Prima pagină » Local » Tot mai mulți ieșeni cu viroze respiratorii necesită spitalizare. Dr. Florin Roșu: „Aproximativ o treime din numărul de pacienți din spital sunt diagnosticați cu această boală”
Tot mai mulți ieșeni cu viroze respiratorii necesită spitalizare. Dr. Florin Roșu: „Aproximativ o treime din numărul de pacienți din spital sunt diagnosticați cu această boală”

Tot mai mulți ieșeni cu viroze respiratorii necesită spitalizare. Dr. Florin Roșu: „Aproximativ o treime din numărul de pacienți din spital sunt diagnosticați cu această boală”

15 nov. 2024, 02:00, 1 ,
Marinela CHIHAI  în Local

Spitalele din Iași se confruntă cu un număr mare de pacienți internați cu viroze respiratorii. Medicii avertizează că sezonul rece favorizează răspândirea virusurilor și sfătuiesc populația să respecte măsurile de prevenție și să țină seama de importanța tratării adecvate a simptomelor.

Mulți ieșeni sunt internați în spital cu viroze respiratorii

În această perioadă a anului, tot mai mulți ieșeni ajung la spital din cauza virozelor respiratorii, o situație obișnuită în sezonul rece, când astfel de infecții sunt mai frecvente și necesită o monitorizare atentă pentru a preveni eventualele complicații.

 „În perioada aceasta, aproximativ o treime din numărul de pacienți prezintă viroze respiratorii, care necesită îngrijire în cadrul spitalului. Pe lângă această categorie de pacienți, aproape în fiecare zi, în cadrul triajului spitalului, consultăm persoanele și prin analizele de laborator, prin analizele radiologice, iar dacă pacientul nu prezintă o formă medie spre severă de boală, ci o formă ușoară, poate să urmeze tratamentul la domiciliu. Dezideratul nostru este să îngrijim pacienții în condiții cât mai lipsite de stres pentru ei, căci internarea în cadrul spitalului reprezintă un stres din punct de vedere psihologic pentru pacienți. Atunci, facem în așa fel încât dacă starea de sănătate permite, să urmeze tratamentul la domiciliu. Indicația este ca în cazul în care starea de sănătate prezintă o înrăutățire, pacientul să se prezinte de urgență la spital pentru o nouă reevaluare. Temporizarea prezenței la medic într-un caz de boală poate duce la o formă severă”, a declarat dr. Florin Roșu, manager la Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

Totuși, există persoane, precum copiii mici și vârstnicii, care sunt mai expuse riscului de a dezvolta complicații în urma unei viroze și care necesită o atenție mai mare pe parcursul recuperării.

„Virozele respiratorii sunt determinate de către viruși. Sunt în jur de 200 de categorii de viruși care pot să determine o viroză respiratorie. De aceea, în urma analizelor putem să identificăm într-un interval foarte scurt dacă este vorba de o infecție virală sau de o infecție bacteriană. Cele mai expuse la riscul de a crea complicații de la o viroză sunt persoanele care nu sunt competente din punct de vedere imunologic, aceștia fiind copii, persoane peste 65 de ani și cei care prezintă alte afecțiuni”, a specificat dr. Florin Roșu.

Medicii nu recomandă tratarea virozelor respiratorii la domiciliu

Automedicația sau folosirea antibioticelor fără prescripție nu sunt indicate. Dacă simptomele se agravează sau persistă, mai ales în cazul copiilor mici, vârstnicilor sau persoanelor cu afecțiuni cronice, este necesar un consult medical pentru a preveni posibilele complicații.

„Din punctul meu de vedere, niciun tratament nu trebuie urmat la domiciliu, la indicațiile unei rude sau a unui vecin, nu folosim așa-numitele tratamente băbești. Complicațiile nu ar putea să apară la domiciliu dacă tratamentul este recomandat de un medic specialist. Tratamentul nu trebuie să fie recomandat nici de un farmacist”, a adăugat dr. Florin Roșu.

Potrivit medicilor, cea mai bună prevenire a virozelor respiratorii este vaccinarea.

„Cea mai gravă formă de viroză respiratorie este gripa. De aceea, recomandarea este vaccinarea antigripală, este singura modalitate prin care ne putem proteja vizavi de îmbolnăvirea gripală. Datorită vaccinului, nu vom dezvolta gripă sau dacă se va întâmpla acest fapt, vom dezvolta o formă ușoară a gripei. Dar insist asupra acestui aspect, nu urmăm tratamente recomandate de către rude, vecini, cunoștințe, nu ne adresăm direct farmaciilor, ci mergem direct la medic”, a comentat dr. Florin Roșu.

Comparativ cu anul trecut, numărul de cazuri cu viroze nu prezintă diferențe semnificative, însă este normal ca în această perioadă a anului să existe o creștere a infecțiilor respiratorii.

„Comparativ cu anul trecut, nu putem spune că sunt mai multe cazuri. Trendul este relativ constant, trebuie să luăm în considerare că sunt multe persoane care nu se prezintă la un consult și atunci nu apar în statistici. Însă statisticile, și ele, la rândul lor, nu sunt o oglindă a situației epidemiologice din motivul respectiv”, a mai comentat dr. Florin Roșu.

Virozele respiratorii rămân o problemă comună în sezonul rece, astfel, este esențial să prevenim din timp boala pentru a evita internarea în spital cu viroze respiratorii. Consultarea medicului rămâne cheia unei gestionări corecte a simptomelor, mai ales în cazurile mai severe.

Comentarii
  • Bun vaccinul, acuma raciti mai des. Dar al dracu nu spune nimeni, sigur sunt incompetenti ca vitamina D3 cu K2 ar ajuta sa nu te imbolnavesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 decembrie 2024
24 decembrie 2024