Prima pagină » National » Toţi medicii din Timișoara care au fost în prima linie COVID-19 vor fi evaluaţi psihologic! De ce s-a decis acest lucru
Toţi medicii din Timișoara care au fost în prima linie COVID-19 vor fi evaluaţi psihologic! De ce s-a decis acest lucru

Toţi medicii din Timișoara care au fost în prima linie COVID-19 vor fi evaluaţi psihologic! De ce s-a decis acest lucru

10 feb. 2021, 14:17,
în National

Un proiect în premieră naţională are loc la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeș din Timişoara. Managerul a luat decizia ca toate cadrele medicale să fie evaluate din punct de vedere al epuizării fizice dar şi a stresului. Din aceste considerente, cadrele medicale vor fi evaluate psihologic.

Incă de pe data de 28 februarie 2020, medicii, asistentele, infermierii și bracandierii din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase din Timisoar au început să intre în lupta împotriva virusului din Wuhan. De atunci şi până acum, întreg corpul medical au lucrat la foc continuu.

Personalul medical vor fi evaluaţi psihologic

Din considerentul că personalul medical a luptat continuu cu COVID-19, s-a luat decizia ca toate cadrele medicale să fie evaluate psihologic. În perioadă mai sus menţionata au fost foarte puţine cadre medicale care şi-au permis luxul de a-şi lua 3-4 zile de concediu iar acest lucru se poate exprima în epuizare fizică dar şi psihică.

Tot mai multe semne de oboseală se poate vedea la nivelul spitalului, iar conducerea unităţii sanitare au luat hotărârea de a demara un proiect unic pentru România. Medicii, infermierele, asistentele medical, bracandierii vor fi testaţi psihologic pentru a vedea cum se prezintă din punct de vedere fizic şi psihic:

“Suntem obosiţi. Mulţi dintre colegii mei sunt epuziaţi. Şi cu toate acestea luptăm în continuare. Dar fiecare dintre noi a avut cel puţin un moment în care a spus, nu mai pot! Şi pe bună dreptate. Luptăm împotriva acestui virus continuu, de un an de zile. O luptă grea, o luptă în care de cele mai multe ori reuşim să câştigăm. Lupta acesta însă are efecte asupra noastră, asupra familiilor noastre, asupra vieţii şi sănătăţii fizice şi mentale.

Vorbim de o epuizare nu doar fizică ci şi mentală şi emoţională. O epuizare cronică. Aşa că am stabilit cu colega noastră, Daniela Biriş, care este atât psiholog clinician cât şi psihoterapeut, să demareze o evaluare a gradului de epuizare a colegilor noştri şi evident, să găsim apoi soluţii concrete pentru a merge mai departe, pentru a continua acestă luptă care, din păcate este departe de a fi încheiată”, a spus Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş Timişoara.

Sistemul de evaluare este deja funcţional

Conform managerului Cristian Oancea, citat de adevărul.ro, evaluarea a început în urmă cu câteva zile el fiind funcţional. Întregul sistem de evaluare se va întinde pe o perioadă de două săptămâni:

“Proiectul pe care l-am demarat va arăta, la final, gradul de burnout al personalului din unitatea sanitară. Este important să aflăm cât de epuizaţi sunt colegii mei, cât de afectată a fost calitatea vieţii lor. Burnout-ul este o afecţiune complexă, asociată cu epuizare mentală, fizică şi emoţională care apare ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung, prin nerespectarea conceptului de echilibru între muncă şi viaţa personală”, a declarat Daniela Biriş, psiholog clinician-psihoterapeut.

De la începutul pandemiei, în județul s-au înregistrat  34.428 cazuri de COVID-19, fiind unul dintre cele mai afectate județe din România. În ultimele 24 de ore, în județ au fost înregistrate 257 de cazuri, cel mai mult din România după București. Rata de infectare în Timiș este de 3,53 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024