Prima pagină » National » Tot mai mulți români vor să își schimbe locul de muncă în 2025. Iată care este principalul motiv
Tot mai mulți români vor să își schimbe locul de muncă în 2025. Iată care este principalul motiv

Tot mai mulți români vor să își schimbe locul de muncă în 2025. Iată care este principalul motiv

07 ian. 2025, 09:40, 1 ,
Mirela Gabriela Todosi în National

Tot mai mulți români vor să își schimbe locul de muncă în 2025. Un studiu recent arată că 4 din 10 români vor schimbări pe plan profesional în noul an. Aceste aspirații reflectă nevoia de stabilitate financiară, echilibru între viața personală și profesională, dar și adaptarea la cerințele tot mai complexe de pe piața muncii. Iată care este principalul motiv pentru care românii sunt dispuși să își schimbe locul de muncă anul acesta.

Tot mai mulți români vor să își schimbe locul de muncă în 2025

Începutul de an vine cu dorințe mari pentru românii. Mulți vor să își schimbe locul de muncă, iar cele mai frecvente obiective sunt majorările salariale, posibilitatea de a lucra de acasă și obținerea unei promovări. 22,6% dintre angajații români își doresc o mărire salarială în 2025, în timp ce 40% plănuiesc să-și schimbe locul de muncă, fie pentru a avansa în carieră, fie din cauza pierderii jobului în 2024.

Ana Călugăru, director de comunicare eJobs România a vorbit despre schimbările de pe piața muncii și despre dorințele angajaților în noul an.

„Pe primul loc rămâne dorința de a-și schimba jobul. La fel de sus se află și speranța că vor primi o majorare salarială de faptul că avem inflație crescută și atunci cu siguranță asta le influențează puterea de cumpărare și au nevoie de mai mulți bani. O nouă angajare este în topul opțiunilor pe care le au pentru 2025, apoi foarte important pentru cei care lucrează este să reușească să-și creeze un echilibru între viața personală și profesională, să poată să le îmbine mai bine.”

Joburile de care românii fug

Românii au început să refuze să lucreze în anumite domenii, spre disperarea patronilor care se confruntă cu un deficit de personal. În mod surprinzător, criza de pe piața muncii nu este cauzată în unele domenii de salarii mici, ci de refuzul românilor de a avea o anumită profesie. Domenii precum cele din construcții, cofetărie, patiserie sau brutărie sunt afectate de lipsa de angajați. Patronii oferă salarii motivante, dar se pare că asta nu este suficient pentru potențialii angajați. S-a ajuns ca un covrigar să câștige 4.500 de lei, salariul unui patiser să fie de 7.000 de lei, în timp ce un muncitor pe șantier poate câștiga până la 8.000 lei, în funcție de experiență. Salariul unui spălător de vase poate ajunge până la 5.000 de lei, iar venitul unui ospătar ajunge până la 7.000 de lei pe lună. În industria ospitalității, deficitul este de 25.000 de angajați. Se fac angajări în restaurante, hoteluri și baruri, dar românii nu se arată interesați de aceste meserii.

Specialiștii de pe piața muncii sunt de părere că românii nu mai sunt atrași de joburi care presupun muncă fizică și tot mai mulți vor să lucreze la birou. La fel de important pentru români, pe lângă salariu, este și programul flexibil de muncă.

„Românii nu mai sunt de atât de atrași de munca fizică și vor mai degrabă joburi de birou. Pe de altă parte, și faptul că s-au desființat școlile profesionale, că nu mai sunt, nu mai sunt meserii care sunt atât de populare sau de dezirabile cum erau acum 10, 20, 30 de ani.”, a precizat un manager.

Cert este că în 2025, tot mai mulți români au de gând să își schimbe locul de muncă, iar principalul motiv este dorința de a câștiga mai mulți bani și de a avea un job care să le ofere stabilitate.

Comentarii
  • De unde plm ati scos voi scorurile astea in conditiile in care 50 % dun salariati iau minim pe economie adica in jue de 2.500 lei si eventual niste amarate de bonuride masa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 ianuarie 2025
08 ianuarie 2025