Prima pagină » Local » Tot mai mulți părinți refuză să-și vaccineze copilul împotriva rujeolei: „Nu vreau să bag toate prostiile în el!”
Tot mai mulți părinți refuză să-și vaccineze copilul împotriva rujeolei: „Nu vreau să bag toate prostiile în el!”

Tot mai mulți părinți refuză să-și vaccineze copilul împotriva rujeolei: „Nu vreau să bag toate prostiile în el!”

13 nov. 2024, 02:00, 1 ,
Marinela CHIHAI  în Local

În ultimii ani, tot mai mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii împotriva rujeolei. Deși vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) este recomandat de medici pentru prevenirea unor boli infecțioase grave, mișcarea anti-vaccin este în creștere. Această decizie provoacă îngrijorări în rândul medicilor, care avertizează asupra riscurilor acestui virus

Medicii trag un semnal de alarmă, iar părinții refuză vaccinul contra rujeolei

Deși medicii avertizează de mai bine de un an consecințele grave ale rujeolei, părinții ignoră din ce în ce mai mult recomandările pentru vaccinul ROR. Motivele invocate de părinți pentru a refuza vaccinul sunt variate, dar cele mai frecvente includ îngrijorarea față de efectele secundare.

„În ultimul timp, pe partea de rujeolă am observat multe refuzuri. Sunt mulți pacienți cu rujeolă, copiii de vârste mici fiind cei mai predominanți, și din fișa lor medicală reiese că, copiii în cauză nu au fost vaccinați. Într-adevăr, e o problemă. E un trend antivaccinist. Am mai recomandat ca prin mass-media să se facă o campanie de la nivelul DSP-urilor, de la nivelul medicilor de familie, pentru vaccinarea copiilor, aducerea în atenția părinților, ce riscuri aduce lipsa vaccinării, comparativ cu reacțiile pe care poate să le aibă un copil de la vaccin, el poate să aibă reacții minime la un vaccin, dar riscurile pe care le determină nevaccinarea sunt foarte mari. Cei care refuză să își vaccineze copiii nu oferă un răspuns clar ce ține de motiv, explicațiile lor sunt foarte seci. Alții nici nu dau explicații, „Nu sunt de acord, punct”. Nu avem o explicație sau un motiv foarte bine definit, pentru că unii mai spun că au citit despre vaccinurile acestea și că sunt cu riscuri pentru copil. Avem și pacienți vaccinați, însă când îi întrebăm dacă au pățit ceva, toți spun că nu”, a declarat dr. Cătălina Ionescu, director medical la Spitalul de Copii „Sf. Maria”.

Tot mai mulți părinți invocă temeri legate de siguranța vaccinului

Unele mămici afirmă că refuză vaccinul din simplul motiv că sunt prea multe preparate injectate copiilor. „Sperăm că nu va avea rujeolă. Nu am vaccinat-o, dar o să încerc să am grijă de ea. Are toate celelalte vaccinuri pe care le-a recomandat medicul până acum, cred că sunt prea multe”, a menționat Alexandra-Ioana Rășcanu, mama unei fetițe în vârstă de 2 ani.

De asemenea, alte persoane au temeri referitor la reacția corpului și la posibile consecințe.

„Nu am făcut vaccinul și nici nu vreau, știu multe cazuri în care copiii s-au îmbolnăvit după vaccin, iar unii chiar au ajuns la spital, iar apoi aveau handicap. Acum nu mai știi ce pun în vaccinurile astea, nu mai am încredere. Maică-sa mi l-a lăsat în grijă cât e plecată în afară, dacă pățește ceva, eu rămân vinovată”, a subliniat Simona Dumbravă, bunica unui copil în vârstă de 5 ani.

Totodată, informațiile răspândite în mediul online au o influență destul de mare asupra deciziilor părinților. Cu cât sunt mai multe, cu atât mai convingătoare.

„Am văzut multe informații pe internet, dar și alte mămici mi-au spus că vaccinul poate provoca autism. Știu că nu e demonstrat și nu e informație oficială, dar nu vreau să risc, e primul copil și nu vreau să bag toate prostiile în el. Dacă e sănătos, de ce să îi injectez ceva în plus?”, a adăugat o mămică din Iași.

Chiar dacă mulți părinți refuză, vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire a rujeolei și protejare a copiilor, iar pentru a menține comunitățile sănătoase este important ca fiecare părinte să ia o decizie bine informată.

Comentarii
  • Nu băgați, in felul ăsta poate nu mai lăsați urmași cu IQ de cercopitec. Și așa v-ați înmulțit cam mult în ultimii 30 de ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 ianuarie 2025
22 ianuarie 2025