Prima pagină » Economic Local » Tot mai mulți ieșeni aleg să fie asistenți maternali. Peste 780 de persoane practică această meserie, majoritatea fiind tineri
Tot mai mulți ieșeni aleg să fie asistenți maternali. Peste 780 de persoane practică această meserie, majoritatea fiind tineri

Tot mai mulți ieșeni aleg să fie asistenți maternali. Peste 780 de persoane practică această meserie, majoritatea fiind tineri

10 sept. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Economic Local

Aproximativ 300 de copii, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului, așteaptă o familie, astfel, tot mai mulți ieșeni aleg să devină asistenți maternali. Doar în luna iunie 2024, 789 de asistenți maternali aveau copii luați în plasament, reprezentanții DGASPC subliniind dorința de a deveni părinte, de profesie, a tinerilor ieșeni.

Tinerii ieșeni își doresc să ajungă asistenți maternali

Un job spre care se îndreaptă tot mai mulți ieșeni este acela de asistent maternal sau de părinte profesionist. Și anume, un asistent maternal profesionist este persoana fizică atestată în condițiile legii, de către Comisia pentru Protecție a Copilului, care asigură, prin activitatea pe care o desfășoară la domiciliul său, creșterea, îngrijirea și educarea, necesare dezvoltării armonioase a copiilor pe care îi primește în plasament sau în încredințare. Potrivit specialiștilor de la DGASPC Iași, un asistent maternal are dreptul de a lua, în plasament, maxim 6 copii, însă aceste cazuri sunt mai rare, fiind vorba de doi aparținători care fac parte din aceeași familie.

„Contează foarte mult condițiile în care trăiesc asistenții maternali. Pentru că mulți copii, care ajung la noi, vin din medii nefavorabile, în condiții inumane de trăit. Nu au ce mânca, nu au căldură, casa cade pe ei. Adică ei trebuie să ajungă într-un mediu de trai normal, astfel, asistenții maternali trebuie să fie în linie. Tinerii care au ales să se angajeze în această meserie sunt conștienți de responsabilitatea domeniului, însă le place. Adică, stau acasă, au grijă de copii. Din nou, spun, presupune foarte multă responsabilitate, însă este frumoasă. Sunt oameni care au avut copiii lor, dar aceștia au mers pe drumul lor și s-au simțit goi pe dinăuntru. Așa au ales să intre în acest domeniu, să aibă grijă de un suflet”, a declarat Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt DGASPC Iași.

La finalul lunii iunie 2024, potrivit datelor furnizate de DGASPC, la nivelul județului Iași, existau un număr de 789 de asistenți maternali, dintre care 224 aveau grijă doar de un singur copil, un număr de 479 de asistenți maternali aveau, în grijă, doi copii în plasament, 80 aveau trei copii, iar 6 asistenți maternali aveau patru copii luați în grijă. Cu privire la copiii cu nevoi speciale, 265 de asistenți maternali ocrotesc un copil din această categorie, în timp ce 231 de asistenți maternali au luat în grijă un copil cu nevoi speciale.

Ce criterii trebuie să respecți pentru a deveni asistent maternal

Deși poate nu pare, este dificil procesul de a deveni asistent maternal, mai ales că nu oricine poate ajunge să ia în grijă copiii din cadrul DGASPC. Și anume, pentru a putea deveni asistent maternal, trebuie să obții, mai întâi, atestatul de asistent maternal. Astfel, cei doritori trebuie să participe la un curs cu o durată de 60 de ore, care se întinde pe trei luni de zile. Apoi, autoritățile urmăresc numeroase aspecte, în legătură cu persoana care își dorește să devină asistent maternal. Pornind de la capacitate deplină de exercițiu, prezentarea de garanții pentru îndeplinirea corectă a obligațiilor, la obținerea de certificate medicale ale persoanelor care trăiesc cu solicitantul sau un document care să ateste dreptul de folosință al solicitantului asupra locuinței.

Mai mult, nu poate deveni asistent maternal o persoană care a suferit o condamnare definitivă, un părinte care a fost decăzut din drepturi sau al cărui copil a fost declarat abandonat, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă.

Aproximativ 300 de copii, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului, așteaptă o familie, astfel, tot mai mulți ieșeni aleg să devină asistenți maternali. Doar în luna iunie 2024, 789 de asistenți maternali aveau copii luați în plasament, reprezentanții DGASPC subliniind dorința de a deveni părinte de profesie a tinerilor ieșeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *