Tot mai mulți români dau lovitura cu o nouă afacere! Agricultorii au început să cultive curmale, kiwi sau fistic, iar soiurile s-au adaptat perfect. Câștigurile sunt uriașe.
Tot mai mulți români dau lovitura cu o nouă afacere!
Schimbările climatice forțează agricultorii români să găsească soluții inovatoare pentru a-și menține producțiile. Astfel, românii au început să cultive curmale, kiwi, goji sau fistic.
Există riscul ca modificările climatice să ducă la dispariția culturilor tradiționale, ceea ce face esențială găsirea unor alternative. Primele încercări de adaptare au avut loc cu plante exotice cultivate în ghivece, cu lămâi, clementine și kiwi. Agricultorii au anunțat că în țara noastră se pot face curmale, kiwi, kaki și fistic la Dăbuleni. Românii dau lovitura cu această nouă afacere în agricultură și speră să ajungă la câștiguri uriașe.
Veste bună pentru cei care vor să facă agricultură
Într-un oraș din țară sunt puse la dispoziție terenuri agricole de închriat, iar sumele pe care trebuie să le plătească oamenii sunt mici. Începând din martie 2024, românii care vor să trăiască din plin viața de la țară și să aibă propria producție de legume și verdețuri proaspete, pot închiria teren pentru un an de zile. Timișoara este singurul oraș din țară care pune la dispoziție terenuri de închiriat, parcelate, cu acces la apă și cu sistem de supraveghere. Cei doritori plătesc 700 de lei pe an și se pot bucura de propria grădină.
„Începând din luna martie a anului 2024, timișorenii au posibilitatea de a avea propria grădină la 2 pași de Timișoara. Proiectul Grădina Urbană se naște pentru a îmbunătăți calitatea vieții și pentru a te pune în contact cu natura, devenind un adevărat laborator social, multifuncțional. Grădină urbană este soluția ideală dacă locuiești în oraș, dar ai vrea să cultivi un mic teren pe care să produci legume, plante aromatice sau flori, la fel ca la țară.”, se precizează în anunțul postat pe pagina Grădina Urbană.
Programul de închiriere a terenurilor agricole din Timișoara se adresează tuturor românilor, dar mai ales timișorenilor. Terenul poate fi utilizat pe toată perioada unui an și include servicii precum teren parcelat și delimitat de 25 m2, deja pregătit pentru a fi cultivat, apa necesară pentru hidratarea plantelor/legumelor, sistem de supraveghere video cu alarmă antifurt, acces cu mașina și parcare. Pentru a-și satisface această dorință de a avea propria grădină și propria producție de legume, românii se pot înscrie într-un nou program de stat, cu profil agricol.
De asemenea, se schimbă și legea arendării în România. Se va impune o durată a arendării de cel puțin 7 ani pentru ca persoana care ia în arendă să acceseze fonduri europene sau credite bancare și să facă investiții pe termen lung. Se urmărește dezvoltarea în domeniul agriculturii prin investiții pe termen lung, prin accesarea de fonduri europene și prin contractarea creditelor bancare. Noua lege propune și comasarea terenurilor ce implică o eficiență economică ridicată și o producție crescută, spre deosebire de fragmentarea terenurilor exploatate. Cu cât suprafața de teren este mai întinsă și cu o formă geometrică regulată, cu atât mai mult se poate configura un plan al culturlor. Totodată, crește controlul assupra lucrărilor agricole, culturilor și recoltelor.