Prima pagină » Local » Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu anevrism cerebral sau tumori la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași

Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu anevrism cerebral sau tumori la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași

02 sept. 2024, 02:00, 5 ,
Mădălina ISACHE în Local

Tot mai mulți pacienți tineri sunt diagnosticați cu anevrism cerebral sau tumori la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași. Dotările moderne și personalul medical bine pregătit permit depistarea precoce și tratarea eficientă a acestor afecțiuni, oferind pacienților șanse semnificative de recuperare.

Tot mai mulți tineri cu anevrism cerebral sau tumori se prezintă la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași

Spitalul de Neurochirurgie Iași a înregistrat, în ultima perioadă, o creștere îngrijorătoare a numărului de pacienți tineri, cu vârste cuprinse între 35 și 50 de ani, care se prezintă la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) cu simptome, aparent, minore. Acestea variază de la dureri de cap persistente, amețeli și tulburări de vedere până la slăbiciune musculară sau dificultăți de vorbire. Din păcate, pentru unii pacienți, diagnosticul final indică prezența unor afecțiuni serioase, precum tumorile sau anevrismul cerebral.

Această creștere este îngrijorătoare, dar, totodată, evidențiază un aspect pozitiv: tot mai mulți tineri sunt conștienți de importanța sănătății și aleg să solicite ajutor medical încă de la primele semne de disconfort.

„În ultima perioadă, a crescut numărul de pacienți de vârstă tânără, între 35 și 50 de ani, diagnosticați cu o patologie vasculară sau tumorală la Spitalul de Neurochirurgie. La marea majoritate dintre acești pacienți, simptomatologia este destul de săracă, de la ușoare amețeli, tulburări de vedere sau dureri de cap. Sunt și cazuri mai severe, când pacienții ajung în stare gravă, în stare de comă sau cu deficite neurologice”, a spus dr. Lucian Eva, medic primar neurochirurg și manager la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

Un alt aspect important este că depistarea precoce a afecțiunilor permite un spectru mai larg de opțiuni terapeutice, de la intervenții minim invazive, la tratamente adaptate fiecărui pacient.

„Multe dintre aceste afecțiuni sunt tratabile, unele, chiar vindecabile, cum sunt patologiile vasculare dacă au o stare clinică bună. În cazul patologiei tumorale, depinde foarte mult, bineînțeles, de anatomia patologică a tumorii”, a zis dr. Lucian Eva.

Dotări de ultimă generație și personal medical bine pregătit

Spitalul de Neurochirurgie Iași se numără printre cele mai bine echipate unități medicale din România, dispunând de aparatură de ultimă generație, care permite diagnosticarea rapidă și precisă a afecțiunilor neurochirurgicale. Pacienții care ajung la UPU beneficiază de investigații complexe, cum ar fi rezonanța magnetică nucleară (RMN) și tomografia computerizată (CT), care permit identificarea precoce a anevrismului cerebral și a tumorilor.

În plus, Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași dispune de un personal medical cu experiență în domeniul neurochirurgiei. Medicii din această unitate medicală sunt bine pregătiți, având capacitatea de a gestiona cazurile complexe, iar colaborarea dintre neurochirurgi, neurologi, radiologi și anesteziști este esențială pentru abordarea optimă a fiecărui caz. Această echipă multidisciplinară reprezintă un avantaj pentru pacienți, contribuind, astfel, la rezultate mai bune din punct de vedere al recuperării.

„Spitalul de Neurochirurgie deține specialiști și tehnologie care să poată să asigure cele mai mari șanse de vindecare sau de supraviețuire a acestor pacienți”, a declarat managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

Creșterea numărului de pacienți tineri cu afecțiuni tumorale sau anevrism cerebral reprezintă un semnal de alarmă pentru întreaga comunitate medicală, dar și pentru pacienți. Este important să existe o colaborare permanentă între medicul de familie și persoanele ce identifică diferite simptome, întrucât acesta poate să ofere indicații cu privire la investigațiile următoare.

La Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu anevrism cerebral sau tumori.

Comentarii
  • sigur si eficient 🙂
    marfa vinduta nu se returneaza :)))

  • Tot respectul, dar de ce un anevrism cerebral depistat la timp nu se tratează în spital deoarece prioritate au anevrismele rupte și AVC-urile? Un anevrism tratat are mai multe șanse ca pacientul să trăiască și să fie util societății decât un anevrism rupt în urmă căruia pacientul rămâne cu sechele(hemipareza) sau chiar poate interveni decesul. Rata de supraviețuire a unui pacient cu anevrism rupt este foarte mică pe când tratarea unui anevrism nerupt are o rată de vindecare ce tinde spre 100%.Nu se tratează pacienții cu anevrism nerupt deoarece nu sunt considerați o urgență, se trec pe o așa zisă listă de așteptare timp în care nu te mai contactează nimeni. Banii alocați tratării anevrismelor sunt cheltuiți pe cazuri în care șansele de supraviețuire sunt foarte mici(anevrism rupt sau AVC) iar pentru tratarea anevrismelor nerupte unde pacienții pot fi salvați nu mai sunt bani.

    • daca ai luat elixirul magic de la guvern, nu mai are rost nici sa te prezinti la spital

    • Daca nu stiti despre ce vorbiti, abtineti-va. Este clar ca nu aveti habar, atat timp cat spuneti ca pacientii cu anevrisme rupte au sanse mici de supravietuire. Sunt si pacienti gravi, dar nu toti. Stiti care e rata de rupere a unui anevrism nerupt? Dacă ati fi stiut,nu ati fi comentat. Asa ca incetati sa va mai dati cu parerea asupra unui subiect pe care nu il stapaniti. Merci

  • De ce nu afișați toate comentariile? Deranjează?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`