Prima pagină » Actualitate » Tot mai mulți români nu își pot plăti ratele la bancă! Anunț îngrijorător de la BNR
Tot mai mulți români nu își pot plăti ratele la bancă! Anunț îngrijorător de la BNR

Tot mai mulți români nu își pot plăti ratele la bancă! Anunț îngrijorător de la BNR

15 ian. 2025, 07:30, 5 ,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Tot mai mulți români nu își pot plăti ratele la bancă! Românii cu credite abia mai fac față cheltuielilor și numărul restanțierilor la bănci este tot mai mare. Cheltuielile cetățenilor sunt mult mai mari față de venituri, iar mulți recurg la împrumuturi bancare. Cu toate acestea, românii nu reușesc să plătească la timp ratele lunare. Recent, a venit un anunț îngrijorător de la BNR.

Tot mai mulți români nu își pot plăti ratele la bancă!

Potrivit datelor Instititului Național de Statistică, românii abia mai fac față cheltuielilor și au restanțe la ratele bancare. Cheltuielile românilor au crescut de zece ori față de venituri, iar numărul restanțierilor la bănci este tot mai mare.

Dacă în 2020, primul an de pandemie, BNR număra sub 160.000 de români cu restanțe de peste 30 de zile la bănci, plus alți 20.100 de restanțieri la IFN-uri, la finalul lui 2024, numărul restanțierilor aproape se dublase. 240.000 de persoane erau restante la bănci, sumele datorate și nerambursate fiind de aproximativ 18 miliarde de lei. Cele mai multe restanțe erau din categoria „peste 90 de zile de întârziere” sau ajunse deja la „recuperatorii” de datorii.

Recent, BNR a făcut un anunț îngrijorător pentru cei care au rate la bănci și atrage atenția asupra unei crize economice în România. Situația prezentată de BNR reflectă o gestionare economică deficitară și o serie de măsuri politice care au amplificat dezechilibrele financiare ale țării. Astfel, balanţa bunurilor a consemnat un deficit de 29,4 miliarde euro, în creştere cu 3,8 miliarde euro, iar balanţa serviciilor a înregistrat un excedent de 10,4 miliarde euro, mai mic cu 1,7 miliarde euro. Un alt semnal de alarmă îl reprezintă scăderea investițiilor străine directe.

Cum se poate face restructurarea datoriilor

Băncile vor fi obligate să își ajute clienții în cazul în care aceștia rămân fără bani și nu pot plăti rata lunară. Măsurile de restructurare trebuie să țină cont de situația consumatorului și să includă refinanțare, amânare sau suspendare a plății ratelor, schimbarea ratei dobânzii, conversii valutare sau iertare parțială de datorie. Acestea reprezintă tipuri de soluții pe care conciliatorii le propun în cadrul negocierilor consumatori-bănci în concilierile desfășurate la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB).

Astfel, banca trebuie să ia măsuri concrete de îmbunătățire a relației contractuale cu clientul care întâmpină dificultăți de plată, înainte de a iniția executarea garanțiilor.  Vestea este bună atât pentru consumatori, cât și pentru bănci, deoarece nicio instituție de credit nu își dorește să aibă clienți aflați în executare silită. Orice client neperformant înseamnă costuri suplimentare pentru o bancă: cu constituirea de provizioane, cu cheltuieli de executare, cu administrarea acestor credite neperformante.

,,Băncile sunt interesate să aibă clienți sănătoși financiar, iar relația client-bancă este una de parteneriat. Interesul băncii este de a soluționa cât mai rapid orice fel de situație cu potențial conflictual. De multe ori facem acest lucru prin intermediul CSALB și observăm că relația consumator-bancă s-a așezat mult față de acum 15 ani. O contribuție decisivă în această relație o are o mai bună înțelegere a contractelor și a clauzelor contractuale. ”, a declarat directorul juridic al CEC Bank.

Vestea proastă este că tot mai mulți români nu reușesc să își plătească la timp ratele bancare și asta din cauza veniturilor mici și a cheltuielilor mari pe care le au în fiecare lună.

Comentarii
  • Johanis-pnl-psd-udmr

    Ghinion !

  • Pai…asta se doreste. Adica, executie silita => rechini imobiliari => transfer catre marile „fonduri de investitii” mondiale => RO = colonia ocultei…

    • STIM ca nu ti-ai luat pastilele astazi.

      • tu ti le-ai luat, de asta esti transcendental de logic. Esti din tagma lui iuda, la origini. Azi esti detasat, maine cauti o modalitate de a te auto-extermina. Daca sugi de pe flow-ul nemuncit, esti de inteles. Te-ai gandit astia care nu au cu ce plati, unde sta, ce mananca, au copii, unii sunt bolnavi etc.etc.? Mari economisti progresisti, pe care tot ii inghite pamantul, daca nu-si dau foc…

  • STIM ca nu ti-ai luat pastilele astazi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025