Prima pagină » Eveniment-Social » Tot mai mulți ieșeni își caută jumătatea prin intermediul aplicațiilor de dating! Ce părere au psihologii: „Suntem tot mai conectați, dar ne simțim tot mai singuri!”

Tot mai mulți ieșeni își caută jumătatea prin intermediul aplicațiilor de dating! Ce părere au psihologii: „Suntem tot mai conectați, dar ne simțim tot mai singuri!”

19 iul. 2022, 02:00,
Codruța Șoroagă, în Eveniment-Social

Relațiile amoroase, la fel ca toate celelalte aspecte ale vieții, sunt puternic influențate de digitalizare. Astfel, tot mai mulți ieșeni își caută jumătatea prin intermediul rețelelor de socializare sau a aplicațiilor de dating. Aceste aplicații îi ajută pe utilizatori să afle informații diverse despre persoana pe care doresc să o cunoască, fapt ce, bineînțeles, reprezintă un avantaj.

În topul celor mai populare aplicații de dating se situează „Tinder”-ul care numără milioane de utilizatori din întreaga lume. Aceștia sunt interesați atât de relații stabile, cât și de relații fără angajamente. De foarte multă popularitate se bucură și aplicația „Badoo”, ideală pentru persoanele care doresc să socializeze și să cunoască oameni noi.

Ce riscă ieșenii care își caută jumătatea pe site-urile de matrimoniale: „Capacitatea de a răspunde imediat la mai multe persoane, în același timp, afectează profunzimea relațiilor”

Psihologul ieșean Ștefan Basil este de părere că tot mai mulți tineri își creează relații prin intermediul aplicațiilor de dating. Alegerea de a cunoaște pe cineva, mai întâi în mediul online, iar abia mai apoi în viața reală, vine atât cu avantaje, cât și cu dezavantaje. Astfel, utilizatorii au tendința de a interacționa cu mai multe persoane, în același timp, și, de aceea, multe relații ajung să fie lipsite de profunzime.

„Modalitatea în care construim relațiile cu cei din jurul nostru nu a scăpat de influența digitalizării și a tehnologiei. Astfel, suntem martorii unui «boom» puternic al platformelor de socializare și de dating, prin care oamenii se pot conecta virtual înainte să se întâlnească fizic. Nevoia noastră de a construi relații de prietenie, de cuplu sau profesionale este normală și firească, dar, odată cu existența platformelor specializare, am început să avem mai mult acces la potențiali parteneri decât am fi avut în trecut, iar acest lucru a schimbat puțin dinamica formării unui cuplu. Studiile arată că un procent de 25% din cuplurile americane sunt formate prin intermediul platformelor de dating. Majoritatea aplicațiilor și platformelor de acest gen se bazează pe proximitate, iar tendința unor persoane spre a le utiliza poate avea în spate mai multe motive, cum ar fi pierderea timpului, căutarea unei relații de cuplu, experiențe sexuale, dorința de a se distrage de la alte activități, pentru aprobare socială etc. Desigur, această tehnologie vine atât cu o serie de costuri, cât și cu beneficii. Costurile ar putea fi reduse la următoarea afirmație: «Suntem tot mai conectați, dar ne simțim tot mai singuri!». Capacitatea de a răspunde imediat la mai multe persoane, în același timp, afectează profunzimea relațiilor, de aceea unele relații se termină extrem de rapid”, a declarat psihologul Ștefan Basil.

Rețelele sociale și aplicațiile de dating vin și cu avantaje. Online, utilizatorii reușesc să afle foarte multe informații despre persoana cu care intenționează să se întâlnească.

“Beneficiile sunt legate de posibilitatea de acumulare a informațiilor despre acea persoană înainte de o întâlnire, de posibilitatea de a construi o conexiune sau de a planifica alături de cealaltă persoană modalitatea în care vei construi acea conexiune și cred că foarte important și aici este beneficiul mare al tehnologiei – potențialii parteneri își pot da seama foarte rapid de compatibilitatea dinte ei, iar acest lucru reduce timpul «de căutare»”, a adăugat psihologul.

Care sunt cele mai populare aplicații de dating?

În anul 2022, tot mai multe persoane aleg să-și caute sufletul pereche prin intermediul aplicațiilor de dating. Potrivit unui studiu realizat în anul 2018, unul din trei români folosește o aplicație de întâlniri online. Dacă, în trecut, site-urile de matrimoniale online erau considerate de mulți ultima tentativă pentru a-și găsi sufletul pereche, în prezent, tot mai mulți tineri și nu numai apelează la aplicațiile de dating pentru a socializa și pentru a ieși la întâlniri. În topul celor mai cunoscute aplicații de dating se situează „Tinder”-ul. Această aplicație are milioane de utilizatori din întreaga lume.

Utilizatorii aplicației „Tinder” pot fi și în căutare de relații stabile, dar, de cele mai multe ori, caută relații care nu presupun prea multe angajamente. Extrem de populară, în rândul tinerilor, este și aplicația „Badoo” care, pe lângă funcția de chat, pune la dispoziția utilizatorilor și funcția de GPS, pentru a vedea, în timp real, locația celui cu care conversează. Persoanele care sunt în căutarea unui partener de viață sau cele care pur și simplu își doresc să cunoască persoane noi apelează și la aplicația „Zooks”. Această aplicație de dating te ajută să găsești persoane care au aceleași preocupări cu ale tale. Aplicația are utilizatori din 70 de țări și este disponibilă în 25 de limbi.

De curând, a fost lansată și „Cetatea Creștină”,  o aplicație dedicată tinerilor ortodocși care își caută jumătatea și doresc să cunoască pe cineva în vederea căsătoriei.

Comentarii
  • CrocobaurulDinMunti

    Fatalaii cauta fete pe Tinder , barbatii adevarati fac abordari face to face !

  • Așa este ”CrocobaurulDinMunți”!! Un bărbat adevărat nu își caută femeia cu care vrea să împartă viața, pe Tinder! Generația de astăzi habar nu are cum să abordeze o femeie, pe care o vezi și simți ceva pentru ea, așa cum era odinioară. Și ne mai mirăm de ce se rup relațiile după 1-2 ani de la căsătorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *