Prima pagină » Titlurile zilei » Toți părinții trebuie să citească asta! Medicii vorbesc fără perdea despre un pericol imens. Prof. dr. Traian Mihăescu: „Au peste 7.000 de substanțe chimice care cauzează cancer” – FOTO

Toți părinții trebuie să citească asta! Medicii vorbesc fără perdea despre un pericol imens. Prof. dr. Traian Mihăescu: „Au peste 7.000 de substanțe chimice care cauzează cancer” – FOTO

15 aug. 2023, 02:00, 5 ,
Cristina Doroftei în Titlurile zilei

Țigara electronică este un dispozitiv cu baterie care funcționează prin încălzirea unui lichid ce se transformă în aerosol, prin intermediul căruia utilizatorul trage în piept nicotină. Lichidul este obținut din substanțe chimice și conține diferite arome și cantități considerabile de nicotină. Medicii sunt îngrijorați nu de faptul că țigările electronice se bucură de o publicitate imensă, ci de faptul că tineri și copii, cu vârste cuprinse între 8-15 ani, le folosesc fără a ține cont de consecințe

Utilizarea țigărilor electronice este denumită vaping. Deși sună inofensiv, acestea conțin nicotină, particule ultrafine care pot fi inhalate profund în plămâni, arome precum diacetil, substanță care cauzează boli pulmonare grave, cea mai frecventă fiind bronsiolita abliterantă. Compuși organici volatili, peste 7.000 de substanțe chimice care cauzează cancer și metale grele, precum nichel, staniu și plumb.

„Consumul de nicotină la copii și adolescenți are efecte nocive asupra dezvoltării creierului, generând consecințe pe termen lung pentru dezvoltarea acestuia și putând duce la tulburări de învățare și anxietate. Nicotina este foarte adictivă, iar unele dovezi sugerează că minorii care nu au fumat niciodată și care folosesc țigări electronice își pot dubla șansele de a începe să fumeze țigări de tutun mai târziu în viață. Dovezile actuale arată că aceste produse sunt dăunătoare pentru sănătate și nu sunt sigure”, declară prof. dr. Traian Mihăescu.

Prof. dr. Traian Mihăescu: „Unele produse care pretind a fi fără nicotină s-au dovedit a conține nicotină”

poză țigări electronice

Lichidul este obținut din substanțe chimice, care conține diferite arome și cantități considerabile de nicotină

Prof. dr. Traian Mihăescu răspunde la întrebări esențiale care atestă cât de periculoase sunt țigările electronice și la ce riscuri se supun cei mici. Pe lângă faptul că plămânii sunt umpluți cu substanțe chimice cu care nu pot lupta, creierul este supus unor efecte nocive.

„În multe țări, disponibilitatea și folosirea extinsă a țigărilor electronice au impus necesitatea unei evaluări a efectului lor asupra copiilor. Până la sfârșitul anului 2017, numărul studiilor publicate anual despre țigările electronice a crescut la 2.976, incluzând 171 de lucrări care vizau relația dintre acestea și copii. Există patru întrebări esențiale legate de sănătatea publică.

Pe primul loc se află toxicitatea. În 2017, în SUA au fost raportate 2.229 de cazuri de expunere la lichidul din țigările electronice, cauzând simptome cardiovasculare de severități variabile. Cu toate că nu au fost raportate decese, potențialul de risc este constant prezent”, transmite prof. dr. Traian Mihăescu.

Cu toate că se speculează faptul că există țigări electronice care nu conțin nicotină, informația este greșită și cu atât mai periculoasă pentru copii și tineri, pentru că trăiesc cu impresia că, deși vapează, nu pot păți nimic, pentru că respectivele țigări sunt fără nicotină.

„Țigările electronice reprezintă cea mai frecventă formă a sistemelor electronice de administrarea a nicotinei și a sistemelor electronice fără nicotină. Cu toate acestea, există și alte forme, precum e-cigarele și e-pipele. Prima categorie conține cantități variabile de nicotină și emisii dăunătoare.

Emisiile de la țigările electronice conțin, în mod tipic, nicotină și alte substanțe toxice care sunt dăunătoare atât utilizatorilor, cât și persoanelor care sunt expuse în mod indirect aerosolilor. Unele produse care pretind a fi fără nicotină s-au dovedit a conține nicotină”, subliniază prof. dr. Traian Mihăescu.

Medicii trag un semnal de alarmă

poză cu o țigară normală ți una electronică

Medicii sunt îngrijorați nu de faptul că țigările electronice se bucură de o publicitate imensă, ci de faptul că tineri și copii cu vârste cuprinse între 8-15 ani le folosesc fără a ține cont de consecințe

De la o vârstă fragedă sunt învățați să fumeze, iar în Iași există nenumărate oferte prin care să-și distrugă plămânii. Pe lângă tonomatele de vape-uri, care sunt răspândite prin tot orașul, acestea pot fi achiziționate și de la chioșcurile de ziare sau de la cele de lângă școală, care le expun în cel mai vizibil loc din vitrină.

„Ajungem, așadar, la întrebarea care ar trebui să tragă un semnal de alarmă. Este dăunător pentru copii să folosească țigările electronice? Deși expunerea la vapori este mai puțin periculoasă decât expunerea la fumul de țigară, studiile au arătat că aceasta poate deteriora endoteliul pulmonar în modele experimentale. În plus, deși nu există încă studii pe termen lung, se știe că vaporii conțin carcinogene.

Aici, informația este incompletă, dar, ca o măsură de precauție, trebuie evitată expunerea copiilor la asemenea vapori. Adolescenții care folosesc țigări electronice tind să devină fumători de tutun. În concluzie, din cauza probelor crescânde, privind efectele dăunătoare asupra copiilor, ar trebui exercitată o mare prudență în promovarea și utilizarea țigărilor electronice în public. Este esențial ca copiii să evite orice contact cu țigările electronice sau vaporii acestora”, adaugă prof. dr. Traian Mihăescu.

Comentarii
  • Știi când se folosește expresia “fără perdea”?
    Informează-te, aici este total greșit.

  • Atât timp cât tinerii se simt cool cu un plastic in gura, și care – cred ei – ii face mai moderni, cancerul nu contează. Ăștia sunt aceeași cu troti și mașini electrice, cu vaccinele și salvarea planetei.

  • 🍑 Andreea & colegele de la birou

    Exista si avantaje la tigările electronice: mâresc potența !
    Ceri o rezerva cu gust/aromă de viagra si pac…stai cu ea ridicată toata ziua, 24 din 24. 🍌

  • E aceeași toxicitate și de la țigările clasice când le fumegăești, tot cancerul te paște, moarte se numește

  • Sigur, unde au fost testate ? Mortalitatea din fumat 2 pachete pe zi 40 ani este mica , dar uite ce cauzează miocardită

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025