Prima pagină » Titlurile zilei » Toți milionarii și-ar da o parte din avere pentru a avea o asemenea bijuterie! Casă celebră și uriașă, din centrul Iașului, cu o poveste de milioane! GALERIE FOTO (Exclusiv)

Toți milionarii și-ar da o parte din avere pentru a avea o asemenea bijuterie! Casă celebră și uriașă, din centrul Iașului, cu o poveste de milioane! GALERIE FOTO (Exclusiv)

31 dec. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

Marii bogătași ar da milioane de lei bune pentru a avea o asemenea „bijuterie arhitectonică”, amplasată în plin centrul orașului Iași! Imobilul are o poveste de vis, dar care este mai puțin cunoscută. Imobilul este cunoscut de specialiști drept Casa-monument „Frații Hirschensohn” și se află pe strada 14 Decembrie 1989. A fost dată în folosință în 1905, an inscripționat pe fațada clădirii. În acest imobil au locuit mai multe familii, diverși chiriași și proprietari. Pentru o vreme a fost ocupată de unele instituții, magazine celebre. Lângă este o piațetă și un faimos local (palat ridicat de bancherul Iacob Neuschotz între 1901 și 1911) sau Hotelul „Continental”

Marii milionari, mai ales cei din orașul Iași, și-ar da o parte din avere pentru a avea în proprietate o asemenea „bijuterie arhitectonică”, amplasată în plin centrul urbei. Este vorba despre casa-monument „Frații Hirschensohn” (după numele primilor proprietari), aflată pe strada 14 Decembrie 1989. Ea a fost dată în folosință în anul 1905. În acest imobil au locuit multe familii, diverși chiriași și proprietari.

Pentru o vreme, a fost ocupată de instituții ori de magazine celebre. Lângă este o piațetă și un faimos local (palat ridicat de bancherul Iacob Neuschotz între 1901 și 1911) sau Hotelul „Continental” și Casa „Kieser”. Aici era și o piațetă (Cuza Vodă), unde, în centru, se afla statuia marelui liberal, fost ministru și primar al Iașului, Gheorghe Mârzescu. În acest imobil a funcționat magazinul de încălțăminte „Galman”, „La Ghem”, celebrul „Cocoș de aur” sau un depozit de confecții.

Povestea casei-monument „Frații Hirschensohn”, aflată pe strada 14 Decembrie 1989

Concret, construcția la casa-monument „Frații Hirschensohn” a început în jurul anului 1890. De-a lungul anilor, aici au avut sediul diverse comunități, Asociația Națională a Evaluatorilor din România, Uniunea Elenă, Comitetul Județean al Partidului Țărănesc Creștin-Democrat, Forumul Democrat al Germanilor Iași, Comunitatea Rușilor Lipoveni. Imobilul și-a păstrat fațada inițială, cu frumoase elemente arhitectonice cu balcoane elegante.

La parterul acestei clădiri (cu două etaje) se găsea în trecut Restaurantul Femina și, mai apoi, Miorița. Legat de proprietari, unul dintre ei a fost Hermann Herschensohn (născut la 14 iunie 1829, Orhei), un evreu basarabean, misionar, aventurier, publicist literar, scriitor religios și traducător german. Unul dintre fondatorii iudaismului mesianic. Câțiva ani a rătăcit prin fosta Galiție, după care s-a stabilit la Galați (1850), unde s-a întâlnit cu diferiți misionari, iar în 1855 s-a convertit la creștinism în Iași. În 1867 s-a mutat la Berlin, unde s-a angajat în munca misionară. A făcut o încercare nereușită de a înființa o comunitate iudeo-creștină mesianică la Sculeni.

Această stradă a făcut parte din Ulița Mare

Piața unde se află casa-monument „Frații Hirschensohn” este închisă pe partea de nord (dincolo de Strada Cuza Voda) de Palatul Cantacuzino-Pașcanu, sediu al Primăriei Iașului din 1911 până în 1970. Această prezență, împreună cu omogenitatea arhitecturii urbane a zonei, au făcut ca de-a lungul timpului să fie amplasate aici mai multe statui (unele din ele dând și denumirea pieței în anumite intervale de timp): o fântână arteziană cu delfini (pe la 1920, în prezent în Parcul Expoziției din Copou), o fântână cu lei (dedicată Independenței României – distrusă), statuia lui Gheorghe Gh. Mârzescu, cunoscut mai ales ca George G. Mârzescu (între 1935-1940, distrusă în 1940), statuia lui Vasile Lupu (1940-1942, în prezent la Orhei), statuia lui Alexandru Xenopol (în prezent în fața Universității «Alexandru Ioan Cuza»).

Denumirea actuală a pieței și a străzii care se leagă de artera Cuza Vodă, respectiv Bulevardul Ștefan cel Mare marchează protestul din 14 decembrie 1989 împotriva Regimului comunist. În 1992, pe fațada Hotelului „Continental” a fost amplasată o placă comemorativă pe care este gravat: „Această placă marchează trei ani de la evenimentele din 14 decembrie 1989, orele 16:00 din Piața Unirii, când Iașul a dat semnalul începerii Revoluției Române”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *