Prima pagină » National » Tot mai puține persoane aleg o vacanță în Turcia din cauza numărului mare de persoane infectate cu Covid-19
Tot mai puține persoane aleg o vacanță în Turcia din cauza numărului mare de persoane infectate cu Covid-19

Tot mai puține persoane aleg o vacanță în Turcia din cauza numărului mare de persoane infectate cu Covid-19

16 iun. 2021, 10:18,
Alexandru Ifrim în National

Turismul Turciei pus în pericol de numărul mic de turişti. Numărul de persoane care se duc să-şi petreacă concediul pe litoralul Turciei este tot mai mic, iar acest scenariu va trage în jos toată economia ţării. Din cauza numărului mare de infectări prezent în Turcia, mai multe ţări au impus restricţii severe de călătorie, acestea fiind: Rusia, Germania şi Marea Britanie. Iar asta amenință un sector care asigură două milioane de locuri de muncă, dar și venituri vitale pentru Ankara, scrie Financial Times.

Aceste efecte sunt vizibile conform managerilor, iar un exemplu este un hotel din Marmaris care este rezervat doar 15 la sută din capacitatea să maximă. Luna iunie este una dintre cele mai importante luni ale sezonului turistic, iar mai mereu în anii trecuţi în această perioadă camerele erau ocupate. Pentru a rezista în continuare directorul hotelului a fost nevoit să renunţe la o treime dintre angajaţi, după sezonul slab de anul trecut.

Turcii se bazează foatre multe pe banii din turism, acesta este o piesă cheie pentru a-şi finanţa datoria externă şi deficitul de cont curent care se ridică la cinci la sută din Produsul Intern Brut, și pentru a-și susține moneda.

Cât de importante sunt veniturile din turism

Banii veniţi din turism sunt o piesă foarte importantă în economia Turciei, mai ales după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan l-a demis pe guvernatorul Băncii Naționale în lună martie. După demiterea acestuia mai mulţi investitori străini au renunţat la acţiuni şi bonduri în valoare de 1,8 miliarde de dolari.

Pentru a atrage turiştii străini, Erdogan a impus o carantină la nivel naţional în cea mai mare parte a lunii mai pentru a opri răspândirea infectărilor cu Covid-19. Asta a dus la scăderea numărului de cazuri zilnice de la 63.000 în aprilie la aproximativ 6.000 acum. În plus, turiștii nu sunt obligați să efectueze teste PCR, iar autoritățile au favorizat vaccinarea angajaților din turism și a certificat 10.000 de hoteluri și alți operatori care respectă strict standardele de igienă.

La o distanţă de 5.000 de kilometrii de coastă şi ruinele greceşti şi romane, Turcia a fost cea de-a şasea destinaţie căutată din lume înainte de apariţia virusului coronavirus. În anul 2019, Turcia a strâns 52 de milioane de turişti care au cheltuit în jur de 35 de miliarde de dolari. Iar din cauza pandemiei de Covid-19 veniturile şi turiştii au scăzut cu 70 la sută.

Câte persoane vor vizita Turcia în acest an

Conform Ministrului Turismului, în acest an se estimează un număr de aproximativ 30 de milioane de turişti care vor vizita plajele Turceşti. Iar veniturile din tursim sun estimate undeva la 25 de miliarde de dolari. Însă cifrele par a fi optimiste, în condițiile în care numărul turiștilor care au vizitat țara în primele patru luni este chiar mai mic decât în perioada similară a anului trecut.

Înainte de pandemie, sectorul turismului era responsabil pentru 13 la sută din Produsul Intern Brut. Dar, în cazul unui sezon slab, redresarea economiei turce va întârzia. Pentru acest an, economiștii estimează că Produsul Intern Brut al Turciei va crește cu 4-5 la sută.

Turcia va primi turiști nevaccinați în sezonul estival

Turcia a anunțat, luni, că așteaptă turiști britanici și din alte țări în sezonul estival, precizând că nu va solicita dovada de vaccinare și, după 15 aprilie, se va stabili dacă vor mai fi cerute rezultate negative la teste anticoronavirus, potrivit Mediafax.

„Îi aşteptăm cu braţele deschise pe turiştii britanici. Colaborăm cu autorităţile britanice pentru a asigura că sunt aplicate procedurile necesare”, a declarat Mehmet Ersoy, ministrul turc al Turismului, potrivit postului ITV. „Noi nu vom solicita paşapoarte de vaccinare din partea turiştilor internaţionali care vin la noi în ţară”, a precizat Mehmet Ersoy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *