BRD Finance IFN vinde tot şi încetează activitatea. Parte a Grupului BRD, aceasta activa pe piața din România de 20 de ani. ecizia poate părea ciudată, anul trecut BRD – Societe Generale a avut un profit în creștere față de anul precedent. Vânzarea este așteptată a se finaliza în cursul anului 2024.
BRD Finance IFN vinde tot şi încetează activitatea
Grupul bancar Societe Generale are în România mai multe entități financiare, respectiv banca BRD – Groupe Société Générale, divizia de credite de consum (aflată acum în proces de vânzare), o societate de leasing, una de management al activelor plus fondurile de pensii administrate privat.
Prin vânzarea BRD Finance IFN, grupul financiar renunță la o parte importantă din activele sale. Instituția financiară nebancară are creditele de achiziții de bunuri, cardurile de credit, creditele auto și creditele de nevoi personale. Adică, un portofoliu întreg de așa-numite credite de consum.
Grupul bancar francez nu va avea probleme cu vânzarea pachetului de credite. Doritori se vor găsi, dar mutarea creditelor la alte societăți va însemna și un transfer de active. În felul acesta, grupul BRD va pierde active și drept urmare va scădea în clasamentul băncilor, în timp ce cumpărătorii, oricare ar fi ei, vor adăuga la portofoliul lor valoarea activelor achiziționate. Este de așteptat ca portofoliul aflat la vânzare să fie cumpărat de băncile care se află deja pe piața românească.
„La 31 martie 2024 si la 31 decembrie 2023 BRD Finance IFN SA se afla în proces de vânzare a întregului său portofoliu de credite. Conducerea intenționează să înceteze activitatea și din această perspectivă a apreciat că principiul continuității activității pentru întocmirea situațiilor sale financiare nu este adecvat”, potrivit unui raport BRD.
Vânzarea este așteptată a se finaliza în cursul anului 2024
Decizia poate părea ciudată, anul trecut BRD – Societe Generale a avut un profit în creștere față de anul precedent. De asemenea, rezultatele băncii sunt apreciabile. Se află pe un loc bun în clasamentul în funcție de active, nivelul creditelor neperformante este mic, iar acoperirea cu provizioane este bună. Văzând aceste rezultate te-ai aștepta ca banca să își consolideze poziția pe piață, să achiziționeze bănci mai mici, cu o cotă de piață redusă, nu să vândă și în felul acesta să își dilueze prezența pe piața bancară.
Raportul mai precizează că, pe 26 ianuarie 2024, Consiliul de Administrație al BRD Finance IFN a aprobat vânzarea întregului său portofoliu de credite către o terță parte, iar entitatea se află în proces de analiză a detaliilor tehnice cu privire la transfer, în timp ce vânzarea este așteptată a se finaliza în cursul anului 2024.
La finalul lunii aprilie 2024, Consiliul Concurenței a anunțat că analizează tranzacția prin care Grupul EOS, prin intermediul companiilor EOS Credit Funding DAC și EOS Finance IFN S.A., intenționează să preia un portofoliu de creanțe performante și neperformante de la BRD Finance IFN S.A.
BRD Finance este controlată în proporţie de 49% de BRD-SocGen şi 51% de SG Financial Services Holding.
La finalul lunii martie 2024, portofoliul creditelor nete al BRD Finance a fost de 173 milioane lei, comparativ cu 374 milioane lei la finalul lunii martie 2023.
Compania este prezentă pe piaţa din România din aprilie 2004, timp în care şi-a desfăşurat activitatea de creditare prin credite pentru achiziţii de bunuri, carduri de credit, credite auto şi credite de nevoi personale, iar acum BRD Finance IFN vinde tot şi încetează activitatea.