemenea, președintele Petro Poroșenko, instalat după revoluția Euromaidan / lovitura de stat din 2014, a făcut, în 2015, o declarație similară cu cea a Angelei Merkel, spunând că Acordul Minsk are doar rolul de a oferi Ucrainei timpul necesar pentru a-și construi armata. Poroșenko a spus același lucru și în iulie anul acesta, într-un interviu pentru presa germană.
Se stie, occidentul e lupii !
asta e chiar de porc. da-i incolo de mincinosi.
La ce mai este utila atunci diplomatia? Nu o mai poti numi o cale de a rezolva un conflict.
O Merkel aflata in defensiva incearca sa se apere furnizand argumente lui Putin. Cum se face ca Merkel mereu slujeste interesele Rusiei ? Explicatia se gaseste in tineretea tinerei comuniste est-germane dar care inca este ascunsa publicului.