Situații fără precedent în spitalele ieșene! Tot mai multe cadre medicale refuză să mai lucreze în secțiile COVID-19. Specialiștii au precizat că motivele sunt diverse: unii nu mai pot lucra din motive medicale, după ce au trecut prin boală, alții, au motivații psihologice, deoarece le este frică să repete experiența din pandemie
Tot mai mulți angajați din sistemul medical ieșean refuză să mai lucreze în secțiile din spitalele suport COVID-19. Specialiștii sunt îngrijorați din cauza numărului mic de medici care acceptă să lucreze cu pacienții infectați. Se caută soluții pentru remedierea acestei situații, evitând epuizarea cadrelor medicale.
„Avem nevoie de un număr mai mare de personal medical în acest moment pentru pacienții COVID-19. Pentru a reduce epuizarea personalului vom face un plan de rotație a orelor de lucru în zonele COVID-19. Greutatea de a găsi personal este dată, pe de o parte, de faptul că o parte din medicii care au lucrat în zona COVID-19 au o serie de suferințe. Din punct de vedere medical nu mai pot lucra. Alții, din motivații psihologice nu mai pot, le este frică să mai treacă prin ce au trecut”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.
„Este normal să refuze să se mai chinuie încă o dată pentru nimic”
Președintele SANITAS Iași a precizat principalele motive pentru care o mare parte din personalul medical refuză să se mai întoarcă în secțiile COVID-19 din spitale. Printe motive se numără lipsa banilor promiși în schimbul riscului la care s-au expus lucrând printre persoanele infectate.
„Nu mă pot pronunța în a spune motivele exacte ale cadrelor medicale pentru care refuză să mai lucreze în secțiile ATI. Intuiesc care ar fi nemulțumirile, chiar dacă sunt diverse. În principal este modul în care au fost tratați acești oameni, după ce au făcut eforturi extreme. Am tras un an și jumătate de acești medici și acum tot ei nu înțeleg de ce nu mai vor. Le cer să se testeze pe bani proprii dacă nu se vaccinează și tot felul de astfel de presiuni. Nu îi poți obliga să se vaccineze.
În al doilea rând, sunt colegi din UPU care nu și-au luat nici până în ziua de azi banii pentru sistemul de risc, de la sistem. În al treilea rând, este un caz al unui medic infecționist care a fost detașat într-un sector COVID-19, altul decât în unitatea medicală unde era angajat, fără să primească un leu. Oamenii aceștia nu așteaptă decât să fie respectați pentru munca depusă. Sunt și ei oameni și merită să fie răsplătiți. Este normal să refuze să se mai chinuie încă o dată pentru nimic”, a precizat Iulian Cozianu, președintele SANITAS Iași.
Cadrele medicale ieșene sunt întrebate de gradul de epuizare și satisfacția în muncă
Specialiștii ieșeni au pus la dispoziția cadrelor medicale o aplicație prin care aceștia pot fi evaluați gratuit cu privire la riscul de epuizare profesională. Angajații din sistemul medical trebuie să răspundă la câteva întrebări simple. Răspunsurile vor fi analizate de către specialiști.
„Nu avem plângeri sau sesizări oficiale din partea angajaților din sistemul medical, cu privire la această situație. Eu știam că foarte mulți vor să lucreze în secțiile COVID-19 pentru sporul care se oferă, chiar dacă se știe că în unele spitale parțial COVID-19 acești bani nu s-au mai dat. Chiar acum desfășurăm o campanie, cu ajutorul unor chestionare simple, unde toți angajații din sistemul medical pot spune gradul de epuizare la care au fost supuși și despre satisfacția în muncă”, a spus dr. Vlad Nuțu, președintele Camerei Medicilor din Iași.