Prima pagină » Actualitate » Tot mai mulți români iau cu asalt băncile. Ce se întâmplă pe piața imobiliară

Tot mai mulți români iau cu asalt băncile. Ce se întâmplă pe piața imobiliară

09 apr. 2024, 12:45, 3 ,
în Actualitate

Tot mai mulți români iau cu asalt băncile. Evoluția pieței de creditare în primele luni ale acestui an a fost una favorabilă, marcată de o continuare a interesului puternic pentru achizițiile imobiliare. Cele mai multe persoane care fac o achiziție cu credit ipotecar pentru a deține propria locuință au vârste cuprinse între 30 și 40 de ani. Iată ce se întâmplă pe piața imobiliară.

Tot mai mulți români iau cu asalt băncile

Anul a început în forță pentru băncile din România, doar în perioada ianuarie-februarie 2024 creditele noi în lei acordate  populației pentru locuințe atingând pragul de 6,8 miliarde de lei (1,3 miliarde euro) și depășind considerabil nivelul înregistrat pe tot parcursul trimestrului I din 2023, de 5,2 miliarde de lei (1 miliard euro).

Condițiile mai bune de la nivelul pieței i-au încurajat pe mulți nu doar să facă pasul către o achiziție, ci și să apeleze la refinanțări. Rata medie plătită la bancă este de 400 euro/lună, fiind egală sau chiar mai mică față de o chirie pentru un apartament cu 2 camere. Când aleg creditul potrivit, cei mai mulți români optează pentru un împrumut în lei și pentru o dobândă fixă.

Bărbații sunt cei care solicită în număr mai mare un credit ipotecar, chiar dacă femeile sunt de cele mai multe ori cele care iau decizia finală de achiziție în familie. Mai bine de 40% dintre cei care au luat un credit pentru locuință în prima parte a anului au vârste cuprinse între 30 și 40 de ani.

Încă din ianuarie au apărut oferte bune pentru cei care își doreau să obțină finanțare pentru a-și împlini visul de a fi proprietari, în prezent cea mai atractivă variantă fiind de 5,75% dobândă fixă pe 5 ani, respectiv pe 3 ani, în funcție de bancă.

Ce se întâmplă cu prețurile locuințelor la nivel național

Luna martie a adus creșteri pe linie pe piața rezidențială. Prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori pentru apartamentele scoase la vânzare a ajuns la 1.580 euro/mp util la nivel național. Începutul primăverii este marcat, de asemenea, de un nou record pe țară înregistrat în Cluj-Napoca, cel mai scump oraș pentru cumpărători – 2.704 euro/mp util, cu aproape 11% peste nivelul din martie 2023.

Bucureștiul recuperează din terenul pierdut în fața Brașovului, pe fondul scumpirilor consistente apărute pe segmentul nou al pieței, și ajunge la o medie de 1.700 euro/mp util. Orașul de la poalele Tâmpei rămâne însă în continuare al doilea cel mai scump din țară, prețul mediu solicitat pentru apartamente crescând cu 3% într-o lună până la 1.870 euro/mp util. Majorări similare s-au putut observa față de februarie în Iași, în timp ce în Constanța piața aproape că a stagnat.

Când vine vorba de achiziționarea unei locuințe, românii se confruntă cu tot felul de probleme. Mulți optează pentru un credit ipotecar, însă românii aleg și programul Noua Casă. Programul Prima Casă, care devine Noua Casă în 2024, este un program prin care românii pot cumpăra o locuință printr-un credit garantat de stat. Creditul ipotecar este o formă de împrumut acordată de o instituție bancară, care solicită în schimb o garanție imobiliară și anume locuința pe care dorim să o cumpărăm. Valoarea efectivă a creditului este stabilită în conformitate cu posibilitățile financiare ale clientului. Pe durata creditului, imobilul este proprietatea băncii. În general, finalizarea contractului de creditare poate dura 30 de ani sau mai mult.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`