Prima pagină » Local » Tot mai mulți ieșeni au început să își doneze hainele oamenilor nevoiași prin intermediul platformelor de colectare instalate de Salubris

Tot mai mulți ieșeni au început să își doneze hainele oamenilor nevoiași prin intermediul platformelor de colectare instalate de Salubris

29 ian. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

În municipiul Iași există 15 containere de colectare a hainelor. Începând cu luna ianuarie 2021, Salubris a demarat un program social care are ca scop colectarea de haine pentru oamenii nevoiași. Valoarea contractului a fost de aproape 855.000 de euro

La sfârșitul anului 2020, la Iași au fost implementate primele containere de colectare a hainelor. Aceste platforme de colectare se pot găsi lângă toate Centrele de Cartier din Municipiul Iași și în alte locuri din oraș. Hainele colectate ajung la Direcția de Asistență Socială Iași (DAS) și Asociația „Armata Salvării din România”. Salubris are un parteneriat cu cele două. În momentul de față există 15 containere de colectare a hainelor uzate. Mașinile speciale de la Salubris merg și colectează hainele ori de câte ori este nevoie. Din ce în ce mai mulți ieșeni duc saci cu haine în spațiile special amenajate. Șefii de sector îi anunță pe cei de la Salubris când containere sunt pline.

„Platformele de colectare a hainelor uzate au ajuns la Iași înainte de Crăciun, tot atunci au fost montate primele 5 lângă Centrele de Cartier. Săptămâna trecută am reușit să le montăm și pe celelalte zece. Acum toate 15 sunt montate. Avem un parteneriat cu DAS și Armata Salvării din România, dar avem speranța că și alte ONG-uri se vor alătura proiectului”, a declarat Cătălin Neculau, director general Salubris Iași.

Contractul proiectului, în valoare 855.000 euro, a fost câștigat de către Lavitex Prod SRL, din județul Prahova. Societatea a trimis la Iași 15 containere pentru colectarea hainelor.

Procesul de selectare și distribuire a hainelor din containere este la început

Direcția de Asistență Socială Iași împreună cu Asociația „Armata Salvării” din România vor primi conținutul containerelor de colectare, urmând să fie trimis către oamenii nevoiași. Procesul de selectare și igienizare a hainelor urmează să înceapă în funcție de donațiile făcute, momentan toate se află încă în posesia Salubris. După ce hainele vor ajunge la cei de la DAS Iași, vor fi sortate și trimise către Asociația Armata Salvării pentru igienizare. Asociația „Armata Salvării” deține o spălătorie socială, unde sunt igienizate și hainele persoanelor fără adăpost. Cei de la „Armata Salvării” sunt partenerii de nădejde ai Primăriei Municipiului Iași, privind sprijinul persoanelor fără adăpost. Au grijă de ei, le-au dăruit cadouri, mâncare și haine. După toți acești pași, cele mai multe dintre haine vor ajunge la centrele pentru persoanele fără adăpost.

„Avem un parteneriat cu cei de la Salubris și periodic, în funcție de donații, hainele vor fi aduse la noi. Va avea loc sortarea lor și vor fi puse pe categorii. După acest pas vor fi distribuite către Armata Salvării, acolo unde vor fi igienizate. Când sunt gata vor fi distribuite către centrele pentru persoanele fără adăpost. Acolo este mare nevoie. Asociația «Armata Salvării» este un partener fideli”, a declarat Luminița Munteanu, director executiv DAS Iași.

Ieșenii sunt încântați de ideea de a-și dona hainele

Toți cei care doresc să își doneze hainele de care nu mai au nevoie oamenilor sărmani o pot face la centrele de colectare special amenajate în Iași. Ieșenii au fost încântați de acest proiect și nu au ezitat să își ducă hainele de care nu se mai folosesc la spațiile special amenajate pentru asta. Hainele nu mai ajung la tomberoane, ci la oamenii care au nevoie de ele. Cetățenii și-au donat hainele și înainte să apară aceste platforme. Mergeau personal la casele oamenilor nevoiași. Ieșenii își doresc ca aceste spații să fie supravegheate, pentru a nu fi distruse.

„Este o idee extraordinar de bună, pentru că sunt persoane care au nevoie de ele și le pot refolosi. Sunt încântată de această idee și chiar aș duce și eu haine, numai să știu că nu sunt luate în bătaie de joc, să nu se pună peste ele gunoi menajer. Oricum este o idee foarte bună, dar depinde și de seriozitatea oamenilor”, a declarat o ieșeancă aflată în stația Tg. Cucu.

„Sunt foarte bune, pentru că omul în loc să le mai arunce la gunoi le pune aici. Nu am pus niciodată aici haine, eu mereu le-am dus la țară, la oamenii necăjiți din satul Zmeu, care nu au. Omu le aruncă la gunoi, dar acum că au posibilitatea să le aducă aici, sigur nu o să le mai arunce. Sunt foarte mulți oameni necăjiți, copii care umblă desculți, merită să fie ajutați”, a spus ieșeanul Rotilă Dumitru.

O angajată de la Centrul de Cartier Nicolina ne-a spus că „Sunt zilnic câte 2-3 oameni care vin și aduc haine aici. Cei de la Salubris vin constant și ridică hainele”

Valoarea unui container este de 4.800 de lei

Cele 15 containere amplasate în județul Iași au costat 72.000 de lei, echivalentul a 15.000 de euro. Platformele de colectare a hainelor uzate sunt amplasate lângă toate Centrele de Cartier, respectiv: Centru de Cartier Tătărași, Centru de Cartier Alexandru Cel Bun, Centru de Cartier Nicolina, Centru de Cartier Păcurari și Centru de Cartier Frumoasa. Celelalte zece locuri în care au mai fost amplasate astfel de platforme de colectare sunt: str. Bacinschi nr. 4, bl. CL 1; bd. Nicolae Iorga nr. 40, bl. T3; bd. Socola nr.110, în fața Liceului „Petru Poni”; Piața Voievozilor nr.14, bl. C1; Rond Târgu Cucu; șos. Bucium nr.52 (lângă Arcadia); bd. Socola nr. 2 (lângă 1001 Articole); șos. Nicolina nr.3, bl. 928; aleea Grigore Ghica Vodă nr. 2; bd. Nicolae Iorga nr.37, bl. N2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *