Câteva sute de pacienți COVID-19 care au trecut printr-o formă gravă a bolii au avut nevoie de recuperare respiratorie după îmbolnăvire. Medicii ieșeni se așteptau la un număr mult mai mare de persoane, având în vedere rata mare de infectare din județul Iași. Programul de recuperare din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași este gratuit. Un pacient care a fost în stare foarte gravă a fost salvat de medici, iar doar după o săptămână de recuperare a început să respire normal
Medicii ieșeni se așteptau la un număr mult mai mare de pacienți care au nevoie de recuperare respiratorie post COVID-19, având în vedere numărul mare de infectări din județul Iași. Specialiștii susțin că foarte multe persoane refuză să se întoarcă în spital de teamă. Pacienții care au nevoie de recuperare post COVID-19 sunt cei care au suferit o formă gravă a bolii.
„Ne așteptam la un număr mult mai mare de pacienți în programul de recuperare. O mare parte dintre aceștia refuză să se prezinte la spital, chiar dacă manifestă simptome specifice sechelelor post COVID-19. De la debutul programului de recuperare am avut câteva sute de pacienți, cei mai mulți fiind din municipiu. Se poate observa totuși o creștere a numărului de pacienți care se prezintă la programul de recuperare, spre deosebire de perioada dinaintea coronavirusului. Cei mai mulți pacienți care au nevoie de recuperare post COVID-19 sunt cei care au avut o formă medie-severă de COVID-19. Recuperarea este necesară, esențială chiar, în unele cazuri, pentru a nu rămâne cu sechele întreaga viață. Eu recomand tuturor să facă recuperare, pentru că acest tratament are rezultate foarte bune. Programul de recuperare este gratuit”, a declarat prof. dr. Florin Mitu, șeful Clinicii de recuperare cardiovasculară din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași.
Un pacient în stare gravă și-a revenit după doar o săptămână de recuperare
Un pacient care a fost internat în stare foarte gravă, în secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, și-a revenit miraculos după recuperare, când medicii nu îi mai dădeau nicio șansă. Bărbatul de 50 de ani a avut o formă gravă a bolii, plus alte afecțiuni, obezitate și diabet. Medicii ieșeni au reușit să îl salveze, iar după o săptămână petrecută în programul de recuperare a început să respire normal.
„Am avut un caz care ne-a uimit. Un pacient de aproximativ 50 de ani, care a suferit o formă gravă a infecției cu coronavirus, internat în secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase, cu numeroase alte afecțiuni, a fost salvat. Acesta a intrat în programul de recuperare, pe care l-a respectat cu strictețe, iar după o săptămână respira mult mai bine și și-a revenit aproape complet. Bărbatul suferea de diabet, obezitate și afecțiuni cardiace, însă după tratament și recuperare și-a revenit miraculos, mai ales că medicii din ATI nu îi mai dădeau nicio șansă. Totul diferă de la om la om și de la organism la organism”, a spus prof. dr. Florin Mitu, șeful Clinicii de recuperare cardiovasculară din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași.
Programul de recuperare durează, în medie, zece zile
Pacienții COVID-19, care au trecut printr-o formă gravă a bolii, se confruntă cu oboseală, lipsă de aer și palpitații o perioadă lungă de timp. Aceștia au urgentă nevoie de recuperare. Programul de recuperare de la Spitalul de Recuperare din Iași este gratuit. În medie, un pacient trebuie să petreacă 10 zile în spital, după care poate continua tratamentul la domiciliu.
„Principalele simptome manifestate de pacienții post COVID-19 sunt: oboseală, lipsă de aer, palpitații, dispnee și tensiune scăzută sau crescută. Foarte puțini sunt pacienții care pun toate aceste simptome pe baza infectării cu COVID-19, dar noi îi avem sub supraveghere și îi chemăm la recuperare. O persoană care a trecut printr-o formă medie-acută a bolii se prezintă la recuperare, după care ajunge la o formă ușoară a patologiei și se ajunge la tratament. Doar așa pot fi ținute sub control aceste sechele, acesta fiind circuitul corect al unui pacient post COVID-19.
O persoană petrece în medie 10 zile de internare, după care continuă acasă exercițiile pe care le-a învățat în spital și se administrează un tratament în funcție de evoluția sa după recuperare. Condiția fizică este un element foarte bun în combaterea bolii, pacienții cu o condiție fizică bună au fost feriți de o formă gravă a coronavirusului. Mișcarea este foarte bună”, a declarat prof. dr. Florin Mitu, șeful Clinicii de recuperare cardiovasculară din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași.