@ Toti candidatii se roaga sa nu pice cu ei si tremura doar cand le aud numele @ Au bagat spaima in toti viitorii soferi si sunt recunoscuti pentru severitatea lor @ Daca stau in dreapta ta, poti spune adio permisului de conducere
Chiar daca in acest an numarul celor care au obtinut permisul de conducere a crescut, examinatorii si-au pastrat severitatea pentru care sunt recunoscuti in randul participantilor la trafic. Tot mai multi viitori soferi se roaga sa nu fie examinati de ei si le tremura picioarele doar cand le aud numele. De ani de zile, mii de ieseni simt ca sansele lor de a lua permisul sunt compromise chiar inainte de a urca la volanul masinii si incearca sa isi stapaneasca cu greu emotiile. Chiar daca multi dintre ei sunt pregatiti sa fie soferi, nu reusesc din cauza miturilor care circula in randul conducatorilor auto.
Ei au bagat spaima in candidati
In decursul anilor, in randul celor care se pregatesc sa obtina permisul de conducere sau il au deja, au circulat foarte multe povesti despre examinatorii care au bagat spaima in candidati. Astfel, cei examinati se simt mai amenintati de prezenta de pe scaunul din dreapta al masinii decat de probele la care sunt supusi. Unii au ceva cu femeile care sunt la volan, altii cu tinerii, unii sunt prea severi, iar altii prea indulgenti. Asa sunt caracterizati examinatorii ieseni de catre cei care au reusit deja sa dobandeasca dreptul de a conduce pe drumurile publice. Un lucru este insa sigur: oricat de exigenti ar fi acestia, numarul celor care promoveaza examenul auto este in crestere de la un an la altul. Acest lucru se datoreaza in principal candidatilor, care sunt pregatiti din ce in ce mai bine.
„Situatia pana in momentul de fata se prezinta mult mai bine ca in anii precedenti. Procentul promovabilitatii a crescut, acest lucru datorandu-se atat candidatilor, care se pregatesc mai bine, cat si instructorilor auto care ii indruma”, declara comisarul Vasile Zacornea, seful Serviciului Permise si Inmatricularea Vehiculelor. In fruntea clasamentului negativ, care prezinta procentele de promovabilitate la fiecare examinator in parte, se afla Ioan Avram, care nu a promovat decat 33% dintre candidatii pe care i-a avut. Acesta este cunoscut de soferi ca fiind foarte sever, multi dintre acestia sustinand ca e aproape imposibil sa iei permisul cu el in dreapta. Nu la mare distanta de acesta se afla si Vasile Zacornea, care tot timpul a fost recunoscut pentru faptul ca acorda foarte greu permisul de conducere. Acesta are un procentaj de 35%, strictetea cu care isi exercita meseria fiind cunoscuta de catre toti iesenii. Podiumul este completat de Gheorghe Frij, care are o proportie de 39 la suta de candidati admisi. Practic, din 10 candidati doar patru pot obtine permisul atunci cand in dreapta lor se afla Gheorghe Frij. La polul opus, unul dintre cei mai indulgenti examinatori este Tudor Minea. Acesta i-a declarat admisi pe aproape jumatate dintre candidati, promovabilitatea fiind de 43%. Numai ca Tudor Minea nu mai lucreaza in aceasta institutie. A fost bagat in acest clasament pentru activitatea efectuata pana in momentul in care a parasit institutia. Acesta este si unul dintre cei mai apreciati examinatori, multi dintre elevi dorindu-si sa fie evaluati de el. Viorel Ciubotariu este un alt nume iubit de posesorii de carnet, el declarand admisi peste 40% dintre candidati.
Tot mai multi soferi pe strazile din Iasi
Conform unor statistici realizare de Serviciul Permise si Inmatricularea Vehiculelor, in acest an, Iasul are parte de o crestere in ceea ce priveste numarul de noi soferi. Nu mai putin de 15.700 de persoane au fost examinate in primul semestru al anului 2015, dintre acestia fiind admisi 3.700. Si procentul de promovabilitate a crescut la Iasi, 33,7% dintre soferi reusind sa depaseasca cu bine proba practica, ultima care trebuie trecuta pentru a primi permisul de conducere. Per total, cu tot cu proba teoretica, doar 23,6 % dintre ieseni au reusit sa obtina permisul. Luand in calcul aceste statistici, se pare ca soferii ieseni intampina mai multe dificultati la teorie decat la practica, multi dintre ei fiind nevoiti sa dea sala de mai multe ori. Cel mai probabil, numarul celor admisi este in crestere si datorita scurtarii perioadei de timp dintre proba teoretica si cea practica. Viitorii soferi ieseni pot acum sa obtina permisul in mai putin de o luna, dupa ce au trecut sala.
„S-au facut eforturi in acest an pentru a reduce timpul de asteptare de la proba teoretica la proba practica. In prezent s-a ajuns la 30 de zile, anul trecut perioada fiind de 80 de zile”, explica Vasile Zacornea. Chiar daca tot mai multi ieseni obtin permisul, examinatorii si-au facut deja un renume in randul acestora, multi dintre candidati fiind nevoiti sa repete proba practica la nesfarsit, pentru a obtine permisul de conducere.