Prima pagină » International » Tot Occidentul l-a numit extremist, dar președintele Argentinei, Javier Milei, a scos țara din criză

Tot Occidentul l-a numit extremist, dar președintele Argentinei, Javier Milei, a scos țara din criză

18 dec. 2024, 12:29,
Redacția BZI în International

Occidentul l-a văzut pe Javier Milei un extremist și excentric criticând politicile pe care le dorea aplicate în Argentina. Economist de profesie, Javier Milei a reușit într-un singur an să facă din Argentina o economie sănătoasă și a primit laude inclusiv de la Donald Trump, președintele ales al SUA.

Aceeași etichetă a fost pusă și lui Donald Trump în SUA, dar și lui George Simion sau Călin Georgescu în România.

Argentina a reușit să iasă dintr-o recesiune severă cu ajutorul ”extremistului” Javier Milei

Argentina a reușit să iasă dintr-o recesiune severă, un succes important pentru președintele considerat de Occident extremist, Javier Milei, care a implementat în ultimele luni măsuri economice radicale, dar dureroase, pentru a redresa economia țării, a treia ca mărime din America Latină. Potrivit unui raport al agenției de statistică a țării, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere de 3,9% în perioada iulie-septembrie comparativ cu trimestrul anterior. Această expansiune a fost impulsionată de sectoarele agricol și minier, iar cheltuielile de consum au avut și ele o evoluție pozitivă. Totuși, industria prelucrătoare și construcțiile au cunoscut scăderi semnificative.

Relansarea economiei survine la un an după ce Milei a fost ales pentru a înfrunta inflația galopantă și pentru a reface economia țării, care a suferit mult timp. Printre măsurile sale, președintele a redus cheltuielile guvernamentale, ceea ce a avut un impact pozitiv asupra inflației, dar a dus și la creșterea șomajului și a ratei sărăciei.

Milei a fost apreciat de către lideri internaționali precum Donald Trump, Elon Musk și Vivek Ramaswamy, care au lăudat măsurile sale economice și au exprimat interesul de a implementa reforme similare în Statele Unite. De asemenea, indicele bursier Merval, care reflectă performanța celor mai valoroase companii din Argentina, a înregistrat o creștere de peste 7% luni și a urcat cu 174% în acest an, ceea ce arată aprecierea investitorilor față de măsurile economice adoptate de Milei.

Milei a moștenit o economie în criză, măcinată de o hiperinflație care a atins 211% în decembrie anul trecut și care a fost alimentată de tipărirea de bani de către guvernele anterioare pentru a finanța cheltuielile. Potrivit Fondului Monetar Internațional, cel mai mare creditor al țării, el a obținut „rezultate peste așteptări”.

Javier Milei a preluat Argentina cu o inflație de 200%

În momentul în care a preluat Argentina, Javier Milei, a fost pus într-o situație jalnică. Argentina înregistra o inflație de 200%, ceea ce ducea țara în faliment. Criză economică, în mare parte generată de guvernele anterioare care au tipărit bani pentru a susține cheltuielile publice, contribuind astfel la inflație, s-a agravat în primele luni ale mandatului lui Javier Milei. Austeritatea și inflația au avut un impact semnificativ asupra economiei, iar rata sărăciei a crescut cu 11 puncte procentuale în prima jumătate a anului 2024, ajungând la 53%.

În ciuda acestor dificultăți, JPMorgan a estimat o scădere economică de 3% pentru Argentina în 2024, însă prognozează o revenire de 5,2% în 2025, ceea ce ar permite PIB-ului pe cap de locuitor să ajungă la nivelul din 2021, când economia începuse să se redreseze după pandemia globală.

Creșterea economică anticipată va fi sprijinită de o revigorare a consumului și a investițiilor, care au scăzut semnificativ la începutul anului, precum și de o continuare a expansiunii exporturilor din agricultură și minerit. Cu toate acestea, sectoarele manufacturier și de construcții rămân afectate în mod serios. Occidentul l-a considerat pe Javier Milei un extremist, un om care duce în faliment Argentina. Realitatea este cu totul alta. Vedem cum acest președinte a dus țara peste așteptări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 decembrie 2024
18 decembrie 2024