În instanțele ieșene sunt tot mai multe dosare împotriva Casei de Pensii. Cele mai multe plângeri ale pensionarilor vizează, de obicei, recalcularea pensiilor. În proces sunt implicate atât Casa Județeană de Pensii, cât și Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).
Problemele pensionarilor în instanță
Pensionarii din Iași sunt nemulțumiți de deciziile de recalculare a veniturilor lunare primite în 2024 și au dat în judecată Casa de Pensii. Printre cele mai întâlnite reclamații în aceste litigii sunt nevalorificarea unor perioade de cotizare și impunerea unui model strict al adeverințelor care atestă perioadele de muncă.
„O dificultate majoră a fost nevalorificarea unor perioade de cotizare, fie din cauza adeverințelor incomplete emise de deținătorii arhivelor, fie din cauza neconcordanțelor dintre datele angajatorilor și evidențele sistemului public. În multe cazuri, carnetele de muncă au fost considerate neconforme pentru că nu erau vizate sau semnate corespunzător, iar astfel, perioade de muncă dovedite nu au fost recunoscute la calculul pensiei. De asemenea, HG 257/2011 impunea respectarea unui model strict al adeverințelor care atestă perioadele de muncă. În numeroase litigii, CNPP a respins documentele care nu respectau întocmai acest format, iar unele instanțe/complete de judecată au validat această interpretare, considerând că lipsa unor elemente formale face imposibilă valorificarea documentului. Această practică a condus la respingerea contestațiilor pensionarilor, chiar dacă fondul dreptului era bine întemeiat și s-a făcut dovada achitării contribuțiilor sociale”, a declarat Andreea Paula Florea, avocat.
O altă nemulțumire care i-a determinat pe o parte dintre pensionari să dea în judecată Casa de Pensii este recalcularea pensiilor și includerea unor sporuri în baza de calcul.
„Un alt aspect esențial a fost modul de recalculare a pensiilor, în special în ceea ce privește sporurile și veniturile suplimentare. Instanțele de la Iași, de exemplu, au fost chemate să clarifice dacă anumite sporuri, cum ar fi spor de vechime, spor de șantier, condiții deosebite, ar trebui luate în considerare, având în vedere art. 165 alin. (2) din Legea nr. 263/2010, conform căruia doar sporurile cu caracter permanent, incluse în baza de calcul a pensiilor după 1 aprilie 1992, pot fi luate în considerare. Lipsa unei definiții precise a sporului cu caracter permanent a generat hotărâri contradictorii în practică, unele instanțe recunoscând sporurile dovedite cu adeverințe, altele refuzând valorificarea acestora. Mai mult, un obstacol procedural important este că instanțele se pot pronunța doar pe baza documentelor deja depuse la CNPP, nefiind permisă completarea dosarului cu alte acte în timpul procesului (regula). Această limitare a îngreunat demersurile pensionarilor care, în faza contencioasă, obțineau documente suplimentare relevante. De asemenea, există numeroase procese care vizează nerespectarea prevederilor privind grupele de muncă și reducerea vârstei de pensionare”, a mai adăugat avocata Andreea Paula Florea.
Legea privind sistemul public de pensii afectează tot mai mulți pensionarii
Avocata Andreea Paula Florea consideră că Legea nr.360/2023, privind sistemul public de pensii generează foarte multe probleme în legătură cu recalcularea pensiilor.
„Noua lege a pensiilor introduce modificări substanțiale care au generat și va genera noi litigii. Una dintre cele mai controversate prevederi este art. 144 alin. (4), care stipulează că, dacă în urma recalculării pensiei rezultată este mai mică decât cea aflată în plată, se va menține pensia veche, dar viitoarele majorări vor fi aplicate doar asupra cuantumului recalculat, până când acesta va depăși pensia actuală. Spre exemplu, dacă un pensionar primește în prezent 2.000 de lei, iar în urma recalculării ar trebui să primească doar 1.500 de lei, acesta va continua să primească 2.000 de lei, însă orice creștere viitoare se va aplica sumei de 1.500 de lei, până când aceasta ajunge din nou la 2.000 de lei. Acest mecanism arată că noua lege se aplică cu caracter retroactiv, chestiune nepermisă, conform Constituției României”, a menționat Andreea Paula Florea, avocat.
Casa Județeană de Pensii Iași are, în prezent, aproximativ 479 de dosare pe rolul instanțelor de judecată. Astfel, pensionarii din Iași depun tot mai multe plângeri împotriva Casei de Pensii.
Tot nu au schimbat-o pe incompetenta și aroganta de directoare care are o placere deosebita sa umilească pensionarii ? Este ținuta in spate de cineva ? Ii evaluează cineva activitatea ei directa ? Nu cred ! Ar fi concediată inmediat ! Așteptăm !