Prima pagină » National » Tot mai mulți români își cumpără case în acest colț de paradis! Cât costă o locuință
Tot mai mulți români își cumpără case în acest colț de paradis! Cât costă o locuință

Tot mai mulți români își cumpără case în acest colț de paradis! Cât costă o locuință

28 oct. 2024, 14:00,
Mirela Gabriela Todosi în National

Tot mai mulți români își cumpără case în acest colț de paradis! Pentru majoritatea românilor cumpărarea unui imobil este un vis greu de realizat. Mulți români se îndreaptă către ale meleaguri pentru a-și cumpăra o casă, mai ales că prețurile sunt mult mai mici decât în România. Iată cât costă o locuință.

Tot mai mulți români își cumpără case în acest colț de paradis!

Piața imobiliară din România a evoluat spectaculos în ultimii ani, iar prețurile au explodat în marile orașe ale țării. De exemplu, în Cluj-Napoca și București, prețurile se apropie de cele din metropolele occidentale. Românii care nu-și permit să-și achiziționeze o locuință în România se orientează spre alte țări.

Cum prețurile în țări vecine, precum Ungaria, Serbia sau Bulgaria sunt mai mici decât în România, tot mai mulți români aleg să-și cumpere case sau apartamente în aceste state. Dintre ele se remarcă însă Ungaria, care a devenit un adevărat paradis pentru cetățenii care vor să își cumpere o locuință la preț convenabil.

De exemplu, o casă situată într-o localitate din Ungaria aflată la granița cu România, foarte aproape de Oradea, se vinde cu doar 10.500 de euro. Comparativ, o casă aflată în proximitatea unor orașe ca București, Cluj-Napoca, Oradea sau Brașov s-ar vinde la prețuri chiar și de zece ori mai mari decât cea din Ungaria.

Terenuri de la stat pentru tinerii români care vor să își construiască o casă

Românii optează pentru creditul ipotecar sau pentru Programul Noua Casă atunci când vor să achiziționeze o locuință. O lege recentă însă vine în ajutorul tinerilor români cu vârste între 18 și 35 de ani. Aceștia pot solicita terenuri gratuite de la stat pentru a-și construi locuințe. Tinerii nu mai trebuie să prezinte declarația părinților, ci doar o declarație pe propria răspundere că nu dețin terenuri, declarație însoțită de copie de pe certificatul de naștere și copie de pe actul de identitate. Suprafețele de teren ce se dau de la stat variază între 150 m² și 1.000 m². Suprafețele disponibile sunt între 150 m² și 300 m² în municipii și sectoarele Bucureștiului, între 250 m² și 400 m² în orașe, și până la 1.000 m² în comune și sate.

Tinerii care vor să obțină de la stat un teren pentru a-și construi o casă, trebuie să înceapă construcția în termen de un an de la atribuirea terenului și să respecte prevederile legii construcțiilor. Solicitanții nu trebuie să dețină în proprietate terenuri sau locuințe la data depunerii cererii. Atribuirea terenurilor se face pe baza unei hotărâri a consiliului local și conform criteriilor stabilite de autoritățile locale.

Românii care vor să își construiască singuri o casă trebuie să scoată bani mulți din buzunare, având în vedere prețurile materialelor de construcție. Prețul materialelor de construcție a crescut considerabil. În ciuda acestui aspect, românii nu au renunțat în a-și ridica propria casă. Unii preferă să cumpere case gata construite, însă costurile sunt uriașe. Alții vor să își construiască singuri casa, după proiectul propriu, însă prețurile materialelor de construcție sunt exorbitante.

În ultima vreme, românii cu bani își cumpără locuințe în țările vecine cu România. Locuințele din Bulgaria, Ungaria sau Serbia se vând la prețuri mult mai mici, iar cei care dispun de resurse financiare își cumpără o casă în aceste țări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`