Prima pagină » Local » Tot mai mulți ieșeni au încercat să se sinucidă în ziua de Paște! Prof. dr. Diana Cimpoeșu: ”Au fost în medie 200 de pacienți”
Tot mai mulți ieșeni au încercat să se sinucidă în ziua de Paște! Prof. dr. Diana Cimpoeșu: ”Au fost în medie 200 de pacienți”

Tot mai mulți ieșeni au încercat să se sinucidă în ziua de Paște! Prof. dr. Diana Cimpoeșu: ”Au fost în medie 200 de pacienți”

27 apr. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Unitatea de Primiri Urgențe a fost neîncăpătoare în primele zile de Paște. Spiritul sărbătorilor, care trebuia să fie unul încărcat de iubire și bunătate, s-a transformat într-o tragedie pentru mai mulți ieșeni. Aceștia au ajuns în stare gravă la spital după ce au încercat să își pună capăt zilelor

Medicii din Iași s-au confruntat cu o situație dramatică în perioada sărbătorilor de Paște. În Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului ”Sf. Spiridon” au ajuns în stare gravă mai multe persoane după ce au încercat să își ia viața prin diferite metode. Vârstele acestor pacienți au fost cuprinse între 43 și 71 de ani.

”Nu ne așteptam la așa multe tentative de suicid. A fost în fiecare zi câte un caz, intoxicații cu insecticid, cum a fost cazul unui bărbat de 71 de ani, din localitatea ieșeană Coarnele Caprei, cu ingestie voluntară de organofosforate. O altă femeie, în vârstă de 43 de ani, s-a prezentat la UPU având o intoxicație voluntară cu mai multe medicamente (plurimedicamentoasă). Aceasta avea etilism acut și a ingerat Anxiar și Aspacardin. Pacienta a părăsit UPU fără aviz. În cea de-a doua zi de Paște, 25 aprilie 2022, o femeie de 60 de ani din Pașcani și-a pus capăt zilelor, zpânzurând-se. Au fost multe decese din cauze naturale în aceste zile”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.

Aproximativ 200 de pacienți au avut nevoie de îngrijiri medicale la UPU

Aproximativ 200 de ieșeni au luat cu asalt Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului ”Sf. Spiridon”. Medicii au lucrat la foc continuu, 24 din 24. Urgențele au fost diverse, însă cele mai întâlnite au fost cazurile de etilism acut, traumatisme și colici biliare.

”Au fost în medie 200 de pacienți și totul s-a desfășurat ca orice altă gardă de weekend. A fost dificil, greu. Față de cei doi ani de pandemie, numărul pacienților a fost unul crescut. În ultimii doi ani nu prea au fost urgențe legate de colecistite, pancreatite, iar acum au revenit. Au fost pancreatite care au necesitat internare, în general bărbați tineri care au mâncat și au și băut în exces. Au fost și foarte multe cazuri de etilism acut, agresiuni fizice în familie sau între prieteni din cauza alcoolului, la care ne așteptam, dar care puteau totuși să nu fie”, a spus prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu: ”Ieșenii să fie atenți în continuare la alimentele care expiră”

Șefa UPU-SMURD Iași, prof. dr. Diana Cimpoeșu, a precizat că activitatea în UPU a intrat în ritm normal după cei doi ani de pandemie. Aceasta recomandă ieșenilor să fie atenți la alimentație și după sărbătorile de Paște.

”Am revenit la același tablou ca înainte de pandemie. Deocamdată, dimineața celei de-a treia zi de Paște se arată liniștită, dar vom vedea după-amiază și seara. Atunci se aglomerează. Unii continuă cu vizetele, cu mâncarea, cu băutura. În continuare aș vrea să fie foarte atenți în special la alimentele care expiră. Mai ales cele pe bază de maioneză, smântână, creme, care pot să-și piardă din calități și să dezvolte toxiinfecție alimentară”, a încheiat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`