Prima pagină » National » Toţi pensionarii care beneficează de venituri din alte activităţi trebuie să depună o declaraţie unică
Toţi pensionarii care beneficează de venituri din alte activităţi trebuie să depună o declaraţie unică

Toţi pensionarii care beneficează de venituri din alte activităţi trebuie să depună o declaraţie unică

15 apr. 2021, 13:20,
George Cristian, în National

Pensionarii din România care obţin venituri din alte activităţi au obligativitate de a depune o declaraţie unică la Fisc. Acest lucru este valabil pentru cei care nu au scutire de la depunerea declaraţiei menţionate anterior. Legislaţia fiscală prevede această obligativitate.

Pensionarii nu au obligaţia de a mai plăti contribuţia la pensie dar pot fi obligaţi să plătească contribuţia la sănătate. Acest lucru este obligatoriu în România.

Pensionarii care au venituri din alte activitări trebuie să depună declaraţia unică

Declaraţia unică ce trebuie depusă la Fisc este obligatorie pentru toţi pensionarii care încasează venituri din alte activităţi. Decizia este luată pentru cei care nu sunt stutiti de depunerea unui astfel de documente. Cu toate că pensionarii nu plătesc contribuţia la pensie, statul român îi obligă pe aceştia să îşi plătească contribuţia la sănătate.

Veniturile care trebuiesc declarate sunt cele obţinute din activităţi precum drepturi de proprietate intelectuală, chirii, activităţi agricole, silvicultură, piscicultură. Această obligaţie există doar dacă pensionarul nu are impozitul reţinut la sursă.

Declaraţia fiscală se depune pentru anul 2020 şi vine cu obligativitatea de a plăti dările aferente acesteia până la 25 mai, conform bugetul.ro. Legea care a introdus termenul este introdusă la sfârşitul anului 2020 şi se numește Legea 296.

Ce impozit trebuie să plătească pensionarii care au alte surse de venit

Codul fiscal este explicit şi oferă şi detalii despre cât impozit trebuie să plătească un pensionar. De exemplu, pentru veniturile enumerate mai sus este stabilit o dare la stat de 10% din suma încasată. Totuşi, acest procent poave varia. Un exemplu în acest sens este reprezentat de veniturile din chirii.

Atunci, cota de 10% trebuie aplicată la venitul net care reprezintă 60% din venitul brut.  Pensionarii a căror venituri nu depăşesc suma de 12 salarii minime brute nu sunt obligaţi să-și plătească contribuţiile la sănătate. Calculul salariilor brute se face neţinând cont de pensia acumulată.

Chiar dacă veniturile acestea depășesc cele 12 salarii minime brute, există unele excepții în Codul fiscal pentru pensionari. Mai exact, ei nu datorează deloc CASS pentru veniturile din proprietate intelectuală. Cât despre contribuția la pensii, cei retrași din activitate n-o datorează.

Ce documente îţi trebuiesc când vrei să te înscrii la pensie pentru limită de vârstă

Pensia pentru limita de vârstă este un drept de care beneficiează toate persoanele din România dacă au un stagiu complet de cotizare şi un stagiu minim de cotizare dar care au atins şi vârsta pensionării. În momentul de față, vârsta standard de pensionare la femei este 63 de ani şi 65 de ani pentru bărbaţi. Totodată, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Care sunt documentele care îţi trebuie

– cerere pentru înscrierea la pensie (anexa nr. 6 la norme);
– carnetul de muncă (original şi copie);
– carnetul de muncă pentru membrii CAP (original şi copie);
– carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original şi copie);
– alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată;
– actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI, certificat de naştere şi de căsătorie (original şi copie);
– livretul militar (original şi copie); Detalii aici

În încheiere venim cu completarea că românii care au primit pensii calculate greşit îşi vor primi banii înapoi, indiferent de câţi ani au trecut de la momentul în care funcţionarii au greşit calculul. Termenul de prescripţie va fi eliminat, aşa cum reiese dintr-un proiect de lege adoptat de Camera Deputaţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *