Sute de copii orfani din cadrul centrelor DGASPC Iași ar putea fi adoptați. Numărul de dosare depuse în instanța de judecată a Tribunalului Iași în vederea deschiderii procedurii de adopție a crescut cu peste 70 la sută în anul 2020, comparativ cu 2019. Totodată, numărul de gravide minore a scăzut cu 34 la sută în 2020 față de anul precedent
În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2020, Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași a încredințat, în vederea adopției, 27 de copii. Dintre aceste cazuri, 24 de copii au fost încredințați persoanelor sau familiilor adoptatoare, din care șase cazuri provin din sistemul de protecție DGASPC din alte județe, fiind încredințați în vederea adopției persoanelor sau familiilor adoptatoare din evidența DGASPC Iași. De la începutul anului 2020, trei copii au ieșit din sistemul de protecție al DGASPC Iași, fiind încredințați în vederea adopției familiilor adoptatoare aflate în evidența DGASPC din alte județe.
Pandemia de COVID-19 a scăzut însă numărul cursurilor organizate de către DGASPC Iași pentru familii care doresc să adopte un copil. La aceste cursuri, anul trecut au participat 66 de persoane, cu aproape jumătate mai puține decât în anul 2019. De asemenea, au fost atestate 75 de familii, din care 63 sunt familii aflate la primul atestat, iar 12 familii au reînnoit atestatul.
Mai puține mame minore în anul 2020 în spitalele ieșene
Numărul cazurilor sesizate de către unitățile medicale scade în 2020 față de anul 2019. De asemenea, a scăzut și numărul de gravide minore cu 34 la sută, fiind sesizate doar 78 în maternitățile ieșene. În urma sesizării unităților sanitare, pentru un număr de 15 copii s-a stabilit instituirea unei măsuri de protecție. Astfel, anul trecut, 9 copii au ajuns în asistență maternală, 2 în centrele rezidențiale și patru în plasament familial. DGASPC Iași monitorizează evoluția copilului adoptat și acordă suport și asistență de specialitate atât lui, cât și familiei adoptatoare.
Totodată, organizează cursuri pentru dezvoltarea capacităților parentale și oferă informații și consiliere copiilor și părinților adoptivi. În perioada anului 2020 au fost monitorizate 138 de familii, iar 61 de cazuri au fost finalizate. Totuși, dacă la încheierea monitorizării persoanele adoptate vor să își identifice părinții firești sau rudele biologice, DGASPC Iași le asigură servicii de sprijin și suport în acest demers. De asemenea, instituția mai oferă și consilierea și pregătirea părinților, a rudelor biologice, dar și a adoptatului.