Prima pagină » National » Tot mai mulți elevi români suferă de acest sindrom. Iată la ce trebuie să fie atenți profesorii și părinții
Tot mai mulți elevi români suferă de acest sindrom. Iată la ce trebuie să fie atenți profesorii și părinții

Tot mai mulți elevi români suferă de acest sindrom. Iată la ce trebuie să fie atenți profesorii și părinții

06 sept. 2024, 14:40,
Mirela Gabriela Todosi în National

Tot mai mulți elevi români suferă de acest sindrom. Specialiștii trag un semnal de alarmă că școlarii trec la fiecare început de an școlar prin ,,stări emoţionale negative asociate cu mediul şcolar.” Iată la ce trebuie să fie atenți profesorii și părinții.

Tot mai mulți elevi români suferă de acest sindrom

Medicii avertizează că elevii români trec prin ,,stări emoţionale negative asociate cu mediul şcolar”, iar peste 80% au fost martori la cazuri de bullying. Un raport al Organizației Salvați Copiii România arată că 19% dintre copii se simt emoţionaţi, 13% timizi, 12% sunt nesiguri, iar 10% afirmă că se simt încordaţi la şcoală.

Starea negativă și de încordare crește odată cu vârsta copiilor. Un fenomen care afectează starea emoțională a elevilor este bullyingul. Specialiștii recomandă consilierea școlară în cazul elevilor care se confruntă cu stări negative în mediul școlar.

Schimbări importante pentru elevi la începutul anului școlar 2024-2025

Ministrul Educației a anunțat noi reguli pentru cadrele didactice, dar și pentru elevi și părinți. Una dintre măsurile luate pentru elevi în noul an școlar este introducerea sălii de detenție pentru elevii care deranjează orele.

„În cazul elevilor care în timpul orelor manifestă comportamente care afectează desfășurarea acestora, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, într-un alt spațiu. În acest caz sunt obligatorii: supravegherea elevului de către un alt cadru didactic sau didactic auxiliar și informarea părintelui. Important: Cadrul didactic poate lua această decizie doar pentru propria oră de curs. Pentru respectiva oră elevului nu i se consemnează absență. Fiecare școală va include în regulamentul propriu modalitatea exactă de aplicare a acestei prevederi, în funcție de resursele existente.”, au transmis reprezentanții Ministerului Educației.

O altă noutate pentru anul școlar 2024-2025 este impunerea unui cod vestimentar. Prin urmare, elevii care vin îmbrăcați nepotrivit la ore pot fi dați afară de către profesor. Telefoanele mobile vor fi și ele interzise în timpul orelor de curs. Se interzice utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, inclusiv în activitățile educaționale desfășurate în afara școlii, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor sau în spațiile autorizate de regulamentul intern al școlii. Nerespectarea acestor prevederi poate duce la confiscarea echipamentelor, care vor fi restituite părinților sau elevilor majori la sfârșitul zilei.

Regula care a stârnit deja controverse este cea care impune codul vestimentar pentru elevi. Regulamentul a fost introdus după ce ani la rând tot mai mulți elevi au venit la școală cu pantaloni rupți, bluze decoltate cu vedere la buric, gene și unghii false foarte lungi, piercing-uri și tatuaje. Mai mult, un proiect de lege aflat în dezbatere vizează ca școlile să poată impune uniforma școlară cu condiția ca aceasta să le fie oferită gratuit elevilor. Rămâne de văzut dacă acest proiect va deveni lege. Cert este că din această toamnă, elevii îmbrăcați nepotrivit pentru mediul școlar pot fi dați afară de la ore.

Pe lângă codul vestimentar al elevilor ce trebuie respectat din toamnă, se vor aplica și sacțiuni elevilor care deranjează profesorii și colegii în timpul orelor. Pe lângă sala de detenție, se va impune și anularea bursei școlare dacă un elev are abateri disciplinare. Legea urmeză să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024